Σε δημοτικό τραγούδι της Βορείου Ηπείρου μάλιστα που τραγουδιέται το Πάσχα, συνδυάζονται τα έθιμα των δύο θρησκειών :
Τούρκοι έχουν Ραμαζάνι
σήκω σφάξε το κουρμπάνι
να το βράσουν μάνι-μάνι
μες το τρύπιο το καζάνι.
Κάναν κι οι Ρωμιοί κουρμπάνι
χωρίς νάχουνε Μεμέτη
χωρίς νάχουνε Χασάνι.
Το ψήσιμο του οβελία με τον τρόπο που είναι γνωστός σήμερα, αποτελεί συνήθεια της Ηπειρωτικής Ελλάδας που σταδιακά επικρατεί σε όλη τη χώρα. Η παρουσία του οβελία στο πασχαλινό τραπέζι θεωρείται διαχρονικά ζήτημα φιλοτιμίας κάθε οικογένειας, αφού και οι φτωχότεροι προτιμούν να στερηθούν το κρέας για όλο τον χρόνο, αρκεί τη μέρα της Λαμπρής να συμμετέχουν και αυτοί στο αναστάσιμο γλέντι με το δικό τους αρνί που έχει, κατά τόπους, πολλές ονομασίες (Λαμπριάτης, Πασχιάτης, Λαμπρινός κλπ).
Η ρίζα της ωμοπλατοσκοπίας φτάνει στην αρχαιότητα και η απρόσκοπτη συνέχισή της περιγράφεται σε σύγγραμμα του 11ου μ.Χ από τον Μιχαήλ Ψελλό :“Ζωήν μεν και θανάτου, κρίσιν εν τη εξοχή της ράχεως έχουσιν. Και εάν μεν αύτη εκατέρωθεν εστί λευκή και καθαρά, ζωής εντεύθεν λαμβάνουσιν σύμβολα εάν κεχρισμένη θανάτου τεκμήρια”. Πρακτικά, οι γνώστες ελέγχουν αν υπάρχουν στην ωμοπλάτη σκιές, γραμμές, τρύπες ή στίγματα ώστε να προβλέψουν θάνατο, ασθένεια του ιδιοκτήτη του αρνιού, ή αντίθετα γέννηση νέου μέλους στην οικογένεια, καλή σοδειά, επαγγελματική επιτυχία, αποτυχία, γάμο κλπ. Η σωστή πρόβλεψη απαιτεί ψητό και όχι βραστό αρνί, ενώ εξετάζεται μόνο η δεξιά πλάτη. Κατάλληλη περίοδος πρόβλεψης θεωρείται από την Ανάσταση ως την ημέρα της Αναλήψεως του Κυρίου, ενώ σημαντικότερος οβελίας θεωρείται αυτός που ψήνεται ανήμερα του Αγίου Γεωργίου.
Άλλοι “διαβάζουν” τις γραμμές που υπάρχουν κατά μήκος της πλάτης του ζώου. Η βαθουλωτή γραμμή επάνω στην πλάτη, προς το χοντρό μέρος είναι κακό σημάδι. Η σκιά είναι αρρώστια. Δυναμωμένο νεύρο σημαίνει καλά οικονομικά του σπιτιού.
Γιατί φτιάχνουμε κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα - Πόσα γνωρίζετε για την ιστορία τους
Εκτός του Πάσχα, η ωμοπλατοσκοπία αξιοποιείται και από αρκετούς αγωνιστές του 1821 ως μέσο πρόβλεψης της έκβασης των μαχών. Χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αναφέρει στα απομνημονεύματά του ότι χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική για προσωπικές αλλά και εθνικές προβλέψεις
Ειδήσεις σήμερα
Ρούλα Πισπιρίγκου: Το φάρμακο στο νοσοκομείο που της χαλούσε το σχέδιο
Άρση μέτρων: Στην τελική ευθεία για την επιστροφή στην κανονικότητα – Το «τεστ» του Πάσχα
Νέος χαμός για την υγεία του Πούτιν: Δείχνει ασταθής στην εκκλησία – «Φουντώνουν» οι φήμες