Και ενώ το 70% εμβολιαστικής κάλυψης φαίνεται πως θα συμπληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, με βάση τους υπολογισμούς που προκύπτουν από τις δόσεις και τα ραντεβού της επιχείρησης «Ελευθερία», το ποσοστό αυτό μπορεί να αποδειχθεί μικρό για να κερδίσουν τον «πόλεμο» τα εμβόλια και όχι ο ιός.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Hλίας Μόσιαλος, εξηγεί γιατί τα κρούσματα σε χώρες με μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων (για παράδειγμα Βρετανία, Ισραήλ) αυξάνονται. «Και στις δύο χώρες δεν έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60% των άνω των 16 ετών. Φαίνεται πως τα ποσοστά εμβολιασμού κοντά στο 60% στην κοινότητα των ενηλίκων ήταν επαρκή για να αντιμετωπίσουν την αγγλική παραλλαγή. Στο ποσοστό αυτό προσθέτουμε ένα ακόμη 10%-15% όσων έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία γιατί κόλλησαν τη νόσο. Φαίνεται όμως πως αυτά τα ποσοστά αυτά (70%-75%) δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία στην κοινότητα για την ινδική παραλλαγή. Υπολογίζουμε τώρα ότι για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε περισσότερους από το 82% των ενηλίκων, είτε με φυσική (επειδή κόλλησαν) είτε με επίκτητη ανοσία (λόγω των εμβολιασμών)», επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του.
Ευάλωτοι
Ο κ. Μόσιαλος προσθέτει ότι η συντριπτική πλειονότητα των νέων λοιμώξεων αφορά στους μη εμβολιασμένους, στα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί και σε ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων που δεν τους καλύπτουν τα εμβόλια της Pfizer και της ΑstraZeneca (που αντιστοιχεί σε 4% και 8% αντίστοιχα). «Μπορεί όμως να αυξηθεί πέραν του 4% και του 8% ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μεταξύ των εμβολιασμένων; Ναι, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο βασικός ρόλος του εμβολίου είναι η αποτροπή της σοβαρής νόσου, όχι η πλήρης αποτροπή της λοίμωξης. Αρα μπορεί να δούμε έναν αυξημένο αριθμό θετικών τεστ PCR σε εμβολιασμένους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα αναπτύξουν σοβαρή νόσο (επειδή το τεστ θα είναι θετικό)», λέει.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα στοίχημα 60 ημερών για να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εμβολιασμοί, με τους ειδικούς να απευθύνουν διαρκείς εκκλήσεις προς τους πολίτες να μην αμελούν τη δεύτερη δόση, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα συγκλίνουν ότι από την ινδική παραλλαγή προστατεύονται οι πλήρως εμβολιασμένοι. Μελέτες και στις ΗΠΑ δείχνουν ότι το νέο στέλεχος μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό στην ανοσία που παρέχει ο εμβολιασμός ιδίως εάν τα άτομα δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα, με απλά λόγια έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση.
«Ασφαλείς είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ασφαλείς και κινδυνεύουν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί», επισήμανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε χθεσινή του συνέντευξη στο Euronews, προσθέτοντας ότι «τώρα είναι σειρά και των πιο νέων ηλικιών, των πιο νέων συμπολιτών μας, και νομίζω ότι και αυτοί πρέπει να μπουν στο παιχνίδι πιο δυνατά».
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Τοπικά lockdowns
Τα περιοριστικά μέτρα δεν φεύγουν ποτέ από το τραπέζι όσο υπάρχει πανδημία, παρόλο που πλέον είναι πιο δύσκολο να επιβληθούν, καθώς οι εμβολιασμοί συγκρατούν τους επιδημιολογικούς δείκτες. Πιθανά τοπικά lockdowns, όμως, σε περιπτώσεις όπου παρουσιαστούν εξάρσεις και λόγω του μεταλλαγμένου και πολύ μεταδοτικού στελέχους δεν πρέπει να αποκλείονται, ειδικά σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη διατηρείται χαμηλή. «Ο ρυθμός και ο τρόπος με τον οποίο οι συμπολίτες μας θα προσέλθουν να εμβολιαστούν θα δείξει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε μέσα στο καλοκαίρι.
Υπάρχουν περιοχές που έχουν πιο υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και άλλες οι οποίες έχουν πιο χαμηλά επίπεδα. Προφανώς υπάρχει και το θέμα της κοινωνικής ευθύνης. Είναι θέμα αλληλεγγύης. Αν εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε άτρωτοι -που δεν υπάρχει κανένας άτρωτος-, πρέπει να σκεφτούμε τους συμπολίτες μας, τις ευπαθείς ομάδες, τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Αν και βλέπετε ότι αυτή η μετάλλαξη και γενικά η νόσος έχει χτυπήσει δυστυχώς και πιο νέους συμπολίτες μας και παιδιά», τόνισε ο κ. Κικίλιας στην ίδια συνέντευξη.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, σε δηλώσεις του (Σκάι) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή μέτρων κατά τόπους ή ακόμη και lockdown εάν το απαιτήσει η επιδημία. «Αν χρειαστεί λόγω μετάλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε lockdowns, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα οποία όμως είναι στο χέρι μας να αποτραπούν», τόνισε ο κ. Αρκουμανέας.
Κάτω… οι δείκτες
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, πάντως, προς το παρόν συνεχίζει την καλή της πορεία. Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 395 νέα κρούσματα και 239 διασωληνωμένους. Στο μεταξύ, ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει να μεταφέρει πολίτες από και προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», οι υπηρεσίες του δήμου, υπό το συντονισμό του αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικόλαου Βαφειάδη, μεταφέρουν καθημερινά με ασφάλεια, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης της υγείας, ηλικιωμένους, ΑμεΑ, ανήμπορους και μοναχικούς ανθρώπους προκειμένου να πραγματοποιήσουν το εμβόλιο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις