Σε διάστημα μίας εβδομάδας, έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα ηλικίας από 18 έως 39 ετών, ενώ από την 1η Νοεμβρίου έως και χθες τη μάχη με τον κορωνοϊό έχασαν έντεκα άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.
Συνολικά, από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα, οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι σε ασθενείς από 18 έως 39 ετών ανέρχονται σε 17. Κατά τους ειδικούς, η πιο μεγάλη επίπτωση της νόσου Covid-19 στις νεότερες ηλικίες συγκριτικά με το πρώτο επιδημικό κύμα αποτελεί απόρροια του πολύ υψηλού επιδημιολογικού φορτίου και της μεγάλης κυκλοφορίας του κορωνοϊού στην κοινότητα.
Σε πολλές εκ των περιπτώσεων δεν υπάρχει σαφής εξήγηση, παρά μόνο ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος και μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσηση ή ακόμη και θάνατο στον καθένα. Ειδικά σε ό,τι αφορά στους νέους, οι επιστήμονες έχουν αναφέρει ότι ορισμένων ανθρώπων το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μην έχει την αναμενόμενη, με βάση την ηλικία τους, ανταπόκριση.
Μέχρι και χθες, οι διασωληνωμένοι ασθενείς από 18 έως 39 ετών ανέρχονταν σε 13. Οι νοσούντες με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους μεταξύ 40 και 64 ετών ανέρχονταν έως χθες σε 263 (ποσοστό 42,9%) και εκείνοι άνω των 65 ετών σε 337 (ποσοστό 55%).
Σε ό, τι αφορά στα κρούσματα του κορωνοϊού, όπως φαίνεται από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, το ποσοστό των διαγνώσεων στα παιδιά και τους εφήβους 0-17 ετών έχει μειωθεί. Ειδικότερα, μέχρι και χθες, οι ηλικίες 0-17 ετών αντιπροσώπευαν το 6.5% του συνόλου των κρουσμάτων στην Ελλάδα, ενώ πριν από περίπου ένα μήνα, την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου αντιπροσώπευαν το 7,8% του συνόλου των διαγνώσεων. Οι ηλικιακές ομάδες που «κονταροχτυπιούνται» σε αριθμούς κρουσμάτων είναι των 18-39 ετών (37,3% του συνόλου των κρουσμάτων κορωνοϊού) και των 40 έως 64 ετών (ποσοστό 41%).
Η αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού αποδεικνύεται ιδιαίτερα «ανθεκτική», καθώς έπειτα από έναν μήνα περιοριστικών μέτρων για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες και τρεις εβδομάδες για τις άλλες περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης, τα κρούσματα παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Χθες, οι περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης κατέγραψαν 759 νέες μολύνσεις της Covid-19. Μαζί με τις 453 της Θεσσαλονίκης, ο αριθμός των περιστατικών για τη βόρεια Ελλάδα «ανέβηκε» στα 1212, δηλαδή περισσότερα από τα μισά κρούσματα κορωνοϊού όλης της Ελλάδας.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Υπό αυτά τα δεδομένα, σίγουρη θεωρείται η παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, που είναι πιθανό να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες. Οι ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που αναμένονταν αύριο, φαίνεται πως πάνε προς αναβολή, μιας και η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει… ανοίγματα.
Η εικόνα στα νοσοκομεία, που αποτελούν «οδηγό» των αποφάσεων για αποκλιμάκωση των μέτρων και ιδίως στις ΜΕΘ είναι μελανή. Οι νοσηλευόμενοι σε όλες τις κλίνες κορωνοϊού εξακολουθούν να ξεπερνούν τους 4.000 και η πίεση είναι ασφυκτική στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Κατερίνης, της Δράμας, της Σερρών, της Βέροιας, της Έδεσσας, των Γιαννιτσών και της Φλώρινας. Είναι χαρακτηριστικό ότι εθελοντές γιατροί από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής μεταβαίνουν για να βοηθήσουν στη διαχείριση των αυξανόμενων αναγκών, σε συνέχεια της προσφοράς από νοσηλευτές από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Κορωνοϊός – «Επιχείρηση Πανάκεια» στη Βρετανία: 50 νοσοκομεία έτοιμα να υποδεχτούν το εμβόλιο
Ο κορωνοϊός δεν κόβει ταχύτητα παρά το lockdown – Σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη για τα σχολεία
Ελληνοτουρκικά: Ορατή η μεσοβέζικη λύση για Αγκυρα στη Σύνοδο Κορυφής
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr