Συγκεκριμένα, προχθές το πρωί το «Παπαγεωργίου» ολοκλήρωσε την εφημερία του με 56 εισαγωγές, ενώ στην προηγούμενη εφημερία του είχε πραγματοποιήσει 86. Χθες, το «Ιπποκράτειο» ολοκλήρωσε τη δική του εφημερία με 90 εισαγωγές, δηλαδή 20 λιγότερες από την προηγούμενη.
Στο μεταξύ, άρχισε χθες η διακομιδή ασθενών από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς το Κέντρο Ιατρικής Αποκατάστασης και Αποθεραπείας EUROMEDICA «ΑΡΩΓΗ», το οποίο έχει επιταχθεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Χθες, ήταν προγραμματισμένη η διακομιδή περίπου 20 ασθενών από τα νοσοκομεία «ΑΧΕΠΑ», «Παπαγεωργίου» και «Ιπποκράτειο».
«Εχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, οι οποίες περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, και την εκπαίδευση του προσωπικού στην εφαρμογή πρωτοκόλλων για τη διαχείριση ασθενών που νοσούν από Covid. Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι. Εχουμε δεχτεί ήδη τα δύο πρώτα περιστατικά και αναμένουμε και τις υπόλοιπες εισαγωγές από τα δημόσια νοσοκομεία, με στόχο να βοηθήσουμε και εμείς σε αυτή τη μάχη», δήλωσε η διοικητική διευθύντρια Euromedica-Αρωγή Σταυριάνα Μπακατσέλου.
Να μην ανοίξει τίποτα στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα, και ειδικά χωρίς περιοριστικά μέτρα, πρότεινε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε «τραγική» την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα κρεβάτια της Εντατικής είναι πλήρη. Ανέφερε ότι το δεύτερο κύμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο και θα τελειώσει τον Μάρτιο. «Δεν πρέπει να ανοίξουμε. Η διασπορά είναι πλέον στη διπλανή μας πόρτα. Αυτός που θα ανοίξει, αν θα ανοίξει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του», είπε. «Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνεται καμία κουβέντα για άνοιγμα. Από μένα και τη μαρτυρική Θεσσαλονίκη δεν θα ακούσετε ποτέ για άνοιγμα. Θα σας λέμε περιοριστικά μέτρα», υπογράμμισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Θεωρώ ότι με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown. Είναι δεδομένο το τρίτο κύμα της πανδημίας -η αναζωπύρωση όπως λένε οι γιατροί-, άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το φόβο να έχουμε εικόνες Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο. Για το λόγο αυτόν είμαι προσωπικά κατά του ανοίγματος των σχολείων. Είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να ισχύσει μέχρι τα Χριστούγεννα», δήλωσε.
Την ίδια ώρα, ελαφρά κάμψη παρουσιάζει το πρόβλημα από το τεράστιο ιικό φορτίο, τόσο στο νομό όσο και στην πόλης της Δράμας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το νοσοκομείο του νομού έχει θωρακιστεί από καιρό με προσωπικό και μέσα.
«Τα μέσα όμως δεν έχουν καμιά αξία χωρίς τη διαρκή υπερπροσπάθεια όλου του προσωπικού του Νοσοκομείου Δράμας, που ξεπέρασε κάθε όριο προσφοράς και αυταπάρνησης προς τους εκατοντάδες πάσχοντες συμπολίτες μας. Με τέτοιας υψηλής αξίας προσωπικό, μαζί με τους υγειονομικούς μας που έσπευσαν να συνδράμουν στην πιο κρίσιμη καμπή της μάχης, το Νοσοκομείο Δράμας δεν έχει πρόβλημα. Συνεχίζουμε ενωμένοι και σας ευχαριστούμε. Η Πολιτεία έκανε, κάνει και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να νικήσουμε την πανδημία και στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Ολοι μαζί. Ας στηρίξουμε όλοι με τη συμπεριφορά μας τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία μας και ας τους αφήσουμε να μας βοηθήσουν αναπόσπαστοι και μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες», προσθέτει ο κ. Τσαλικάκης.
Με ανακοίνωσή του, το Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε και σε καμία περίπτωση το ιατρικό προσωπικό δεν προέβη σε «διαλογή» περιστατικών προς διασωλήνωση.
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου