Επειτα από την ολοκλήρωση των ερευνών σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων στο αίμα μετά τη χορήγηση του εμβολίου της σουηδο-βρετανικής εταιρίας, η επιτροπή της ΕΜΑ ξεκαθάρισε πως είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Κάλεσε, δε, τις 17 χώρες που διέκοψαν τη χρήση του, υπό το φόβο παρενεργειών, να συνεχίσουν κανονικά τους εμβολιασμούς.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέβη σε αντίστοιχη τοποθέτηση, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις συσχετισμού των θρομβώσεων με το εμβόλιο. Οι χώρες που προχώρησαν σε αναστολή χορήγησής του, μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ανακοίνωσαν πως θα ακολουθήσουν τις οδηγίες της ΕΜΑ.
Καθυστερήσεις
Παρόλα αυτά, δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα των συνεχών καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων από την AstraZeneca που συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η διατάραξη του χρονοδιαγράμματος προκαλεί εντάσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της εταιρίας και ανακινεί τις εντάσεις με το Λονδίνο, στον απόηχο του Brexit.
Σημαντικές καθυστερήσεις αναμένονται και στη Βρετανία από τις 29 Μαρτίου -για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες- βάζοντας «φρένο» στους εμβολιασμούς των πολιτών άνω των 50 ετών που τυπικά ξεκίνησαν την Τετάρτη. Μέχρι στιγμής οι εμβολιασμοί στη χώρα κυλούσαν απρόσκοπτα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου πρόκειται για παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca από το Ινστιτούτο Serum στην Ινδία, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα στις διανομές.
Οπως σημειώνουν τα δημοσιεύματα, οι απαιτήσεις και οι ανάγκες για εμβολιασμό στην Ινδία έχουν αυξηθεί και η μονάδα προσπαθεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Τον περασμένο μήνα η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής εμβολίων στον κόσμο, το Ινστιτούτο Σέρουμ συμφώνησε με τη βρετανική κυβέρνηση την αποστολή 10 εκατομμυρίων δόσεων, ωστόσο έχουν σταλεί οι μισές.
Ο Τζόνσον
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 και 1,7 εκατομμύρια και τη δεύτερη. Σύντομα θα εμβολιαστεί και ο 56χρονος πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έλαβε σχετική κλήση. Ο ίδιος νόσησε πέρυσι με την Covid-19 και όπως δήλωσε θα εμβολιαστεί με το σκεύασμα των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης, δείχνοντας έτσι εμπιστοσύνη στο εγχώριο «προϊόν».
Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, διαβεβαίωσε ότι δεν θα επηρεαστεί ο στόχος της κυβέρνησης να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες ως το τέλος του Ιουλίου, χωρίς ωστόσο να υπολογίζει πιθανό «μπλόκο» εξαγωγών από την Ε.Ε. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επανέλαβε προχθές πως η Ενωση είναι έτοιμη να προβεί σε οποιοδήποτε μέτρο απαιτούν οι συνθήκες ώστε να διασφαλίσει ότι λαμβάνει τις δόσεις για τις οποίες οι εταιρίες έχουν δεσμευτεί, προτάσσοντας την απαγόρευση εξαγωγών. Τη στάση της Κομισιόν στηρίζουν μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και σε σχετική ανακοίνωση έγινε γνωστό πως συμφωνούν με τη στρατηγική των Βρυξελλών η Γερμανία η Ιταλία, η Γαλλία και η Δανία.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό εμβολιασμών έχει η Σερβία
Σε αναπάντεχο πρωτοπόρο στους εμβολιασμούς εξελίσσεται η Σερβία, καθώς η χώρα των Βαλκανίων έχει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό εμβολιασμών στη Γηραιά Ηπειρο, αξιοποιώντας όλα τα σκευάσματα κατά της Covid-19 που κυκλοφορούν. Ειδική μνεία για την επιτυχία της Σερβίας κάνει ρεπορτάζ των «New York Times» που σημειώνει πως η χώρα κερδίζει τη λάμψη της επιτυχίας σε ένα καλό πόλεμο, καθώς εδώ και χρόνια φέρει τη «ρετσινιά» του βίαιου ρόλου της στις βαλκανικές συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990.
Στη Σερβία έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες πολίτες και χορηγούνται τα τρία εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη (AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης, Moderna, Pfizer/BioNTech), όπως επίσης το ρωσικό Sputnik-V και το κινεζικό. Αντί να κάνει μία πολιτική στροφή προς την Ανατολή ή τη Δύση σε μια προσπάθεια εξασφάλισης προμηθειών, η Σερβία, με πληθυσμό λιγότερο των επτά εκατομμυρίων, απευθύνθηκε παντού, πετυχαίνοντας συμφωνίες για περισσότερες από 11 εκατομμύρια δόσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, των οποίων τα σκευάσματα κατά του κορονοϊού δεν έχουν εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, αλλά και με δυτικές φαρμακοβιομηχανίες.
Η στρατηγική της κυβέρνησης λειτούργησε και επί του παρόντος σημειώνει τον ταχύτερο εμβολιαστικό ρυθμό στην Ευρώπη -μετά τη Βρετανία- σύμφωνα με τα στοιχεία του «OurWorldData». Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα είχε χορηγήσει 29,5 δόσεις για κάθε 100 άτομα, την ώρα που στη Γερμανία ήταν 10,5 δόσεις ανά 100 άτομα, ενώ ο δείκτης βρισκόταν στις 10,7 δόσεις για κάθε 100 άτομα στη Γαλλία.
Ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θέλει να καρπωθεί την επιτυχία. «Μια μέρα θα χτίσετε μνημείο για μένα!», προέβλεψε τον περασμένο μήνα ο ίδιος, υπερηφανευόμενος ότι είχε εξασφαλίσει προμήθειες κινεζικών εμβολίων σε χαμηλές τιμές, απευθυνόμενος προσωπικά στον ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, για βοήθεια. Οι επικρίσεις από την αντιπολίτευση ήταν έντονες, καθώς έθεσε ερωτήματα για το κόστος της αγοράς εμβολίων εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Ο «τιμοκατάλογος» δεν δημοσιεύτηκε, ωστόσο ο υπουργός Υγείας, Ζλάτιμπορ Λόντσαρ, υποστήριξε πως «οι τιμές ήταν πολύ καλύτερες από ό,τι πλήρωσαν όλοι οι άλλοι στον κόσμο». Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης αμφισβητούν αυτό τον ισχυρισμό και αναρωτιούνται αν το απόρρητο αποτελεί κάλυψη για διαφθορά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Τροχαίο στη Βουλή: Βίντεο-ντοκουμέντο τη στιγμή του τροχαίου δυστυχήματος
- Κρήτη: Έφυγε από τη ζωή ο μικρός Ζαχαρίας
- Κορωνοϊός: «Σαρώνουν» οι μεταλλάξεις – Εντοπίστηκαν 439 νέα στελέχη, έφτασαν τα 2.589 συνολικά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr