Υπάρχουν ομοιότητες με τον Ιωσήφ Στάλιν, κάποτε «πατερούλη» και για Eλληνες κομμουνιστές, που θρηνούσαν όταν πληροφορήθηκαν το θάνατό του! Πληροφορίες για τον Γεωργιανό που διέτασσε εκτελέσεις και για ομοϊδεάτες του, χωρίς δισταγμό, έχουν γραφτεί πολλές. Και έχει εξακριβωθεί ότι ήταν αληθινές. Σύμφωνα με αυτές, υπήρχε εχθρότητα μεταξύ Λένιν -Στάλιν αρκετά πριν από τον πρόωρο θάνατο του πρώτου. Αμφότεροι είχαν, όταν ήταν εν ζωή, τους οπαδούς τους. Περιέργως, ακόμα και σήμερα υπάρχουν, λίγοι βέβαια, οπαδοί και του ενός και του άλλου σε διάφορες χώρες. Και στη δική μας. Ούτε να υποθέσει όμως μπορεί κάποιος ότι υπήρξε τότε, ζώντων των δύο πρωταγωνιστών της Σοβιετικής Eνωσης, εχθρότητα. Ο Λένιν ήταν και συγγραφέας, κατά πολλούς και διανοούμενος, αλλά είχε και έντονη ερωτική ζωή. Παρουσιάζουν ενδιαφέρον και τα ερωτικά γεγονότα της σύντομης, συγκριτικά, ζωής του.
Η σύζυγός του, Νάντια, έμεινε δίπλα του έως το τέλος της σύντομης ζωής του, αν και την απατούσε… Τον θαύμαζε από την πρώτη στιγμή που γνωρίστηκαν. Επαναστάτρια με σοβαρή δράση, ανεχόταν, χωρίς ποτέ να διαμαρτυρηθεί, την επί σειρά ετών ερωτική σχέση του συζύγου της με την Ινέσα Αρμάν (γνωριμία από το Παρίσι το 1910). Επαναστάτρια και η Ινέσα, είχε εγκαταλείψει και αυτή τη Ρωσία μετά την επανάσταση του 1905. Είχε μεγαλώσει στη Μόσχα, αλλά ήταν γεννημένη στη γαλλική πρωτεύουσα. Πανέμορφη, με πυρόξανθα μαλλιά, νεότατη ακόμα, είχε γεννήσει πέντε παιδιά!
Πατέρας των τεσσάρων πρώτων ήταν ο πλούσιος υφασματοποιός Αλεξάντερ Αρμάν. Πατέρας του πέμπτου παιδιού της ποιος; Εκπλήσσεται ο αναγνώστης διαβάζοντας την απάντηση: o μικρότερος αδελφός του Βλαντίμιρ Λένιν! Δεν διακρινόταν μόνο για την έντονη προσωπική της ζωή η Ινέσα. Από το 1903 ήταν μέλος του παράνομου Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος, ενεργή στη διανομή προπαγανδιστικού υλικού. Συνελήφθη τον Ιούνιο του 1907 και καταδικάστηκε σε εξορία δύο ετών.
Κατάφερε, όμως, η φοβερή Ινέσα να αποδράσει, καθώς συμπλήρωνε τον πρώτο χρόνο της εξορίας της. Νέο κατόρθωμά της η διαφυγή από την τσαρική Ρωσία και η εγκατάστασή της στο Παρίσι, όπου την αγκάλιασαν αμέσως οι εκεί Ρώσοι μαρξιστές. Θαυμαστές απέκτησε πολλούς στο Παρίσι, αλλά και στη Ρωσία. Από την πρώτη στιγμή στήριξε τον Λένιν, αν και δεν συμφωνούσε με όλες τις επαναστατικές διακηρύξεις του. Δεν είχε αποφευχθεί και σύγκρουση μεταξύ τους, ακόμα και όταν ήταν μακριά ο ένας από τον άλλον, καθώς αλληλογραφούσαν συνεχώς.
Ο Λένιν εμπιστευόταν απολύτως τις ικανότητές της. Την έστελνε, ως αντικαταστάτριά του, ακόμη και σε συνόδους ομοϊδεατών τους. Ο ίδιος την έστειλε, και αυτή το δέχθηκε ασμένως, να ταξιδέψει στη Ρωσία το 1912. Τη συνέλαβαν αμέσως και τη φυλάκισαν, αλλά απελευθερώθηκε επειδή ο εκεί πρώην σύζυγός της κατέβαλε ένα μεγάλο ποσό ως εγγύηση. Ολα αυτά ήταν βέβαια σε γνώση της νόμιμης συζύγου του Λένιν, Νάντιας, που του πρότεινε μάλιστα να πάρουν διαζύγιο. Ο Βλαντίμιρ αρνήθηκε. Οι δύο πραγματικά αξιόλογες γυναίκες, που εκτιμούσαν η μία τα προσόντα της άλλης, συνδέθηκαν φιλικά…
Αναποφεύκτως, υπήρξε και ρήξη μεταξύ Λένιν και Ινέσα. Και μάλιστα σοβαρή. Το 1913. Η Ινέσα τόνιζε σε επιστολή της προς τον εραστή της:
«Θα μπορούσα να αντέξω χωρίς τα φιλιά σου, αν μπορούσα έστω να σε δω. Το να σου μιλάω κάποιες φορές θα ήταν τόσο μεγάλη χαρά. Και δεν προκαλούσε πόνο σε κανέναν. Γιατί να μου το στερήσεις αυτό;».
Οι ερωτικές σχέσεις διεκόπησαν, αλλά η αλληλογραφία τους συνεχίστηκε εξαιρετικά πυκνή. Περισσότερες ήταν οι επιστολές του Λένιν προς την Ινέσα. Σε αυτές της έδινε οδηγίες και εντολές, αλλά διατύπωνε και προβληματισμούς και θεωρητικές αναλύσεις, χωρίς να παραλείπει και ζητήματα προσωπικών ενδιαφερόντων. Τελικώς, ταξίδεψε μαζί του στην Αγία Πετρούπολη και με μερικούς επαναστάτες συντρόφους του, με το γνωστό (έχω αναφερθεί σ’ αυτό σε προηγούμενο άρθρο μου) «σφραγισμένο τρένο».
Ηταν μήνας Απρίλιος, αλλά έτος… σωτήριο για τους Μπολσεβίκους: το 1917. Τότε πέτυχε η επανάσταση, κατ’ άλλους πραξικόπημα, λόγω εκδίωξης του νόμιμου πρωθυπουργού, Κερένσκι. Και οι Μπολσεβίκοι ανέλαβαν την εξουσία. Δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για αξιώματα, αναληφθέντα από την Ινέσα. Οι φήμες ότι έμενε στο Κρεμλίνο μαζί με τον Λένιν και τη σύζυγό του, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Θεωρείται βέβαιο όμως ότι ανέλαβε θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή του Σοβιέτ της πόλης, σκληρά εργαζόμενη. Κλονίστηκε η υγεία της, αλλά δεν ήταν η κόπωση η αιτία του θανάτου της. Αλλη ήταν η αιτία. Τραγική. Πέθανε από χολέρα το 1920. Κόσμος πολύς στην κηδεία της, πρώτος πρώτος ο Βλαντίμιρ Λένιν, με εμφανή σημάδια θλίψης πολύ μεγάλης.
Ειδήσεις σήμερα
Λούλα-Μακρόν: Το… ειδύλλιο των δύο αταίριαστων ηγετών
Telegram: Ο νέος γίγαντας των social media – Ο Ρώσος «Ζούκερμπεργκ» και η σκοτεινή πλευρά
Μητσοτάκης: Στις ευρωεκλογές θα κριθεί αν η χώρα θα μείνει σταθερή και σε τροχιά προόδου