Εως χθες, και από την πρώτη δοκιμή σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, προέκυψε ένα ποσοστό 0,25% θετικών τεστ, ως επί το πλείστον ασυμπτωματικών, που δεν θα ήταν γνωστά στον ίδιο χρόνο χωρίς τη διάθεση των self tests. Αυτό από μόνο του σε κάθε περίπτωση είναι κέρδος για τη διαχείριση του τρίτου επιδημικού κύματος, τονίζουν οι ειδικοί.
Ερμηνεύοντας τα πρώτα αποτελέσματα των οικιακών τεστ (613 θετικοί μαθητές/καθηγητές σε σύνολο 245.093), ο καθηγητής του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει στον «Ε.Τ.» ότι η αναλογία των θετικών αντιστοιχεί στα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα της χώρας (περισσότερα από 25.000 κρούσματα). «Παρά ταύτα, τα πραγματικά ενεργά είναι αφενός πολύ περισσότερα, αλλά και πάλι δεν μπορούμε να εξαγάγουμε ασφαλές συμπέρασμα, καθώς δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ενεργών για τον συγκεκριμένο πληθυσμό, δηλαδή τους μαθητές. Μπορεί να είναι μικρότερο του γενικού πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση, η διενέργεια του τεστ δύο φορές την εβδομάδα στα σχολεία είναι μια ασφαλιστική δικλίδα», επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος.
Η θετικότητα
Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, επισημαίνει ότι δεν αναμενόταν θετικότητα παρόμοια με αυτήν που προκύπτει από τα μοριακά και rapid tests, καθώς, όπως εξηγεί, στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για ανθρώπους υψηλού κινδύνου που έχουν υποψία ότι έχουν μολυνθεί. «Αυτό το ποσοστό θετικότητας είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με το ποσοστό στην κοινότητα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» και προσθέτει πως οι έφηβοι καταγράφουν συνολικά μικρότερο αριθμό μολύνσεων κορονοϊού σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες ενηλίκων. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ληφθεί υπόψη, κατά τον ειδικό, πιθανός αριθμός θετικών τεστ που δεν δηλώθηκαν, καθώς και ένα ποσοστό αστοχίας, δηλαδή αρνητικά τεστ που είναι θετικά και δεν ανιχνεύθηκαν. «Η στρατηγική έχει αξία, όπως και να ’χει, καθώς αυτοί οι 600 τώρα θα απομονωθούν, ενώ, εάν δεν γνώριζαν ότι έχουν μολυνθεί, θα μετέδιδαν στο στενό τους περιβάλλον», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας.
Αισιόδοξο μήνυμα
«Το ποσοστό των θετικών φαίνεται μικρό. Σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργούνται προκύπτει ένα ποσοστό θετικότητας 2%-3%. Θεωρώ, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα αισιόδοξο μήνυμα και όχι ότι οφείλεται κάπου σε κάτι άλλο. Περιμένουμε, βέβαια, να τα επιβεβαιώσουμε. Αλλά σε ηλικίες τις οποίες φοβόμαστε, αυτές των εφήβων, που έχουν μεγάλη κινητικότητα, είναι μια αισιόδοξη εικόνα», επισημαίνει με τη σειρά του ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, προσθέτοντας και εκείνος πόσο σημαντικό εργαλείο είναι το self test σε αυτή τη φάση.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Τα 613 θετικά self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς αναμένεται να επιβεβαιωθούν από δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας. Εως και χθες το βράδυ δεν ήταν γνωστό πόσα εξ αυτών επιβεβαιώθηκαν και από επαγγελματία υγείας και ενσωματώθηκαν στο μητρώο Covid. Η αποτύπωση του ιικού φορτίου στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναμένεται τα επόμενα 24ωρα.
Στο μεταξύ, πολύτιμη συνδρομή για τη σωστή διενέργεια των self tests θα βρουν οι πολίτες στα δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων. Από χθες όσοι πολίτες έχουν προμηθευτεί το ατομικό self test από το φαρμακείο έχουν τη δυνατότητα να προσέρχονται κατόπιν ραντεβού στα δημοτικά ιατρεία, προκειμένου να γίνεται επίδειξη χρήσης και λειτουργίας του test από τους επαγγελματίες υγείας και το νοσηλευτικό προσωπικό των δημοτικών ιατρείων.
Τα στοιχεία
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.606 νέα κρούσματα, που αντιστοιχούν σε 20.672 τεστ, και είναι ελαφρώς χαμηλότερος σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν καταγράφηκαν 1.866 περιστατικά. Από το σύνολο των μολύνσεων, οι 716 εντοπίστηκαν στην Αττική και οι 218 στη Θεσσαλονίκη. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στη Θεσσαλονίκη παρήγγειλε προκαταρκτική έρευνα ύστερα από δημοσίευμα για συρροή κρουσμάτων σε χωριό ανατολικά της πόλης. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων που επικαλείται το δημοσίευμα της voria, μεγάλη ευθύνη για τη διασπορά έχει εφημέριος της περιοχής ο οποίος αρνείται να εφαρμόσει τα μέτρα κατά την τέλεση των εκκλησιαστικών λειτουργιών.
Οσον αφορά στις υπόλοιπες «κατακόκκινες» περιοχές, η Αχαΐα κατέγραψε 74 περιστατικά και η Κοζάνη 47. Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι έντονη και οι «σκληροί» δείκτες συνεχίζουν να ανεβαίνουν ακάθεκτοι. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έφτασε χθες τους 781, ενώ παράλληλα καταγράφηκαν 76 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να ανέρχεται στους 8.961, μια «ανάσα» πριν τις 9.000. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας χθες ανήλθαν σε 504 και το σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών ξεπερνούν τις 5.700 σε όλες τις κλίνες, απλές και ειδικές.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις