Ωστόσο, το μέτρο που αναμένεται να ληφθεί πιο άμεσα είναι η απαγόρευση των μετακινήσεων από και προς τις κόκκινες περιοχές προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.
Όσο για το αν είμαστε κοντά σε lockdown στην Αττική η απάντησή του ήταν «Όχι». «Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Εάν χρειαστεί ένα από τα μέτρα που θα πάρουμε να είναι η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε, αν οι ειδικοί μας το εισηγηθούν» είπε χαρακτηριστικά.
«Τα μέτρα που έχουμε πάρει και από την προηγούμενη βδομάδα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και τα μέτρα του τοπικού lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες παίρνονται ακριβώς για να μπορέσουμε τον Νοέμβριο να τιθασεύουμε το δεύτερο μεγάλο κύμα του κορωνοϊού ώστε να είναι πιο αισιόδοξος ο Δεκέμβριος δεδομένου ότι θέλουμε να κινηθεί και η αγορά προκειμένου να μην έχουμε μία καθίζηση οικονομική» είπε μεταξύ άλλων για να καταλήξει: «Αυτή είναι η μάχη που θα δώσουμε την επόμενη εβδομάδα».
Καμπανάκι
Οι ειδικοί, πάντως, κρούουν διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου. Ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε χθες (ΣΚΑΪ) «ότι είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, στο να γίνουμε Θεσσαλονίκη». Αντίστοιχα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και, επίσης, μέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Τσακρής, επεσήμανε (ΣΚΑΪ) ότι «είναι πιθανό ένα lockdown και στην Αττική» και πως «τώρα ξεκινάει το πραγματικό δεύτερο επιδημικό κύμα».
Την ίδια στιγμή, αναλύσεις από τα λύματα της Αττικής προκαλούν έντονη ανησυχία. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6, αποκάλυψε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξάνεται πολύ γρήγορα. «Την Κυριακή είδαμε πάλι μια αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50.000-60.000». Κατά τον κ. Θωμαΐδη, με αυτά τα δεδομένα «ναι μεν μια καραντίνα τύπου Μαρτίου δεν θα ξαναγίνει, διότι δεν τη θέλει κανείς, αλλά η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα».
Οι ηλικίες
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Στο επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι η ηλικιακή ομάδα από 19 έως 39 ετών, που «δίνει» 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 έως 65 ετών με 250 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας εξέφρασε την ανησυχία των ειδικών για την ηλικιακή ομάδα από 65 ετών και πάνω, αναφέροντας ότι οι μολύνσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανέρχονται σε 100. Και με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αποτελεί τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων, η διασπορά αυτή προβληματίζει ιδιαίτερα.
Η επίπτωση, άλλωστε, της ραγδαίας εξάπλωσης της Covid-19 στην κοινότητα φαίνεται πλέον από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι χθες ανήλθαν σε 169 -οι περισσότεροι ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες- παρουσιάζοντας αύξηση ημέρα με την ημέρα. Τη Δευτέρα ο αριθμός των διασωληνωμένων ανερχόταν σε 153 και την Κυριακή σε 140.
Το σύστημα υγείας έχει αρχίσει να πιέζεται σημαντικά, αλλά υπάρχουν ακόμη κενές κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στη Θεσσαλονίκη μέχρι και τη Δευτέρα υπήρχαν 20 κενές κλίνες ΜΕΘ Covid, στην Αττική 41 κλίνες ειδικά για κορονοϊό και πανελλαδικά οι κενές κλίνες ανέρχονται σε 122.
Η ηλικιακή ομάδα 1-18 ετών έχει τη χαμηλότερη συμμετοχή στην επιδημία, με 50 έως 70 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η μεγάλη αύξηση της επιδημίας στην Ελλάδα συνδέεται με περιστασιακή κοινωνική ζωή όπου δεν χρησιμοποιείται μάσκα και κυρίως σε κλειστούς χώρους. Εν ολίγοις, η μεταφορά κοινωνικών συναναστροφών σε κλειστούς χώρους, όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται λόγω κατανάλωσης φαγητού και ποτού, συντέλεσε σε μεγάλες αλυσίδες μεταδόσεων. Ο επίκουρος καθηγητής πρόσθεσε ότι η μετάδοση σε κλειστό χώρο συγκριτικά με ανοιχτό όταν κάποιος δεν φοράει μάσκα είναι έως και κατά δέκα φορές μεγαλύτερη, ενώ συνέστησε σε κλειστούς χώρους, όπου είναι αδύνατη η χρήση της μάσκας, να υπάρχει επαρκής εξαερισμός των χώρων. Επιπλέον, επανέλαβε την ανάγκη να συναναστρέφονται οι πολίτες με κοινωνικές «φούσκες» που φτιάχνουν, δηλαδή με συγκεκριμένες ομάδες κοντινών ανθρώπων.
Κορωνοϊός: Σε 7 μέρες θα κριθεί το lockdown στην Αττική – Kαταγράφηκαν χθες 542 κρούσματα
ΗΠΑ-εκλογές: Στην αντεπίθεση ο Τραμπ – «Είμαστε μπροστά, προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές»
ΗΠΑ-εκλογές: Αισιόδοξος ο Μπάιντεν στις πρώτες του δηλώσεις – «Είμαστε σε τροχιά νίκης»