Ωστόσο, οι παραλλαγές στην παραγωγική δυνατότητα, και αντίστοιχα της διανομής, παράλληλα με τη δημόσια αποδοχή για το ίδιο το εμβόλιο, σημαίνουν ότι η διαδικασία -και η επακόλουθη ανάκαμψη της Ενωσης στην οικονομική δραστηριότητα- θα είναι άνιση.
Στις 5 Απριλίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε σε γαλλική εφημερίδα ότι τουλάχιστον το 70% των ενηλίκων (το λεγόμενο όριο «ανοσίας» όπου ο ιός μπορεί εύκολα να ελεγχθεί) στην Ε.Ε. θα μπορούσε να εμβολιαστεί έως τα μέσα Ιουλίου, καθώς η Ενωση εντείνει την προσπάθεια κυκλοφορίας του εμβολίου ύστερα από μια αργή έναρξη.
Ο Μπρετόν ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα αρχίσει να διανέμει από τον Απρίλιο 100 εκατ. δόσεις τον μήνα, μετά τη διανομή 60 εκατ. δόσεων τον Μάρτιο και 28 εκατ. τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDPC), από τις 4 Απριλίου, μόνο το 14,2% των ενηλίκων στην Ε.Ε. είχε κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία εμβολιασμού θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά για να αντιμετωπιστεί ο στόχος του Ιουλίου. Αντίθετα, περισσότερο από το 50% των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.
Η Ε.Ε. ΞΕΚΙΝΗΣΕ την εκστρατεία εμβολιασμού στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά η πρόοδος ήταν αργή, λόγω των καθυστερήσεων σε παραγωγή και διανομή. Τον Ιανουάριο, η Ε.Ε. ενέκρινε ελέγχους κατά την εξαγωγή εμβολίων που παρασκευάζονται στην Ενωση, τα οποία οι Βρυξέλλες χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά στις 4 Μαρτίου, όταν σταμάτησε η αποστολή 250.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca στην Αυστραλία. Οι Βρυξέλλες απείλησαν, επίσης, πρόσφατα ότι θα σταματήσουν τις παραδόσεις εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η διστακτικότητα για τα εμβόλια θα μπορούσε, επίσης, να παίξει ρόλο στο πόσο γρήγορα οι ευρωπαϊκές χώρες θα επιτύχουν την ανοσία και κάποιες άλλες θα αγωνιστούν περισσότερο να πείσουν τους πληθυσμούς τους να κάνουν το εμβόλιο. Οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της Γαλλίας και το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γερμανίας, για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το εμβόλιο για την Covid-19.
ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ μόλυνσης και εμβολιασμού διαφέρουν σημαντικά στην Ε.Ε., πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα κράτη-μέλη δεν θα πετύχουν την ανοσία ή θα άρουν το lockdown ταυτόχρονα. Τα ποσοστά ειδοποίησης αθροιστικών κρουσμάτων 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους, βασικός δείκτης της επιδημιολογικής κατάστασης κάθε χώρας, δείχνουν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Για παράδειγμα, η Ισπανία έχει σήμερα 160,7 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ η Γερμανία 248,21 και η Γαλλία 703,99. Οι χώρες με υψηλά ποσοστά μόλυνσης και χαμηλή κάλυψη εμβολιασμού είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν ή να επεκτείνουν αυστηρότερα μέτρα lockdown.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
ΤΑ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΑ lockdowns θα καθυστερήσουν τη σημαντική αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ε.Ε. έως τουλάχιστον και το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Τα μέλη της Ε.Ε. έχουν επεκτείνει ή/και εντείνει τα μέτρα από τα τέλη του 2020, τα οποία πιθανότατα είχαν ως αποτέλεσμα συρρίκνωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ο αντίκτυπος αυτών των περιορισμών ήταν έντονος στον τομέα των υπηρεσιών, με τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό να πλήττονται ιδιαίτερα. Η συνέχιση αυτών των μέτρων στο δεύτερο τρίμηνο υποδηλώνει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει μετριοπαθής και ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί σημαντικά μόνο το τρίτο τρίμηνο. Ενώ η αναστολή των συμβάσεων εργασίας στις χώρες της Ε.Ε. έχει διατηρήσει τα ποσοστά ανεργίας σταθερά τους τελευταίους μήνες, υπάρχει συνήθως καθυστέρηση μεταξύ της αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας και της μείωσης της ανεργίας, πράγμα που σημαίνει ότι η αγορά εργασίας της Ε.Ε. πιθανότατα θα παραμείνει κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας για το άμεσο μέλλον. Επιπλέον, η άρση της αναστολής συμβάσεων εργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσωρινή αύξηση της ανεργίας.
ΣΤΙΣ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ, η Γερμανία παράτεινε το lockdown μέχρι τουλάχιστον τις 18 Απριλίου. Την 1η Απριλίου, η ιταλική κυβέρνηση επέκτεινε τα μέτρα τουλάχιστον έως τις 30 Απριλίου. Στη συνέχεια, στις 4 Απριλίου, η Γαλλία εισήγαγε το τρίτο εθνικό lockdown, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.
Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σχέδιο για τη δημιουργία ενός «ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού» με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση εμβολιασμού των ατόμων, τα τεστ για την Covid-19 και τις προηγούμενες λοιμώξεις. Με στόχο την επιτάχυνση της δραστηριότητας στον τομέα των κρίσιμων υπηρεσιών της Ενωσης, το πιστοποιητικό εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει να είναι διαθέσιμο το νωρίτερο τον Ιούλιο.
Στις 6 Απριλίου, η Eurostat ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη ήταν 8,3% τον Φεβρουάριο, σταθερό σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και πιο πάνω από το 7,3% του Φεβρουαρίου του 2020.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ειδήσεις σήμερα
- Μητσοτάκης: Επέκταση του self test σε εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, μεταφορές και delivery
- «Τους εκτελεστές θα τους συγχωρούσε το παιδάκι μου»: Συγκλονίζει η μητέρα του Γιώργου Καραϊβάζ
- Δολοφονία Καραϊβάζ – Συγκλονιστική μαρτυρία: Είδα τον Γιώργο μέσα στα αίματα – Οι κάμερες αποκάλυψαν τους εκτελεστές
- Self test – Παρασκευής στο Εleftherostypos.gr: Τι υποδηλώνουν για την επιδημιολογική εικόνα
- Συγκλονιστικό βίντεο αφιέρωμα για τον αδικοχαμένο Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο που έπεσε στο…
- «Ο Ωνάσης τη νάρκωσε και τη βασάνισε» – Βιογραφία «φωτιά» για τη Μαρία Κάλλας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις