Η πανδημία στη χώρα μας, ακροβατώντας, συνεχίζει τη δύσκολη πορεία της, ειδικά σε περιοχές που αντιστέκονται στη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, όπως είναι η Αττική, που μπορεί να εξελιχθεί σε «βόμβα» έτοιμη να σκάσει.
H ανοσία κυμαίνεται στο 5%-6% σε όλη την Ελλάδα, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μέχρι η Ελλάδα να απελευθερωθεί από τα περιοριστικά μέτρα. Το σίγουρο είναι, μετά το πλήρες άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, ότι Γυμνάσια και Λύκεια πάνε πίσω μία ή δύο εβδομάδες μέχρι να αποτιμηθεί η επίδραση από το λιανεμπόριο, ενώ η εστίαση δεν βρίσκεται ακόμη στην ατζέντα των συζητήσεων.
Αισιοδοξία
Δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά, η πανδημία έδωσε σοβαρά σημάδια αισιοδοξίας, εκπλήσσοντας ευχάριστα τους ειδικούς που περίμεναν λόγω της κινητικότητας που καταγράφηκε από όλους τους πολίτες να παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων. Ακόμη, βέβαια, δεν έχει φανεί στην ολότητά του το γιορτινό αποτύπωμα και οι επόμενες ημέρες εξακολουθούν να είναι κρίσιμες.
Ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οδηγούν την επιδημιολογική καμπύλη να ισορροπεί σε… τεντωμένοι σχοινί. Η ανοδική τάση της Αττικής, που συγκεντρώνει ένα στα τρία κρούσματα της Covid-19 και παρουσιάζει ήπια αύξηση στους δείκτες που εξετάζουν οι επιστήμονες, είναι από τις παραμέτρους που κρατούν τους ειδικούς επιφυλακτικούς στο να εισηγηθούν άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα νοσοκομεία της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή της ευρύτερης Αττικής, νοσηλεύονταν έως την Παρασκευή 451 ασθενείς σε απλές κλίνες και 126 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Στις 31 Δεκεμβρίου οι ίδιοι αριθμοί ήταν 396 ασθενείς σε απλές κλίνες και 145 σε ΜΕΘ. Παρουσιάζεται, δηλαδή, μια μικρή αύξηση στον αριθμό των ασθενών στις απλές κλίνες, ενώ όσον αφορά στις ΜΕΘ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα διάστημα επτά με δέκα ημέρες που μεσολαβεί ώστε να εισαχθούν σε ΜΕΘ όσοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και επιδεινώνονται. Στις νέες εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα, όμως, τα νοσοκομεία της Αττικής αντιπροσωπεύουν το 40,26% του συνόλου των νέων εισαγωγών, ενώ στις 31 Δεκεμβρίου αντιπροσώπευαν το 33%.
«Κόκκινες» περιοχές
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατέστησε σαφές στην ενημέρωση της Παρασκευής ότι η Δυτική Αττική και ο κεντρικός τομέας Αθηνών προκαλούν ανησυχία, προσθέτοντας βέβαια ότι παρακολουθούν τα δεδομένα και, εάν χρειαστεί, θα επέμβουν με περαιτέρω περιοριστικά μέτρα ή αναστολή όσων δραστηριοτήτων έχουν απελευθερωθεί.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Ηδη ο Ασπρόπυργος και ο Δήμος Αχαρνών ανήκουν στις «κόκκινες» περιοχές για τις οποίες ισχύουν ειδικά μέτρα, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα και δυνατότητα μόνο για αγορές μέσω click away από την ερχόμενη Δευτέρα.
Στη Δυτική Αττική η επίπτωση ανά 100.000 πληθυσμού με βάση την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ της Παρασκευής είναι 13,05 κρούσματα, ενώ στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών καταγράφονται 4,18 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ασπρόπυργος είναι έναν μήνα στο καθεστώς των αυστηρών μέτρων, από τις 18 Δεκεμβρίου, όταν μπήκε στο αυστηρό lockdown μαζί με τη Μάνδρα και την Ελευσίνα. Στους δύο τελευταίους μήνες τα μέτρα δεν ισχύουν πια λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής κατάστασης.
«Πάμε βήμα βήμα και εβδομάδα με την εβδομάδα. Αυτή είναι η στρατηγική μας», εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής. Προσθέτει δε ότι η επιδημιολογική κατάσταση σήμερα δεν είναι η ίδια όπως ήταν τον Μάιο, όταν με σχεδόν… μηδενικά κρούσματα η κυβέρνηση προγραμμάτισε τη σταδιακή απελευθέρωση των μέτρων.
Πλέον, χρειάζεται η αποτίμηση του κάθε μέτρου που αίρεται, ώστε να δίνει τη σκυτάλη στο επόμενο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτούνται το λιγότερο μίας εβδομάδας επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να προχωρήσει η συζήτηση στις επόμενες δραστηριότητες. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, η σταθεροποιημένη επιδημιολογική καμπύλη, είναι καλή «βάση» και ενθαρρυντικό γεγονός.
Αγνωστο
Υπό τα παραπάνω δεδομένα, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ανοίξουν τα υπόλοιπα σχολεία, όπως και οι λοιπές οικονομικές δραστηριότητες. Η συζήτηση για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μπορεί να γίνει και την εβδομάδα που μπαίνει, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα ζητήσουν δεδομένα κάποιων ημερών από τη λειτουργία του λιανεμπορίου. Για την εστίαση δεν έχει γίνει ακόμη ούτε πρώιμη συζήτηση και είναι ο κλάδος που, όπως όλα δείχνουν, έκλεισε πρώτος και θα ανοίξει τελευταίος.
Εκτός της Αττικής, το αυξημένο ιικό φορτίο και σε άλλες περιοχές παρακολουθείται, καθώς, όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή και ενδεχομένως εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Για να καταστεί σαφές το σκεπτικό ενός υπερτοπικού lockdown είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αργολίδας. Εάν δεν έμπαινε στο σκληρό lockdown, μπορεί να αυξάνονταν περαιτέρω τα κρούσματα και να μεταδίδονταν και στη διπλανή Κορινθία. Ολοι οι βαριά ασθενείς από αυτές τις περιοχές θα νοσηλεύονταν στην Αθήνα. Ετσι, οι ΜΕΘ της Αθήνας από 60% πληρότητας θα ανέβαιναν πολύ εύκολα στο 80%.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr