Στη σύσκεψη αναμένεται να γίνει περαιτέρω ανάλυση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η Αττική και η αυξητική τάση στα κρούσματα που προβληματίζει. Παράλληλα αύριο αναμένονται να εξετασθούν αναλυτικά και τα στοιχεία για τις μεταλλάξεις.
Παράλληλα την Παρασκευή αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση για τα γυμνάσια και λύκεια που είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι δεν φαίνεται τώρα να υπάρχει πρόβλημα ωστόσο τον τελικό λόγο θα έχουν οι λοιμωξιολόγοι.
Τα δεδομένα της Πέμπτης θα είναι είναι αυτά που θα εξεταστούν ώστε να ληφθούν αποφάσεις από τους ειδικούς για τη λειτουργία των σχολείων και της αγοράς δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Η αυξητική τάση των κρουσμάτων ειδικά σε περιοχές της Αττικής δημιουργεί ανησυχία στους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι την Παρασκευή αναμένεται να συνεκτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, λίγο πριν το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. Όπως όλα δείχνουν η συνεδρίαση της Παρασκευής θα είναι μια μέρα κρίσιμων αποφάσεων.
Τι λένε οι ειδικοί
Ανήσυχος για περαιτέρω επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου, ενόψει και του ανοίγματος της Δευτεροβάθμιας εμφανίστηκε σήμερα και ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που ακολουθεί, ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι στο τέλος του ερχόμενου μήνα τα κρούσματα θα κυμαίνονται στα 950-1.000 την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο, ενώ ακόμα πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση τον Μάρτιο, αφού στο τέλος του συγκεκριμένου μήνα τα κρούσματα αναμένεται να κινούνται στα 1.650-1.700 την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας για το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων είπε ότι θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν, αλλά πρέπει η επιτροπή να το ξαναδεί το θέμα, καθώς είναι σημαντικό να γίνονται τεστ.
Σύψας: Τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο με σταθερή τάση στα κρούσματα
Μιλώντας την Τρίτη για την κινητικότητα και τις εικόνες συνωστισμού στα μαγαζιά που θα φέρουν αύξηση των κρουσμάτων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κατάσταση αυτή να «μπλοκάρει» το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο αν έχουμε σταθερή τάση στα κρούσματα κορωνοϊού.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Επιπλέον, τόνισε ότι πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.
«Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι η επιδημία θα μείνει σταθερή», είπε και μίλησε για άνοιγμα υψηλού κινδύνου αφού «οι μαθητές Λυκείου συμπεριφέρονται σαν ενήλικες όσον αφορά τη διασπορά της νόσου».
Βατόπουλος: Κανονικά το άνοιγμα
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, διευκρινίζει ότι ούτε έχει ζητηθεί ούτε έχει τεθεί θέμα να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την προσεχή Δευτέρα χωρίς ωστόσο να αποκλείσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση στο μέλλον αν αλλάξουν τα δεδομένα.
Οι περισσότερες πηγές συστήνουν πάντως ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει ο σχεδιασμός για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα.
Ωστόσο, είναι πιθανό να μην υπάρξουν άλλες αποφάσεις για άνοιγμα δραστηριοτήτων όπως το κυνήγι, το ψάρεμα και τα χιονοδρομικά κέντρα.
Τα 842 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκαν την Τρίτη σήμαναν συναγερμό και υπάρχει πολύ μεγάλη αγωνία για το αν αυτή η αύξηση ήταν τυχαία ή θα συνεχιστεί. Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς αν υπάρξει αυξητική τάση τότε και η ειλημμένη απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί.
Χαρακτηριστικά είναι και τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη με την παρουσία περισσοτέρων των 400 κομματικών στελεχών της ΝΔ από όλη την Ελλάδα: «Ειδικά στο μέτωπο της πανδημίας ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες προκλήσεις. Η χώρα αντικειμενικά καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από τις πιο πολλές χώρες. Γνωρίζουμε όμως -το είδαμε- τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ότι ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό και το όποιο άνοιγμα το οποίο επιχειρούμε θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο. Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε».
Η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού με περισσότερες από τις μισές θετικές διαγνώσεις από το σύνολο της χώρας. Χθες, στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 427 μολύνσεις κορωνοϊού, με το ιικό φορτίο να «βράζει» στο κέντρο της Αθήνας (113 κρούσματα) καθώς και στο βόρειο τομέα Αθηνών που παρουσιάζει σημαντική επιδημιολογική επιβάρυνση τις τελευταίες ημέρες. Χθες στο βόρειο τομέα Αθηνών εντοπίστηκαν 76 νέα περιστατικά.
Το βαρύ «φορτίο» που σηκώνει ο βόρειος τομέας φαίνεται και από τα rapid tests που πραγματοποίησε χθες ο ΕΟΔΥ. Από δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσα από το αυτοκίνητο στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας βρέθηκε θετικότητα 2,17%, μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά με άλλες περιοχές της Αττικής.
Οσον αφορά στην υπόλοιπη χώρα, η Εύβοια οδεύει προς το “βαθύ κόκκινο” όπως φαίνεται από τα στοιχεία. Χθες συγκέντρωσε 38 κρούσματα, ενώ υψηλά ποσοστά θετικότητας αποδείχθηκαν από τους ελέγχους κλιμακίων του ΕΟΔΥ σε διάφορα σημεία της Περιφερειακής Ενότητας. Ειδικότερα, στην κοινότητα Λούτσας βρέθηκε 5,08% θετικότητα και στην Αμφιθέα 4,88% θετικότητα.
Στην Αχαΐα εντοπίστηκαν χθες 29 κρούσματα κορωνοϊού, στην και τη Χαλκιδική από 16 περιστατικά. Επίσης, 13 περιστατικά εντοπίστηκαν στη Βοιωτία, από 14 σε Καρδίτσα και Λέσβο, 13 στη Μαγνησία, 12 στη Μεσσηνία και ίδιο αριθμό και στην Ξάνθη. Υπενθυμίζεται ότι σε Λέσβο και Βοιωτία ισχύουν αυστηρά lockdown που έχουν παραταθεί έως την 1η Φεβρουαρίου.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χώρα εξακολουθεί να έχει υψηλό ιικό φορτίο και να βρίσκεται σε περίοδο αυξημένου κινδύνου. Η αυξημένη κινητικότητα από τις γιορτές και έπειτα δεν αποκλείεται να οδηγήσει σύντομα σε αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής Rt, το οποίο ήδη την περασμένη εβδομάδα ήταν αυξημένο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη (0.87 έναντι 0.77). Ολα αυτά πιθανόν θα οδηγήσουν σε μια στρατηγική «ακορντεόν» στα μέτρα που έχουν αρθεί, με στόχο την προστασία της δημόσιας Υγείας.
Αιχμές Κικίλια για τις φαμακοβιομηχανίες: «Ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων»
Κορωνοϊός: «Βράζει» για ακόμα μια μέρα η Αττική με 409 κρούσματα – Ο χάρτης της διασποράς
Γιώργος Κιμούλης για Ζέτα Δούκα: Δεν ήταν ένα αθώο κοριτσάκι, ήταν πρωταγωνίστρια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr