Εως και το τέλος του μήνα η διαδικασία εμβολιασμού ανοίγει για ακόμη τέσσερις ομάδες του πληθυσμού που μπορούν να κανονίσουν τα ραντεβού τους τις προσεχείς ημέρες: Ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, εκπαιδευτικοί, πολίτες 55 έως 59 ετών και πολίτες από 50 έως 54 ετών.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες στην ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη ο συντονιστής της επιχείρησης «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους, από την Παρασκευή 16/4 και σταδιακά έως τη Δευτέρα 19/4 θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα που εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία ασθενών με υποκείμενα νοσήματα όπως έχει οριστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Ποιους αφορά
Σε αυτή την κατηγορία είναι τα άτομα 18 έως 59 ετών που πάσχουν από: χρόνια καρδιαγγειακή νόσο (συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή κ.ά.), σακχαρώδη διαβήτη (τύπου 1 και τύπου 2), νοσογόνο παχυσαρκία, χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού (ΧΑΠ, διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος, σοβαρό άσθμα), καρκίνο (που δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη κατηγορία υποκείμενων νοσημάτων, τα άτομα της οποίας ήδη εμβολιάζονται), λοίμωξη HIV, χρόνια νεφρική νόσο, χρόνια ηπατική νόσο, σοβαρές αναπηρίες, σοβαρές ψυχικές νόσους, γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα.
Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού θα είναι σταδιακή για τέσσερις ημέρες και αναλόγως το νόσημα. Για παράδειγμα, όπως χαρακτηριστικά είπε, ένας ασθενής με διαβήτη μπορεί να δει διαθέσιμο το σύστημα την Παρασκευή, μπορεί όμως και το Σάββατο.
Παράλληλα, την ερχόμενη Τετάρτη 21/4 η πλατφόρμα ανοίγει για εκπαιδευτικούς καθώς και για άτομα του γενικού πληθυσμού από 55 έως 59 ετών. Από το Σάββατο 24 Απριλίου τα ραντεβού τους θα μπορούν να προγραμματίζουν και οι πολίτες από 50 έως 54 ετών, ανεξαρτήτως υποκείμενων νοσημάτων. Ο συντονιστής της επιχείρησης «Ελευθερία» επανέλαβε τον κυβερνητικό στόχο ώστε τον Ιούνιο να είναι εφικτός ο εμβολιασμός νεότερων πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε σε συνέντευξή του την Κυριακή (ΑΠΕ) ότι τον Ιούνιο θα εμβολιάζονται υγιείς 40άρηδες.
Προγραμματισμός
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Η δεύτερη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία», στην οποία βρίσκεται η χώρα, περιλαμβάνει αυξημένες παραδόσεις και ακόμη ένα «όπλο», το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson. Αύριο Τετάρτη φτάνουν στη χώρα μας οι πρώτες 33.600 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου και οι εμβολιασμοί με αυτό θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 19/4.
Το σύνολο των δόσεων που θα παραλάβει η χώρα μας για τον Απρίλιο είναι περίπου 70.000, ενώ συνολικά έως τον Ιούνιο οι παραδόσεις θα περιλαμβάνουν 1.330.000 δόσεις. Συνολικά για το β’ τρίμηνο η χώρα μας θα έχει παραλάβει περισσότερες από επτά εκατομμύρια δόσεις. Πιο αναλυτικά, και εκτός από την Johnson and Johnson, από την εταιρία Pfizer η χώρα μας θα λάβει από Απρίλιο έως και Ιούνιο 4.350.000 δόσεις. Αντίστοιχα, από την AstraΖeneca το σύνολο για το τρίμηνο είναι 1.350.000 δόσεις (από 450.000 για κάθε μήνα), ενώ η Moderna έχει ενημερώσει το υπουργείο Υγείας ότι θα παραδώσει 100.000 δόσεις για τον Απρίλιο, παραδόσεις που θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες.
Εως χθες είχαν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί συνολικά, από τους οποίους οι 1.468.000 είναι τουλάχιστον με μία δόση (ποσοστό κάλυψης 14%) και 743.000 αφορούν και στις δύο δόσεις του εμβολίου.
Διστακτικότητα
Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca και σε σχέση με το εάν έχει παρατηρηθεί μειωμένη προσέλευση για εμβολιασμό, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι δεν υπάρχει σημαντική μεταβολή αλλά πρόσθεσε πως «είναι δικαιολογημένο να υπάρχει μια διστακτικότητα. Ομως σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. είμαστε σε καλύτερο επίπεδο και σιγά σιγά θα κερδηθεί η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο».
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επανέλαβε κατά τη χθεσινή ενημέρωση την απόφαση της Παρασκευής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο της AstraZeneca συστήνεται να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 ετών και όταν φτάσει η ώρα εμβολιασμού για όσους είναι κάτω των 30 θα εμβολιάζονται με τα υπόλοιπα εμβόλια. Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι δεν συνιστάται προληπτικός έλεγχος πριν από τον εμβολιασμό, ούτε χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων. Επίσης, τόνισε τη σημασία να συνεχίζεται το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα για κοινά λοιμώδη νοσήματα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις