ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Μεταφέρουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία non covid περιστατικά – Πάνω από το 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ στην Αττική

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Νοσοκομείο COVID το Θριάσιο – 51 νέες κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Σε κατάσταση… ασφυξίας βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής. Είναι γεμάτα ασθενείς με κορονοϊό με τις επόμενες ημέρες να αναμένονται ακόμη πιο δύσκολες καθώς τα ημερήσια κρούσματα δεν πέφτουν.

Χθες, Κυριακή, ημέρα που τα τεστ είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τις καθημερινές, σημειώθηκε «ρεκόρ» με 1.269 νέα κρούσματα, προαναγγέλλοντας σε τι επίπεδο θα είναι οι αριθμοί της επιδημίας από την Τρίτη και έπειτα. Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε έναν διαρκή «αγώνα» εξασφάλισης νέων κρεβατιών Εντατικής. Ηδη διατέθηκαν 30 κλίνες για περιστατικά covid και αναμένονται ακόμη 40, τη στιγμή που στη «μάχη» ενεργά έχουν μπει και τα ιδιωτικά νοσοκομεία και δέχονται τα non covid περιστατικά.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής επιχειρησιακής διαχείρισης της πανδημίας Sars-Cov-2 στο ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ όπου και αποφασίστηκε η παραχώρηση επιπλέον 70 κλινών ΜΕΘ για τις ανάγκες της επιδημίας. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται 12 κλίνες ΜΕΘ από τον Ευαγγελισμό, 9 από την Αγία Ολγα, 14 από τον Ερυθρό Σταυρό και από το ΚΑΤ. Οι 30 εκ των 70 κλινών διατέθηκαν ήδη στο σύστημα Υγείας και αναμένονται οι άλλες 40, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο. Πρόκειται για κλίνες ΜΕΘ που μέχρι τώρα ήταν για περιστατικά εκτός κορονοϊού. Πλέον μετατρέπονται σε ΜΕΘ Covid, με τα περιστατικά που δεν έχουν κορονοϊό αλλά χρειάζονται Εντατική να μεταφέρονται είτε σε άλλα νοσοκομεία με επάρκεια είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει για τις ανάγκες του ΕΣΥ και για νοσηλεία non covid περιστατικών 130 κρεβάτια Εντατικής. Το ποσοστό πληρότητας των ΜΕΘ covid στα νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή της Αττικής, «κατεβαίνει» όταν παραχωρούνται επιπλέον κρεβάτια αλλά «ανεβαίνει» πολύ γρήγορα καθώς γεμίζουν. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, χθες βράδυ διαμορφωνόταν περίπου στο 90%.

Εκτός από την παραχώρηση επιπλέον κρεβατιών, οι υγειονομικές αρχές, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, αποφάσισαν, επίσης, τη διακοπή διακομιδών για απλές κλίνες από κοντινές στην Αττική περιοχές και ειδικότερα την Κόρινθο, τη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά και τη Θήβα. Το μέτρο αυτό θα αφορά μόνο σε απλή νοσηλεία και όχι σε εντατικές για τις οποίες εάν απαιτηθεί θα διακομίζονται ασθενείς στο Λεκανοπέδιο. Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η μετατροπή του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) εξ ολοκλήρου σε non-covid νοσοκομείο ώστε να μεταφερθούν εκεί άλλα περιστατικά ώστε όσα νοσοκομεία νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό να δέχονται ως επί το πλείστον ασθενείς με Covid-19.

Παράλληλα, και κατ’ εξαίρεση το Σαββατοκύριακο που πέρασε – πιθανόν και το επόμενο – δόθηκαν εξιτήρια ασθενών με κορονοϊό από τα νοσοκομεία ώστε να απελευθερωθούν κλίνες και να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος. Σημειωτέον, ότι τα εξιτήρια ως διοικητική διαδικασία των νοσοκομείων δεν γίνονται το Σάββατο και την Κυριακή αλλά μόνο τις εργάσιμες ημέρες. Oι αρμόδιοι ξεκαθαρίζουν ότι τα εξιτήρια δίνονται βάσει όλων των ιατρικών πρωτοκόλλων και η επιτάχυνση θα αφορά μόνο στη διοικητική πράξη.

Καθημερινά το Λεκανοπέδιο δέχεται τις μισές και περισσότερες από το σύνολο των νέων εισαγωγών στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Ορισμένα εξ αυτών, μάλιστα, έχουν «φρακάρει». Ενδεικτική είναι η κατάσταση του νοσοκομείου «Σωτηρία» που έχει γεμίσει όλα τα διαθέσιμα κρεβάτια του. Οι νέες εισαγωγές καθημερινά πλέον είναι άνω των 300. Την Παρασκευή καταγράφηκε «ρεκόρ» με 374 νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 εκ των οποίων οι 227 στην Αττική. Το Σάββατο οι νέες εισαγωγές σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ανήλθαν σε 319, με τις 180 στο Λεκανοπέδιο.

Το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων της Αττικής βιώνει μια κατάσταση αντίστοιχη σε σχέση με αυτή που έζησαν οι συνάδελφοί τους στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο, ετοιμάζονται, δηλαδή, για… πόλεμο. Τις επόμενες ημέρες, το ΕΣΥ θα ζοριστεί ακόμη περισσότερο αφού η επιδημία δεν λέει να κοπάσει. Η επιδημιολογική καμπύλη σταδιακά ανεβαίνει, αντί να πέφτει. Με δεδομένο ότι χθες ανακοινώθηκαν 1.269 νέα κρούσματα, που αντιστοιχούν σε 26.330 τεστ – κατά 20.000 λιγότερα συγκριτικά με το Σάββατο, ημέρα με 1.630 περιστατικά κορονοϊού – είναι ευνόητο ότι από την Τρίτη που «καθαρίζει» η επιδημιολογική εικόνα λόγω μεγαλύτερου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων, η ημερήσια καταγραφή θα… εκτιναχθεί.

Τα 591 από το σύνολο των χθεσινών κρουσμάτων συγκεντρώθηκαν στο Λεκανοπέδιο, με τα 151 να εντοπίζονται στον κεντρικό τομέα Αθηνών, τα 98 στον δυτικό τομέα Αθηνών, τα 85 στον βόρειο τομέα Αθηνών και τα 84 στον Πειραιά. Παράλληλα, πολλές μικρές «πυρκαγιές» όπως είπε την Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, καίνε σε όλη τη χώρα δυσχεραίνοντας τη διαχείριση της επιδημίας. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 136 μολύνσεις, στην Αχαΐα 44, στη Λάρισα 60, στη Φθιώτιδα 55. Σημειώνεται ότι η δημοτική ενότητα Μαλεσίνας στη Φθιώτιδα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

Ταυτόχρονα με την αύξηση των κρουσμάτων, διαρκώς ανοδικός είναι ο ρυθμός των εισαγωγών σε ΜΕΘ. Εως χθες οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 391.

Οπως φαίνεται από τους καθημερινούς δείκτες, η άρση του lockdown απομακρύνεται και άλλο, με ειδικούς να τονίζουν ότι τα μέτρα δεν τηρούνται και ενδεχομένως να χρειάζεται να βρεθούν πιο «έξυπνες» λύσεις.

Την ελπίδα εξόδου από την υγειονομική κρίση αποτελούν οι εμβολιασμοί. Εως την ερχόμενη Παρασκευή 5 Μαρτίου οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αγγίξουν το ένα εκατομμύριο, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς (Σκάι).

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Ρεκόρ εμβολιασμών στην Ιταλία – Προς έκδοση πιστοποιητικού για ελεύθερη κυκλοφορία στη χώρα

Tinad

Κορωνοϊός: «Βουλιάζει» με 1.169 κρούσματα η Αττική – Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς

Tinad

Κορωνοϊός 17/04: 2.411 νέα κρούσματα – 837 οι διασωληνωμένοι και 67 νέοι θάνατοι

Tinad

Κυκλοφορούν ανάμεσά μας

Tinad

Κορωνοϊός: 3 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Ινδία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων με 234.692 νέα περιστατικά

Ανδρέας Ντίνης

Lockdown: Γιατί οι Λοιμωξιολόγοι «έδειξαν κόκκινο» στο άνοιγμα

Μιχάλης Μάρδας

Ιταλία: 15.943 νέα κρούσματα και 429 θάνατοι σε 24 ώρες

Ανδρέας Ντίνης

Επιχείρηση «πλατεία Βαρνάβα»: Αστυνομικοί έλεγχοι για να μπει «φρένο» στα κορωνοπάρτι [εικόνες]

Tinad