Με δεδομένο ότι οι επιστήμονες προειδοποιούν για μια εκ νέου επιδείνωση γρήγορα μετά το άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας, όπως όλα δείχνουν στις 7 Δεκεμβρίου δεν θα αρθούν κάποια μέτρα και ο κυβερνητικός σχεδιασμός μετατίθεται για τις 14 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως και ακόμη πιο μετά, κοντά στις γιορτές.
Η επιδημία που σταθεροποιήθηκε και παρουσιάζει πτωτική τάση από την προηγούμενη εβδομάδα -χθες μάλιστα η Θεσσαλονίκη κατέγραψε μεγάλη πτώση και ήρθε… δεύτερη μετά την Αττική μετά από πολύ καιρό- πρέπει, κατά τους ειδικούς, να δείξει σημάδια σαφέστερης βελτίωσης. Επίσης, να αποκλιμακωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές του. Ολα τα «σκληρά» δεδομένα είναι «στο κόκκινο» ιδιαίτερα οι θάνατοι. Η Ελλάδα πέρασε ακόμη ένα «μαύρο Σαββατοκύριακο» καθώς σε δύο 24ωρα καταγράφηκαν… 219 νέοι θάνατοι.
Παρά τη μείωση του αριθμού των ημερήσιων διαγνώσεων που ανήλθαν στις 1.747 το Σάββατο και στις 1.193 την Κυριακή -σημειώνεται ότι τα Σαββατοκύριακα πάντα είναι λιγότερα τα κρούσματα λόγω λιγότερων τεστ που πραγματοποιούνται-, ο αριθμός των ασθενών που έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους δεν μειώθηκε. Το Σάββατο καταγράφηκε θλιβερό «ρεκόρ» με 121 θανάτους, ενώ και χθες επιπλέον 98 ασθενείς κατέληξαν. Υπό αυτά τα δεδομένα, ο Νοέμβριος τελειώνει σήμερα διεκδικώντας τον «τίτλο» του πιο φονικού μήνα της επιδημίας στην Ελλάδα. Από το σύνολο των 2.321 θανάτων μέχρι χθες, οι 1.695 (ποσοστό 73%) καταγράφηκαν από την 1η Νοεμβρίου.
Κρίσιμη βδομάδα
Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα είναι κρίσιμη, καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, θα αποτιμηθεί η επίδραση του lockdown και θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το σχεδιασμό άρσης των μέτρων. Δεν αποκλείεται, όμως, οι ανακοινώσεις να αφορούν απλά σε νέα παράταση της καραντίνας μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι σημειώνουν ότι η 7η Δεκεμβρίου είναι νωρίς ακόμη και για την επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, εάν συνεχίσει η πτωτική πορεία στα ημερήσια κρούσματα, μεταξύ 14 και 21 Δεκεμβρίου είναι πιθανό ένα μερικό άνοιγμα, έστω κάποιων εμπορικών καταστημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σενάριο της κλειστής εστίασης και κατά τη διάρκεια των εορτών κερδίζει συνέχεια έδαφος.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Βαρόμετρο το ΕΣΥ
Σε κάθε περίπτωση, «οδηγός» των αποφάσεων αποτελεί η κατάσταση του Συστήματος Υγείας. Μέχρι και την Παρασκευή η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ήταν στο 88%, στοιχείο που κάνει τα μέλη της αρμόδιας για τον κορονοϊό Επιτροπής να μη συζητάνε πλάνο ανοίγματος εάν δεν υπάρξει σοβαρή αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρέπει η πληρότητα να πέσει κάτω από το 70% ώστε να υπάρξει συζήτηση για άρση των μέτρων. Χθες, πάντως, ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώθηκε στους 603. Την περασμένη Πέμπτη όσοι νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ανέρχονταν σε 608.
Το βλέμμα σήμερα είναι στραμμένο στη γιορτή του Αγίου Ανδρέα και στην πόλη της Πάτρας, η οποία αυξάνει το ιικό της φορτίο, όπως και η υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα. Οι ειδικοί φοβούνται μη συμβεί στην Πάτρα ό,τι προκλήθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, ωστόσο μετά τη «σκληρή» εμπειρία της συμπρωτεύουσας ευελπιστούν ότι δεν θα υπάρξουν δραστηριότητες που να επιτρέψουν τη μετάδοση του κορονοϊού.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.193 νέα περιστατικά, από τα οποία τα 247 στην Αττική και τα 235 στη Θεσσαλονίκη. Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν η Δράμα με επιπλέον 64 περιστατικά, η Λάρισα με 63 κρούσματα, η Πιερία με 88 νέες μολύνσεις, οι Σέρρες με 49 και τα Τρίκαλα με 45 νέα περιστατικά.
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου