H δολοφονία του Φαλκόνε από την Κόζα Νόστρα συζητείται 30 χρόνια μετά το αποτρόπαιο γεγονός, που ήταν η απαρχή μιας σειράς δολοφονιών και επιθέσεων εναντίον κρατικών λειτουργών στην Ιταλία. Οι ειδικοί επί του θέματος τονίζουν ότι η εξόχως βάναυση επίθεση εναντίον του Φαλκόνε ήταν ένα θρασύτατο και από τα πιο σκληρά χτυπήματα της σικελικής Μαφίας.
Στις 23 Μαΐου του 1992, η Κόζα Νόστρα αποφάσισε να δείξει την αποφασιστικότητά της σκοτώνοντας τον κορυφαίο δικαστικό της Ιταλίας που είχε εξαπολύσει αγώνα κατά της Μαφίας. Η βόμβα έσκασε λίγο μετά το μεσημέρι, ενώ το αυτοκίνητο του Φαλκόνε με την αστυνομική συνοδεία του περνούσε στον αυτοκινητόδρομο, έξω από το χωριό Καπάτσι, στη Δυτική Σικελία, που οδηγούσε στο αεροδρόμιο. Μαζί με τον Φαλκόνε, σκοτώθηκαν η σύζυγός του, Φραντσέσκα, και τρεις σωματοφύλακες. Εκτελεστής της βομβιστικής επίθεσης ήταν ο αρχιμαφιόζος Τζοβάνι Μπρούσκα (γνωστός ως «Γουρούνι» στη Σικελία), υπεύθυνος ή εμπλεκόμενος σε περισσότερους από 100 φόνους και μέλος της μεγάλης «φαμίλιας» των Κορλεονέζι.
Ο εγκέφαλος, όμως, ήταν ο Τοτό Ριίνα (ο άνθρωπος που, όπως λέγεται, αποτέλεσε την έμπνευση για τη θρυλική τριλογία «Νονός» του Κόπολα). Ο Ριίνα ανέθεσε στον Μπρούσκα να οργανώσει μια εκτέλεση που θα έκανε «πάταγο» για να στείλει ένα μήνυμα στις δικαστικές Αρχές πως η Κόζα Νόστρα ήταν ανίκητη. Ο Μπρούσκα χρησιμοποίησε 400 κιλά εκρηκτικά, τα οποία τοποθέτησε με τους άνδρες του σε φρεάτιο κάτω από το δρόμο και πυροδοτήθηκαν με τηλεχειριστήριο.
Η σικελική Μαφία είχε βάλει από καιρό στο στόχαστρό της τον αδέκαστο Φαλκόνε, ο οποίος είχε ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 το κυνήγι των «νονών» και είχε στείλει αρκετούς στη φυλακή. Εκατοντάδες ήταν οι πρωτοκλασάτοι και μικρότεροι εγκληματίες που είχαν καθίσει στο εδώλιο, ενώ αρκετοί είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Ο Ιταλός δικαστής -φίλος του σημερινού προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα- πλήρωσε με τη ζωή του τον πόλεμο κατά της Κόζα Νόστρα, γνωρίζοντας ότι ακόμη και στο περιβάλλον των συνεργατών του υπήρχαν πληροφοριοδότες της εγκληματικής οργάνωσης.
Η δολοφονία του Μπορσελίνο
Μετά τη δολοφονία του Φαλκόνε, τον διαδέχθηκε ο καλύτερός του φίλος, ο εισαγγελέας Πάολο Μπορσελίνο. Επίσης αδέκαστος και ταγμένος στο κυνήγι των νονών της Κόζα Νόστρα, είχε να αντιμετωπίσει και πόλεμο εκ των έσω (αστυνομικούς που είχαν καλές σχέσεις με τα Μαφία) και είχε υποσχεθεί να αποκαλύψει όλους τους κρατικούς λειτουργούς, ή γνωστούς επιχειρηματίες, που διατηρούσαν ισχυρούς δεσμούς με την Κόζα Νόστρα.
Ο Ριίνα και ο Μπρούσκα σχεδίασαν να τον βγάλουν από τη μέση και το έπραξαν δύο μήνες μετά τη δολοφονία του Φαλκόνε. Με παρόμοιο τρόπο, με βομβιστική επίθεση, ο Μπορσελίνο δολοφονήθηκε κοντά στο Παλέρμο. Μαζί με τον δικαστή, σκοτώθηκαν και οι πέντε αστυνομικοί της ασφάλειάς του. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε κατά της Μαφίας και της αδράνειας του κράτους, ενώ ο Τύπος της εποχής μιλούσε για το «τρομερό 1992» και την κυριαρχία της Κόζα Νόστρα. Ομως, οι δολοφονίες των πιο επιφανών δικαστών που είχαν διοριστεί για να διαλύσουν το συνδικάτο του εγκλήματος θεωρούνται ως η αρχή του τέλους της σικελικής Μαφίας.
Χελμός: 64 χρόνια από τη συντριβή αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους με 14 θύματα
Αν και τον επόμενο χρόνο ακολούθησε μια σειρά βομβιστικών ενεργειών στη Φλωρεντία, στη Ρώμη και στο Μιλάνο, που αποδόθηκαν στον Μπρούσκα και τους «Κορλεονέζι» με στόχο την αποσταθεροποίηση του ιταλικού κράτους, το 1993 συνελήφθη ο Τοτό Ριίνα και το 1996 ο Μπρούσκα. Το πουλόβερ της Κόζα Νόστρα άρχισε να ξηλώνεται με τις συλλήψεις των αρχινονών και άλλων στελεχών της σικελικής Μαφίας. Η χαριστική βολή στη σικελική οργάνωση δόθηκε δέκα χρόνια αργότερα, όταν συνελήφθη και ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο, ο αρχινονός που είχε αναλάβει τη σκληρή φαμίλια του Ριίνα.
Η Κόζα Νόστρα εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά είναι αρκετά περιορισμένη και τα ηνία του οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία έχουν πια αναλάβει η Ντραγκέτα και η Καμόρα (οι μαφίες της Καλαβρίας και της Νάπολης). Υπό αυτό το πρίσμα, όπως εξηγούν Ιταλοί αναλυτές, η θυσία του Φαλκόνε δεν ήταν άσκοπη, αφού μετά από αυτήν -και εκείνη του Μπορσελίνο- μια ολόκληρη γενιά νέων δικαστών, αστυνομικών και εγκληματολόγων εμπνεύστηκε και ακολούθησε το παράδειγμά τους στον αγώνα κατά της Μαφίας. «Ο δικαστής Φαλκόνε αντιπροσωπεύει το παράδειγμα του θάρρους, της ευφυΐας και της αφοσίωσης στο καθήκον», τονίζει η εγκληματολόγος Σίλβια Τσιβιτέλα.
Στο Παλέρμο, έγινε το μνημόσυνο του Φαλκόνε, με την παρουσία του προέδρου Ματαρέλα, του υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, και στελεχών της κυβέρνησης. Ο πρώην πρόεδρος της Γερουσίας και νυν ειδικός εισαγγελέας κατά της Μαφίας, Πιέτρο Γκράσο, μίλησε για τον επιτυχή πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος που είχε ξεκινήσει και συνεχίζει να διεξάγει το κράτος.
Αποφυλακίστηκε ο Μπρούσκα
Πέρυσι, μετά από 25 χρόνια φυλάκισης, η ιταλική Δικαιοσύνη αποφάσισε την αποφυλάκιση του «νονού» Τζοβάνι Μπρούσκα, ο οποίος είχε καταδικασθεί συνολικά σε 26 χρόνια κάθειρξης. Η αποφυλάκιση του 64χρονου Μπρούσκα ένα χρόνο πριν εκτίσει ολόκληρη την ποινή του αποφασίστηκε λόγω της συνεργασίας του με τις δικαστικές Αρχές. Ωστόσο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ιταλία. «Η είδηση μου προκαλεί πόνο, αλλά αυτό ορίζει ο νόμος και πρέπει να τηρηθεί. Και είναι ένας νόμος που θέλησε ο ίδιος ο αδελφός μου», δήλωσε η Μαρία Φαλκόνε, αδελφή του δικαστή-σύμβολο.
Ειδήσεις σήμερα
Ευλογιά των πιθήκων: Επιλεκτικό και όχι γενικό εμβολιασμό μελετά η Ελλάδα
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Τα 10 μυστικά για πιο… «ελαφριά» εκκαθαριστικά
Αυτοκτονία 14χρονου: Θα «μιλήσουν» κινητό και υπολογιστές;