Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης φαίνεται πως θα αποτελέσει η διαχείριση των συγκοινωνιών μεταξύ Μ. Βρετανίας και άλλων χωρών, όπως η Γαλλία.
Για τουλάχιστον ένα 48ωρο, η Γαλλία παγώνει σε μεγάλο βαθμό τις μεταφορές εμπορευμάτων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο. ενώ η πρεσβεία της Γαλλίας ανακοίνωσε στο Twitter πως «θα κάνει ό,τι μπορεί» προκειμένου να αποκατασταθεί σύντομα η δυνατότητα ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών με την τήρηση όλων των πρωτοκόλλων ασφαλείας.
#COVID19: “In the next few hours, at European level, we’re going to establish a solid health protocol to ensure that movement from the UK can resume. Our priority: to protect our nationals and our fellow citizens,” – French Minister Delegate for Transport: https://t.co/Jz4fbKlfq1
— French Embassy UK (@FranceintheUK) December 21, 2020
Παράλληλα, ο διεθνής λιμένας του Πόρτσμουθ στην Αγγλία εξέδωσε ισχυρή σύσταση στους ταξιδιώτες να αποφύγουν τα ακτοπλοϊκά ταξίδια μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας μέχρι νεωτέρας, αφήνοντας περιθώριο για την μεταφορά ασυνόδευτων δεμάτων και εμπορευμάτων.
Η δυνατότητα αυτή ώθησε τις βρετανικές αρχές στο να συμβουλεύσουν τον κόσμο να μην προβεί σε πανικόβλητες αγορές της τελευταίας στιγμής.
Ταυτόχρονα, οι αρχές διαβεβαίωσαν τον κόσμο ότι η μεταφορά εμβολίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τις νέες ρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση της Αγγλίας δεσμεύτηκε επίσης να παράσχει αποζημιώσεις στους βρετανούς πολίτες, τα ταξίδια των οποίων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ακυρώνονται.
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
Η λίστα των χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους με την Μεγάλη Βρετανία μεγαλώνει συνεχώς, με την πιο πρόσφατη προσθήκη της Ινδίας, η οποία ακυρώνει όλες τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 31 Νοεμβρίου.
Στην Ευρώπη, οι χώρες που προέβησαν σε αντίστοιχες απαγορεύσεις είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Σουηδία, η Κροατία, η Ολλανδία καθώς και οι 3 χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία).
Στην Μέση Ανατολή, το Ιράν ακυρώνει τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για 2 εβδομάδες, το Ισραήλ απαγόρευσε τις πτήσεις με προέλευση από την Αγγλία, την Δανία και την Νότιο Αφρική, ενώ στην Σαουδική Αραβία ακύρωσε τις πτήσεις για τουλάχιστον 1 εβδομάδα.
Αντίστοιχες ακυρώσεις έλαβαν χώρα και στο Κουβέιτ, το οποίο εντάσσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε λίστα υψηλού κινδύνου.
Η Τουρκία και το Μαρόκο ανακοινώνουν επίσης την πρόθεσή τους για παύση πτήσεων μεταξύ των χωρών και της Μ. Βρετανίας.
Από σήμερα ακυρώνονται οι πτήσεις μεταξύ Κολομβίας και Η. Βασιλείου.
Στη Χιλή, οι ταξιδιώτες που κατέφθασαν τις τελευταίες 15 μέρες από το Η. Βασίλειο θα εισέλθουν σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε την απαγόρευση της εισόδου ταξιδιωτών από την Μ. Βρετανία και την Ν. Αφρική στη χώρα.
Στον Καναδά ο Πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό ανακοίνωσε την παύση των πτήσεων για 72 ώρες και την υποχρεωτική εξέταση όσων έφτασαν στη χώρα μέχρι και χθες.
Στην Αυστραλία, όπου υπήρξε πρόσφατα αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα του νέου στελέχους του ιού σε ταξιδιώτες από την Μ. Βρετανία, οι οποίοι τέθηκαν άμεσα σε καραντίνα.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Κορωνοϊός: Ανησυχία για νέα έξαρση λόγω εορτών
Κορωνοϊός και εμβόλια: Στην τελική ευθεία η επιχείρηση «Ελευθερία» – Το χρονοδιάγραμμα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr