Στην Ελλάδα, συνολικά 29 κρούσματα καταγράφηκαν μέσα σε μια βδομάδα σε Κρήτη, Αττική, Κόρινθο, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη. Στην Κρήτη, έχουν εντοπιστεί 19 κρούσματα, κυρίως σε ανεμβολίαστους νέους, ηλικίας κάτω των 30 ετών.
Ο μόνος ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων είναι ο εμβολιασμός, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Τόνισε ότι «η μετάλλαξη Δέλτα αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό» και υποστήριξε πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών. Επισήμανε την ανάγκη να γίνει συστηματική προσπάθεια για την επιτάχυνση των εμβολιασμών, επαναλαμβάνοντας ότι οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο. Παράλληλα, προανήγγειλε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους.
«Δεν υπάρχει πλειοψηφία στην ΕΕ για περαιτέρω περιορισμούς σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «κάνουμε επίσης επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορά μας».
Αρκουμανέας για μετάλλαξη Δέλτα: Αν χρειαστεί θα επιστρέψουν οι μάσκες και το lockdown
«Μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη θα είναι κυρίαρχη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ ενώ δεν απέκλεισε τα τοπικά lockdown, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Σε ερώτηση αν θα ξαναβάλουμε μάσκες, είπε ότι «αν χρειαστεί, ελπίζω να μην χρειαστεί, θα ξαναβάλουμε μάσκες» και τόνισε ότι ο τρόπος για να τις αποφύγουμε είναι να εμβολιαστούμε ώστε να τελειώνουμε με την πανδημία.
«Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια. 1ον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. 2ον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκ. δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατ. στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. 3ον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα».
«Όπως είχαμε ξαναπεί πολύ πιθανόν να δούμε τοπικά λοκντάουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό ισχύει και τώρα» σχολίασε ο κ. Αρκουμανέας. «Στην επικοινωνία που είχαμε χθες με την Πολιτική Προστασία και τους τοπικούς άρχοντες της Κρήτης τονίσαμε ότι πρέπει να γίνει επιπλέον προσπάθεια επικοινωνίας για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων της Κρήτης».
Ζήτησε από τον κόσμο να μην ακούει τους κινδυνολόγους αλλά τους ειδικούς. «Οι μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν, οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν» ξεκαθάρισε. Τη μετάλλαξη Δέλτα την έχουμε βρει (στη χώρα μας) από τον Απρίλιο γίνονται ιχνηλατήσεις, μπορεί να μη βρίσκουμε όλες τις μολύνσεις, αλλά η συνολική εικόνα για τη Δέλτα είναι αυτή διευκρίνισε.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση, και υπάρχει μια σχετική ανησυχία επειδή η συγκεκριμένη μετάλλαξη Δέλτα είναι 50 με 60% πιο μεταδοτική, από την Άλφα που είναι η γνωστή που ξέραμε, η βρετανική, που έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας, η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό».
Μόσιαλος: Ποσοστά 70%-75% δεν είναι αρκετά για ανοσία απέναντι στη παραλλαγή Δέλτα
Φαίνεται πως ποσοστά της τάξης του 70-75% δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία στην κοινότητα σε σχέση με την «ινδική» παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού.
Υπολογίζεται τώρα ότι, προκειμένου να συμβεί αυτό, πρέπει περισσότεροι από το 82% των ενηλίκων να έχουν είτε φυσική ανοσία (επειδή κόλλησαν) είτε επίκτητη λόγω των εμβολιασμών. Αυτό αναφέρει σε νέα ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).
Υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα με την παραλλαγή Δέλτα θα το έχουν βασικά οι εξής τρεις κατηγορίες: Κυρίως οι ανεμβολίαστοι, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί (αλλά είναι γνωστό πως οι επιπτώσεις της νόσου θα είναι πιο ήπιες σε αυτά), καθώς κι ένα μικρό ποσοστό 4% και 8% αντίστοιχα, στους οποίους τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και AstraZeneca (ΑΖ) δεν αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο.
Σε μια μακροσκελή ανάρτηση, εξηγεί ότι όλα τα εμβόλια επιτελούν τρεις λειτουργίες:
1. Μπορούν να αποτρέψουν πλήρως τη λοίμωξη από ένα παθογόνο.
2. Αν δεν αποτρέψουν τη λοίμωξη και κολλήσουμε μια νόσο, μπορούν να μας προστατεύσουν από τη σοβαρή έκβασή της και να αποφύγουμε επομένως τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
3. Μπορούν να μειώσουν τη διασπορά της νόσου από εμάς τους ίδιους, εφόσον έχουμε νοσήσει (γιατί παραμένει λίγο ιικό φορτίο στο ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα, το οποίο όμως δεν απειλεί όσους έχουν εμβολιαστεί).
Εξαδάκτυλος για μετάλλαξη Δέλτα: Να εμβολιαστούν άμεσα οι άνω των 55 ετών
Έκκληση σε όσους είναι άνω των 55 ετών να εμβολιαστούν άμεσα απηύθυνε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής, «οι εμβολιασμένοι προστατεύονται σε ένα ποσοστό 88% από την ινδική μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει ότι από τους 100 εμβολιασμένους, οι 12 δεν έχουν άμυνα, οι 88 έχουν άμυνα έναντι της μετάλλαξης ‘Δέλτα’, για αυτό πρέπει να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν».
Όπως τόνισε, εν μέσω του συναγερμού που έχει σημάνει και στην Ελλάδα για την παραλλαγή «Δέλτα», «η ινδική μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ γρήγορα. Όταν αύριο-μεθαύριο τα νοσοκομεία θα ξαναγεμίσουν από ασθενείς με κορωνοϊό, που θα γεμίσουν από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, σημαίνει ότι οι υπόλοιποι ασθενείς δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, όπως γινόταν εδώ και πολλούς μήνες, πχ. κάποιος που ήθελε να κάνει μια επέμβαση και περίμενε πολλούς μήνες».
https://www.youtube.com/watch?v=wftTiEBmi0U
«Είναι μια νόσος που μεταδίδεται ταχύτατα και επηρεάζει την ζωή όλων μας. Οι άνω των 55 ετών πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν όλοι, το χρωστούν στον εαυτό τους και στην κοινωνία, το χρωστούν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, δεν μπορεί να ζητάμε από μαθητές και φοιτητές να εμβολιαστούν, ενώ αυτοί που έχουν το πρόβλημα να μην εμβολιάζονται», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, «θα είναι πολύ κρίμα η χώρα μας να ξαναμπεί σε αυτήν την δίνη, ενός lockdown, ενώ έχουμε την δυνατότητα να το αντιμετωπίσουμε με άλλους όρους και ενώ έχουμε και το προνόμιο να έχουμε εμβόλιο και αν επιλέγουμε ποιο εμβόλιο θα κάνουμε».
Ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι θα πρέπει να συνεχίσουν οι πολίτες να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα ανθρώπων και συνθήκες συνωστισμού. Όπως ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος, η αύξηση των κρουσμάτων στην Κρήτη είναι απόρροια των επισκεπτών που έφθασαν στο νησί, ενώ επεσήμανε πολλάκις ότι «η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι πιο μεταδοτική και προκαλεί μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία».
Μετάλλαξη Δέλτα: Τι είναι και γιατί προτιμά νέους και ανεμβολίαστους
Το στέλεχος Δέλτα συνδέθηκε αρχικά με την εκρηκτική αύξηση της επιδημίας στην Ινδία και στη συνέχεια συνδέθηκε με την επιδημική αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός των τελευταίων 2-3 εβδομάδων, την αύξηση των κρουσμάτων στην Πορτογαλία τις τελευταίες 10 ημέρες, αλλά και με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ από τον Απρίλιο.
Οι λοιμώξεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο μη εμβολιασμένους και κυρίως νέους που έχουν πιο έντονες κοινωνικές δραστηριότητες. Το στέλεχος φαίνεται να έχει αυξημένη διεισδυτικότητα ως αποτέλεσμα αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά και διαφυγής από ανοσολογική απόκριση στα παλαιότερα στελέχη, σύμφωνα με όσα εξήγησε, συγκεκριμένα προχθές, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους είναι ότι, σε αντίθεση με άλλα στελέχη (Alpha, Beta, Gamma), δεν έχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη με τα υπόλοιπα variants of concern, όπως χαρακτηρίζεται η κατηγορία στην οποία εντάσσεται.
«Δεν φέρει ούτε τη μετάλλαξη N501Υ ούτε τη μετάλλαξη E484Κ. Αυτό δείχνει ότι ο ιός στο στέλεχος Δέλτα βρήκε μια εναλλακτική οδό εξέλιξης, μια οδό που δεν έχει ακολουθηθεί από τα άλλα variants of concern και δείχνει έτσι το εξελικτικό τοπίο στο οποίο μπορεί να κινηθεί ότι είναι αρκετά ευρύ», επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης και πρόσθεσε πως η μετάλλαξη Δέλτα πιθανώς, χωρίς να υπάρχουν ακόμη ισχυρά στοιχεία, να σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί, βασιζόμενοι στις υπάρχουσες μελέτες, τονίζουν ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους Δέλτα θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης.
SOS από το ECDC
Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 90% των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση έως τα τέλη Αυγούστου, όπως εκτίμησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καλώντας σε επαγρύπνηση.
«Είναι πολύ πιθανό η παραλλαγή Δέλτα να κυκλοφορεί ευρέως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως μεταξύ των νέων, οι οποίοι δεν αποτελούν στόχο του εμβολιασμού», προειδοποίησε η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Νόσων.
Για την προστασία από την εμφάνιση της παραλλαγής, που είναι 40% με 60% πιο μεταδοτική από την Αλφα σύμφωνα με το Κέντρο, το ECDC ζητεί να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Οι μελέτες, μάλιστα, συγκλίνουν σε ένα σημείο: μόνο μία δόση εμβολίου παρέχει περιορισμένη προστασία κατά της παραλλαγής Δέλτα. Σχεδόν το 30% των άνω των 80 ετών και σχεδόν το 40% των άνω των 60 ετών στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη πλήρως, σύμφωνα με το ECDC, στο οποίο μετέχουν οι 27 χώρες της Ε.Ε., καθώς και η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Τεράστιος Λευτέρης Πετρούνιας: Ο «βασιλιάς» των κρίκων κατέκτησε το χρυσό και προκρίθηκε στο Τόκιο
- Μητσοτάκης: Όχι πρόσθετοι περιορισμοί αλλά επιτάχυνση των εμβολιασμών – Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για προνόμια
- Γλυκά Νερά: «Η συγγνώμη μου είναι πραγματική» λέει ο δολοφόνος της Καρολάιν μέσα από τη φυλακή
- Μονή Πετράκη: Ερωτήματα για χειροτονίες και μέτρα ασφαλείας μετά την επίθεση με το βιτριόλι
- Βιασμός στα Πετράλωνα: Χτύπαγε το κεφάλι του στον τοίχο ο Βούλγαρος όταν άκουσε για την προφυλάκισή του
- Sextortionscam: Προσοχή έτσι θα προσπαθήσουν να σας εξαπατήσουν – Τι πρέπει να κάνετε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter