Ωστόσο, την δεκαετία του 90′ ο γνωστός επιχειρηματίας είχε γίνει στόχος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», με τον ίδιο να γλυτώνει από «θαύμα».
Επίθεση με τρεις ρουκέτες στο αμάξι του – Έμεινε άθικτο το όχημά του
Ήταν 09:20 το πρωί όταν ο 57χρονος τότε επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης στην πλατεία Διλβόη της Νέας Ερυθραίας. Η 17Ν είχε στήσει καρτέρι και εκτόξευσε τρεις ρουκέτες, με τον επιχειρηματία να σώζεται λόγω της ισχυρής θωράκισης του οχήματός του, αλλά και της μη συντονισμένης πυροδότησης μιας βόμβας τοποθετημένης σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Στην ομολογία του το 2002, ο συλληφθείς Χριστόδουλος Ξηρός παραδέχθηκε τη συμμετοχή του ίδιου στην απόπειρα δολοφονίας του Βαρδινογιάννη, όπως και τριών ακόμη μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Έγραφαν οι εφημερίδες: «Το μεγάλο κτύπημα με το οποίο είχε απειλήσει η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», στις τελευταίες προκηρύξεις της, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με μια καλοστημένη επιχείρηση που στόχο είχε τον επιχειρηματία κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη. Τα μέλη της «17Ν» προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον κ. Βαρδινογιάννη, με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου μέσα στο οποίο, για μεγαλύτερη “σιγουριά”, είχαν εγκαταστήσει σύστημα εκτοξευόμενων ρουκετών. Παρά τη φοβερή έκρηξη η θωρακισμένη Μερσεντές του επιχειρηματία άντεξε ενώ οι τρεις ρουκέτες δεν βρήκαν, ευτυχώς, τον στόχο τους».
Η χρήση τριών ρουκετών και μιας βόμβας είχε κάνει εντύπωση στους αστυνομικούς καθώς ήταν κάτι που «έδειχνε τη σιγουριά των μελών της «17Ν» στο στήσιμο τέτοιων, μεγάλου ρίσκου, επιχειρήσεων». Ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως είχε κατηγορήσει την «17Ν» ότι ήθελε να προκαλέσει τον θάνατο σε 15-20 άτομα με αυτήν την επίθεση.
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης στην κατάθεσή του απέκλεισε το ενδεχόμενο πολιτικού κινήτρου στην δολοφονική επίθεση και δήλωσε πως δεν γνώριζε για ποιον λόγο η «17Ν» επιχείρησε να επιτεθεί.
Σε συνομιλία που είχε αμέσως μετά την επίθεση με τον στενό φίλο του Αντώνη Λιβάνη (τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου) είπε με ψυχραιμία: «..σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι…».
Ο τύπος της εποχής στάθηκε στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της οργάνωσης αλλά και στο γεγονός πως έγινε χρήση τριών ρουκετών, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν.
Αργότερα η «17Ν» δημοσιοποίησε πολυσέλιδη προκήρυξη αναλαμβάνοντας την ευθύνη και εξηγώντας ότι απέτυχε λόγω του «θωρακισμένου θηρίου» που μετέφερε τον επιχειρηματία.
Η είδηση συντάραξε την ελληνική κοινωνία. Η τρομοκρατική οργάνωση της «17Ν» συνέχισε την παράνομη δράση της για ακόμα 12 χρόνια, μέχρι που η αστυνομία έφτασε στην εξάρθρωσή της. Στην ομολογία του ο Χριστόδουλος Ξηρός παραδέχθηκε την συμμετοχή του ίδιου στην απόπειρα δολοφονίας και ακόμα τριών μελών της οργάνωσης.
Ο διάλογος του Βαρδή Βαρδηνογιάννη με τον Δημήτρη Κουφοντίνα
Ο Βαρδινογιάννης χαρακτήρισε τις πράξεις της 17 Νοέμβρη «αίσχη» και ακολούθησε έντονος διάλογος με τον Δημήτρη Κουφοντίνα.
«Δηλώσατε και εδώ, δηλώσατε και στην πρώτη δίκη, ότι “εγώ δύο χρόνια την ερεύνησα την υπόθεση με δικά μου μέσα. Έφερα ξένους εδώ αλλά δεν είχα κανένα αποτέλεσμα. Έψαχνα να τους βρω, δεν τους βρήκα. Ήμουν άτυχος εγώ για να τους βρω και τυχεροί αυτοί που δεν τους βρήκα”. Θα ήθελα να μου πείτε πρώτα πρώτα, τι είναι αυτοί οι ξένοι ειδικοί που φέρατε. Ανήκαν σε κανένα ευαγές ίδρυμα, σε κανένα συνδικάτο; Τι ήταν αυτοί οι ειδικοί τέλος πάντων;», ρώτησε τον Βαρδή Βαρδινογιάννη ο Δημήτρης Κουφοντίνας.
«Δεν απαντώ σε τέτοιες ερωτήσεις εγώ», ισχυρίστηκε ο μεγαλοεπιχειρηματίας.
«Μάλιστα. Λέτε μετά ότι “ήταν τυχεροί που δεν τους βρήκα”. Τι τύχη θα είχαν δηλαδή αυτοί;», είπε μεταξύ άλλων στη συνέχεια ο Κουφοντίνας.
«Δεν είχες το θάρρος να έρθεις μόνος σαν άντρας», φώναξε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, που στόλισε με μερικά «γαλλικά» τον Κουφοντίνα και τους συντρόφους του.
«Τα λες αυτά όταν έρχεσαι με τους μπράβους σου. Αυτούς έστειλες για να δολοφονήσεις έναν κοινοτάρχη που σου αντιστάθηκε;», επέμεινε ο Κουφοντίνας, σε μια από τις πιο επεισοδιακές συνεδριάσεις στη δίκη για τη 17 Νοέμβρη.