Οι προβλέψεις των ειδικών για αυτή την εβδομάδα δεν είναι αισιόδοξες, καθώς προβλέπουν αριθμούς στα “ύψη”, συνεπώς εκτιμάται ότι την Παρασκευή κατά την τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα μέτρα, η εισήγηση θα είναι ακριβώς η ίδια όπως και για αυτή την εβδομάδα.
Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι επιστήμονες επαναλάμβαναν ότι με 90% πληρότητα στις ΜΕΘ “δε γίνεται να ανοίξει τίποτα”, φράση που συνεχίζει να επαναλαμβάνεται και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση καθώς τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής βρίσκονται σε “ώρα μηδέν”. Η … πολεμική κατάσταση στο ΕΣΥ είναι και αυτή που δεν αφήνει ούτε ένα περιθώριο για μικρό και ευέλικτο άνοιγμα, κάτι που θα αξιολογηθεί τις επόμενες ημέρες.
Οι διασωληνωμένοι πλησιάζουν τους 400 – χθες ανήλθαν σε 391, ανεβαίνοντας με γοργό ρυθμό. Υπενθυμίζεται ότι την 1η Φεβρουαρίου ο αριθμός των διασωληνωμένων ανερχόταν σε 248. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι και κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ εκτινάχθηκε σε σύντομο διάστημα και “έπεφτε” με βασανιστικά αργό ρυθμό, χωρίς να φτάσει σε πολύ χαμηλό αριθμό καθώς “φούντωσε” το τρίτο επιδημικό κύμα. Εως χθες το βράδυ στα νοσοκομεία όλης της χώρας νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ κορωνοϊού 421 ασθενείς και το σύνολο των νοσηλευόμενων με Covid-19 τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε ειδικές (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης) ήταν μια “ανάσα” πριν τους 3000, και ειδικότερα 2885.
Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα είναι το γεγονός ότι πιθανόν το τρίτο κύμα να μην έχει φτάσει στην κορύφωσή του, γεγονός που σημαίνει περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ. Εάν, για παράδειγμα, τα κρούσματα φτάσουν στο πικ τους αυτή την εβδομάδα, αυτό θα αποτυπωθεί στα νοσοκομεία επτά με δέκα ημέρες αργότερα. Με αυτό ως δεδομένο κρίνεται από πολλούς ότι ακόμη και το διάστημα έως 15/3 μπορεί να μην φτάνει για να έχει δείξει κάποια σημάδια βελτίωσης η επιδημία και να γίνουν εισηγήσεις για άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Μερίδα ειδικών συζητούν ακόμη και πιο αυστηρά μέτρα για διάστημα δύο εβδομάδων, εφόσον, όπως αποδεικνύεται όσα ισχύουν ήδη δεν επιδρούν θετικά για διάφορους παράγοντες. Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, πρότεινε ένα “τίμιο lockdown δύο εβδομάδων στην Ελλάδα, που θα κρατηθεί από όλους” (Mega).
Ο ίδιος, μάλιστα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος όσον αφορά στα ανοίγματα κοινωνίας και οικονομίας, επισημαίνοντας ότι “εάν πέσουν τα κρούσματα και δεν υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία, τότε θα μπορούμε ελπίζουμε για ένα διστακτικό ανοιγματάκι προς το Πάσχα”. Για το ενδεχόμενο ανοίγματος της εστίασης το Πάσχα, ο ερευνητής εμφανίστηκε κατηγορηματικός: “Ξεχάστε την, αν δεν πέσουν τα κρούσματα η εστίαση θα πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα”.
Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Τρίτη - Τι θα γίνει με τα χιόνια;
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Κορωνοϊός: Ποιες είναι οι μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία
Lockdown – Βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων: Οι αλλαγές που θα ισχύουν από σήμερα Δευτέρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr