[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Σταδιακά όμως η φανφαρονική συμπεριφορά του Μπενίτο Μουσολίνι γοητεύει τον ελληνικό Τύπο που αρχίζει να φιλοξενεί όλο και συχνότερα άρθρα του Ιταλού δικτάτορα με χαρακτηριστικούς τίτλους:
«Το εικοσιτετράωρόν μου», «Ο πόλεμος και το μέλλον». «Σχετικότης της ελευθερίας», «Η γυναίκα εις την πολιτικήν», «Φασισμός και κοινοβουλευτισμός», «Φασισμός και μπολσεβικισμός. Απολογία της βίας», «Πέντε χρόνια της εξουσίας μου. Η μάχη του φασισμού κατά του μπολσεβικισμού», «Ο πόλεμος. Η επίδρασίς του επί του ανθρώπου», «Διατί ίδρυσα τον φασισμόν».
Αναπαραγωγή άρθρου του «δημιουργού της τρίτης Ρώμης» Μουσολίνι σε ελληνική εφημερίδα, στην οποία αναφέρει ότι «Μόνο ο πόλεμος ανοίγει εις τον μέγιστον βαθμόν εντάσεως όλας τας ανθρωπίνους ενεργείας, και επιθέτει σφραγίδα ευγενείας επί των λαών, που έχουν την αρετήν να τον αντικρύσουν»…
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
Όμως, η άνοδος του εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία που οδηγεί τον Χίτλερ στην εξουσία, και η χρήση βίας ως πολιτική πρακτική, ξενίζουν τις ελληνικές εφημερίδες, που σταδιακά στρέφονται εναντίον του. Χαρακτηριστικά, το Μάρτιο του 1932 η εφημερίδα «Έθνος» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Ο Χίτλερ, οι ξανθοί και οι Εβραίοι», στο οποίο επικρίνει τις απόψεις του «…πρώην Αυστριακού ασπριτζή»…
Οι ηγέτες της «Νέας Γερμανίας» παρουσιάζονται « ποτισμένοι με το αρχαίον ελληνικόν πνεύμα, θαυμάζουν και αγαπούν την Ελλάδα» κάτι που δείχνουν έμπρακτα λίγα χρόνια μετά…
Μια ακόμα ναζιστική μέθοδος για δημιουργία «…μιας πανισχύρου Γερμανικής φυλής». Υποχρεωτική στείρωση, η οποία μάλιστα, κατά το δημοσίευμα, εμπνέεται από την αρχαία Σπάρτη που έριχνε τα «ασθενικά και μη αρτιμελή βρέφη» σε χώρο-προσωνύμιο πρώην βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου, και νυν υπόδικου. Δηλαδή στον Καιάδα…
Παρά την άλλοτε υποστήριξη και άλλοτε ανοχή που δείχνει αρχικά ο δημοσιογραφικός κλάδος στην εξάπλωση φασιστικών – ναζιστικών ιδεών και πρακτικών στην αρχή του φαινομένου, η δικτατορία Μεταξά και η τριπλή Γερμανοιταλοβουλγαρική κατοχή, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας ότι η φράση «Ποτέ ξανά» ισχύει μεταπολεμικά στον χώρο της ενημέρωσης σε απόλυτο βαθμό μέχρι σήμερα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr