Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη χρειάζονται τουλάχιστον 10 με 15 ημέρες να δείξουν εάν θα έχουν αποτέλεσμα, διάστημα που, όμως, όπως όλα δείχνουν είναι μεγάλο, καθώς επιπλέον επιβάρυνση των δεικτών στο Λεκανοπέδιο, ιδιαίτερα όσον αφορά στις Εντατικές, θα σημάνει συναγερμό για μέτρα νωρίτερα. Οι προβλέψεις των ειδικών, πάντως, είναι δυσοίωνες και στις τηλεδιασκέψεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συζητείται ακόμη και οριοθετημένο χρονικά (δύο εβδομάδες) lockdown για την Αττική.
Η μελανή επιδημιολογική εικόνα στο Λεκανοπέδιο συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Χθες, κατέγραψε αριθμό «ρεκόρ» νέων κρουσμάτων – 212 στον αριθμό. Με συνέχιση αυτών των δεδομένων, η κλιμάκωση των μέτρων μοιάζει αναπόφευκτη. «Οταν τα επιδημιολογικά στοιχεία χειροτερεύουν, τότε υπάρχει ανάγκη για άλλα μέτρα. Και αυτή τη στιγμή τα πράγματα χειροτερεύουν στην Αττική, υπάρχει πίεση στην Αττική», παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του χθες το απόγευμα (Mega). Ο κ. Κικίλιας τόνισε όμως ότι δεν αρκεί να λαμβάνονται μέτρα από την κυβέρνηση, αλλά και να εφαρμόζονται.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό
Οπως εξηγούν μέλη της Επιτροπής των ειδικών, οι παράμετροι που θα καθορίσουν τις κινήσεις από εδώ και στο εξής είναι να παρουσιαστεί επιδείνωση των ημερήσιων καταγραφών αλλά και ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα τις ΜΕΘ. Η πληρότητα των Εντατικών είναι ένας δείκτης που «βαραίνει» στις όποιες αποφάσεις, καθώς, όπως επισημαίνουν μέλη της Επιτροπής, εάν η κατάσταση αναφορικά με τις Εντατικές καταλήξει μη διαχειρίσιμη, τότε «έχει χαθεί το παιχνίδι». Ακόμη και εάν τα ημερήσια κρούσματα στην Αττική σταθεροποιηθούν.
Τα σενάρια που επεξεργάζονται τα μέλη της Επιτροπής είναι πολλά και «όλα στο τραπέζι» -με ορισμένους ειδικούς να «ψηφίζουν» ως μέτρο και τον περιορισμό κυκλοφορίας των ηλικιωμένων-, οι αποφάσεις όμως είναι πολιτικές.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει ενεργοποιήσει σχέδιο ενίσχυσης των κρεβατιών ΜΕΘ. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένονται επιπλέον 40 κλίνες για Covid-19 στο Λεκανοπέδιο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς σχετικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε ότι «προσαρμοζόμαστε σε ένα δυναμικό φαινόμενο και παίρνουμε όποιο μέτρο χρειάζεται», χαρακτηρίζοντας ως «ψευτοδίλημμα» το θέμα οικονομία ή υγεία. «Εχουμε δείξει και στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά το βλέπουμε και παντού, ότι μόνο η αντιμετώπιση με επιτυχία της υγειονομικής κρίσης θα οδηγήσει σε μια πραγματική ανάσα και την οικονομία. Θέλουμε η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης να γίνει το ταχύτερο δυνατόν πράξη, έτσι ώστε τα μέτρα στήριξης που παίρνουμε να ανακουφίσουν την οικονομία και να τη βοηθήσουν να πάρει μπρος», επεσήμανε.
«Χρειάζεται, όμως, να συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό. Χρειάζεται να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να μη χρειαστούν επιπλέον μέτρα. Χρειάζεται να δείξουμε υπομονή και επιμονή μέχρι να φτάσουμε στον εμβολιασμό μεγάλου τμήματος του πληθυσμού», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Σε σχέση με την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, ο κ. Πέτσας έκανε γνωστό ότι έχουν προσληφθεί πάνω από 6.800 γιατροί και νοσηλευτές με προσωρινές συμβάσεις. «Πολλοί από αυτούς, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα βρουν μόνιμη θέση στο Σύστημα Υγείας, με επιπλέον μοριοδότηση στους διαγωνισμούς μόνιμων θέσεων που θα ξεκινήσουν. Γιατί οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν δίστασαν να μπουν στη μάχη με τον κορονοϊό, πρέπει να επιβραβεύονται».
Εννέα θάνατοι
Η καταστροφική «επέλαση» της Covid-19 στην Ελλάδα συνεχίζεται. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 359 κρούσματα, τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό μέχρι σήμερα από τις 26 Φεβρουαρίου. Τα περισσότερα (372) είχαν ανακοινωθεί την περασμένη Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, που μεγάλος αριθμός τους, βέβαια, συνδεόταν με το εργοστάσιο στα Γιαννιτσά. Η επίπτωση της Covid-19 σε ένα 24ωρο ήταν ραγδαία, αφού επιπλέον εννέα ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα μας να ανέρχεται μέχρι χθες το βράδυ σε 325. Παράλληλα, 69 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σημειώνεται ότι στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών δύο ασθενείς πλέον είναι διασωληνωμένοι, σε σχέση με έναν που ήταν μέχρι την Τετάρτη. Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκάλεσε στις υγειονομικές αρχές της Αλεξανδρούπολης η ανάγκη νοσηλείας ενός μωρού 18 μηνών, ενώ οι Αρχές πραγματοποιούν ιχνηλάτηση των επαφών της οικογένειάς του.
Στο μεταξύ, το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα με ανακοίνωσή του επισημαίνει την ανάγκη τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να συντονίσουν τις μεθοδολογίες και τα μέτρα τους.
«Ανησυχώντας για την πρόσφατη αύξηση του αριθμού θετικών κρουσμάτων Covid-19 σε όλη την Ευρώπη, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι τα κράτη-μέλη δεν φαίνεται να έχουν αντλήσει διδάγματα από τα αρχικά στάδια της κρίσης, έχοντας υιοθετήσει για ακόμα μία φορά διαφορετικά και μη συντονισμένα μέτρα», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.
Οι αριθμοί
• 359 κρούσματα χθες
• 322 εγχώρια
• 212 στην Αττική
• 18 στη Θεσσαλονίκη
• 14.400 κρούσματα συνολικά
• 9 θάνατοι χθες
• 325 θάνατοι συνολικά
• 69 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
• 178 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr