Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Μονή Πετράκη: Ερωτήματα για χειροτονίες και μέτρα ασφαλείας μετά την επίθεση με το βιτριόλι

Επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη: «Μπουμπούκι» και στα νιάτα του ο ιερέας – Δείτε φωτογραφία

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Την ώρα που στη Μονή Πετράκη πληθαίνουν οι φωνές που ζητάνε να αυστηροποιηθούν τα μέτρα ασφαλείας μετά και την πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκαν με καυστικό υγρό οι μητροπολίτες από τον 37χρονο ιερέα Θ.Κ., πληθαίνουν και τα ερωτήματα αναφορικά με τα κριτήρια κάτω από τα οποία χειροτονήθηκε ο δράστης, ο οποίος χθες, αφού πρώτα μεταφέρθηκε στο Δρομοκαΐτειο επικαλούμενος ψυχιατρικά προβλήματα, στη συνέχεια μετέβη στην Εισαγγελία, όπου του ασκήθηκε δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συρροή (κακούργημα με ποινή έως δέκα έτη).

«Δεν ήξερα ότι θα κάνω κακό. Ζητώ συγγνώμη», είπε ο ιερομόναχος, ο οποίος, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, είχε απασχολήσει κατά το παρελθόν με τη συμπεριφορά του ουκ ολίγες φορές.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα περιστατικό που έχει συγκλονίσει την Ελλαδική Εκκλησία και με αφορμή αυτό δεν αποκλείεται να ανοίξει και ένας κύκλος συζητήσεων για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει στο εξής να επιλέγονται τα πρόσωπα που επιθυμούν να ενταχθούν στους κόλπους της.

Με παρελθόν

Ο 37χρονος ιερέας που πέταξε με μανία καυστικό υγρό στους ιεράρχες μετά και την οριστικοποίηση της καθαιρέσεώς του από το δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο ήταν γνωστός για τα πειθαρχικά του παραπτώματα. Το γνώριζαν στην Εκκλησία και όπως ανέφερε με ανακοίνωσή του ο μητροπολίτης Βεροίας, Παντελεήμων, «ο δράστης, χειροτονηθείς στη Λιβύη, προσήλθε στη Μητρόπολη Βεροίας το έτος 2014, προερχόμενος από την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος. Το έτος 2018, εξαιτίας βαρύτατης κατηγορίας, ετέθη σε προσωρινή αργία, μέχρι τελεσιδικίας της υποθέσεώς του. Το Επισκοπικό Δικαστήριο, το έτος 2019, έκρινε αυτόν ένοχον και παρέπεμψε την υπόθεσή του στο αρμόδιο Συνοδικό Δικαστήριο. Από της θέσεώς του σε αργία (2018), εγκατέλειψε τη Βέροια, κατοικών έκτοτε και καθόσον γνωρίζω σε χωριό της Νιγρίτης Σερρών».

«Εξαπάτηση»

Ερωτηθείς χθες ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Αθηναγόρας, για το ποιος χειροτόνησε τον ιερομόναχο απάντησε ότι «το θέμα πάει πολύ μακριά. Δεν μπορώ να απαντήσω ακριβώς πώς χειροτονήθηκε, δεν έχω δει το φάκελο. Συμβαίνει καμιά φορά να υφίστανται κάποια εξαπάτηση τόσο ο πνευματικός που δίνει τις μαρτυρίες όσο και ο μητροπολίτης που κάνει τη χειροτονία. Πρέπει να έχει αλλάξει κάμποσες μητροπόλεις πάντως», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως «όταν ο μητροπολίτης Βεροίας αντιλήφθηκε τι έκανε ο 37χρονος ιερέας με τα χρήματα, προχώρησε στις διαδικασίες που χρειάζονται».

Ωστόσο, ουδείς φανταζόταν ότι θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να επιτεθεί με καυστικό υγρό στους ιεράρχες. Οι μητροπολίτες είναι καλά στην υγεία τους και μάλιστα χθες έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν. Συγκεκριμένα, οι Γουμενίσσης, Κηφισίας, Δρυϊνουπόλεως και Κασσανδρείας εξετάστηκαν αρχικά από την Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Λαϊκού νοσοκομείου και βρέθηκαν να έχουν ήπια βλάβη του κερατοειδούς, και στη συνέχεια εκτιμήθηκαν από την Πλαστική Χειρουργική και βρέθηκαν να έχουν περιορισμένα εγκαύματα στο πρόσωπο και στα άνω άκρα.

Οι δε μητροπολίτες Αρτης, Γλυφάδας και Ζακύνθου εξετάστηκαν από τους γιατρούς του ΚΑΤ καθώς έφεραν ελαφρά εγκαύματα στο δέρμα. Σοβαρότερο έγκαυμα δέρματος τραχήλου και οπισθοωτιαίας χώρας έχει υποστεί ο γραμματέας του Συνοδικού Δικαστηρίου, Σεβαστιανός Σωμαράκης, ο οποίος και παραμένει στην Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων.

«Ενιωσα κάψιμο»

Οι μαρτυρίες τους για όλα όσα έζησαν σοκάρουν.

«Εμείς ήμασταν μέλη του δευτεροβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου και εξετάζαμε μια έφεσή του. Του ανακοίνωσε ο πρόεδρος ότι απορρίφθηκε η έφεση διότι την υπέβαλε εκπρόθεσμα. Αυτός τότε ρώτησε τον πρόεδρο “να κάνω μια ερώτησης;”. Και αφού πήρε την άδεια, ρώτησε εάν μας είχε μιλήσει ο δεσπότης του προκειμένου να βγάλουμε αυτή την απόφαση. Του απάντησε ο πρόεδρος του Συνοδικού Δικαστηρίου: “Φυσικά όχι”», ανέφερε (ΕΡΤ) ο μητροπολίτης Γλυφάδας, Αντώνιος.

Τότε, συνέχισε ο ιεράρχης, «εκείνος βγάζει ένα μπουκάλι, περίπου δίλιτρο, και άρχισε να το εκσφενδονίζει κατά πάνω μας. Στην αρχή δεν κατάλαβα. Aλλοι νομίζανε ότι ήταν νερό, άλλοι νομίζανε ότι ήταν λάδι, αλλά είδαμε ότι καίγονταν τα ράσα μας. Εγώ ένιωσα ένα κάψιμο στο λαιμό, οπότε κατάλαβα ότι είναι κάτι πολύ καυστικό. Μόλις τελειώνει, πετάει κάτω το μπουκάλι, το οποίο σπάει. Και εκεί που νομίζαμε ότι τελείωσε, βγάζει και δεύτερο μπουκάλι. Κρύφτηκα πίσω από το βήμα των ομιλητών. Hταν ένα τραγικό γεγονός».

Το κλίμα στη Μονή Πετράκη χθες ήταν ιδιαίτερα βαρύ. Αν και ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το πρωτόγνωρο για τα εκκλησιαστικά δεδομένα γεγονός.

«Πρέπει να γίνει ένα μάθημα για όλους μας ότι κάθε εμπειρία και κακή εμπειρία είναι και μία αφορμή για να γίνουμε καλύτεροι. Να προβληματιστούμε πού φταίμε, πόσο φταίμε και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε αυτά που φταίμε», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Μάλιστα τόνισε «άλλο πράγμα είναι η συγχώρεσις και άλλο πράγμα η Δικαιοσύνη».

Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε με ανακοινωθέν η Ιερά Σύνοδος «πολλώ δε μάλλον επειδή εμπλέκεται πρώην κληρικός» καθώς και «τη συμπάθειά της προς τους τραυματίες και δέεται υπέρ της ταχείας αποκαταστάσεως της υγείας τους».

«Ψυχικά ασθενής»

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του ιερέα, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «ο συγκεκριμένος κρατούμενος είναι ψυχιατρικά ασθενής. Για την άδικη πράξη που τέλεσε δεν έχει καταλογισμό. Εχουμε να κάνουμε με ψυχικά ασθενή που προσπάθησε πριν από 1,5 μήνα να βάλει τέλος στη ζωή του. Παίρνει βαριά καταθλιπτικά. Θα ζητήσουμε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη. Αν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του ότι είναι άρρωστος ψυχιατρικά, θα παραιτηθούμε. Ζητάμε εκ των προτέρων συγγνώμη από τα θύματα. Μου είπε ότι πλήρωσε τη χημική ουσία έναντι 40 ευρώ από το Ιντερνετ».

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Μονή Πετράκη: Προφυλακίστηκε ο ιερέας για την επίθεση με βιτριόλι – Τι υποστήριξε

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη: Την Τρίτη η απολογία του ιερέα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μονή Πετράκη: Η σοκαριστική περιγραφή του Μητροπολίτη Καλλίνικου στον Ε.Τ. για τη στιγμή της επίθεσης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη: «Μπουμπούκι» και στα νιάτα του ο ιερέας – Δείτε φωτογραφία

Λάμπρος Κατσαρός

Ιωάννα Παλιοσπύρου για Μονή Πετράκη: Με σόκαραν οι εικόνες με τα ράσα – Ένιωσα ταχυκαρδία

Λάμπρος Κατσαρός

Μονή Πετράκη: «Τραγικά λάθη στις χειροτονίες» – Άνοιξε η συζήτηση μετά την επίθεση με βιτριόλι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μονή Πετράκη: «Για δευτερόλεπτα γλίτωσα το πρόσωπο μου» – Τι λέει ο γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μονή Πετράκη: Το σκοτεινό «ιστορικό» του παπά με το βιτριόλι – Τι λένε και τι έγινε σε δύο χωριά της Ημαθείας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μονή Πετράκη: Ποινική δίωξη στον ιερέα για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συρροή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom