Ισως είναι υπερβολικό να ειπωθεί ότι ένας γαλλο-βραζιλιάνικος άξονας γεννήθηκε μετά την τριήμερη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στη Βραζιλία. Η χημεία του, ωστόσο, με τον Ινιάσιο Λούλα ντα Σίλβα και η σύγκλιση συμφερόντων των δύο ηγετών πιστοποιούν ότι αυτή η σχέση θα έχει διάρκεια.
Το ταξίδι του Μακρόν ολοκληρώθηκε με μια επίσημη θερμή τελετή στο προεδρικό μέγαρο της Μπραζίλια, κατά την οποία ο Ευρωπαίος ηγέτης εγκωμίασε το «πνεύμα αντίστασης» της κυβέρνησης Λούλα για την «υπεράσπιση της Δημοκρατίας», όταν ένα πλήθος οπαδών του ακροδεξιού, πρώην προέδρου, Ζαΐρ Μπολσονάρου, προσπάθησε να καταλάβει εξ εφόδου κυβερνητικά κτίρια τον Ιανουάριο του 2023, με την ανοχή μερίδας του στρατού.
Ο βετεράνος αριστερός πρόεδρος, από την πλευρά του, χαιρέτισε τη σχέση της ηγέτιδας των BRICS στη Λατινική Αμερική με τη δεύτερη δύναμη της ευρωζώνης ως «γέφυρα ανάμεσα στον Παγκόσμιο Νότο και τις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου».
Τουρκία: Συντριβή ελικοπτέρου σε προαύλιο νοσοκομείου - Τέσσερις νεκροί [βίντεο]
Οπως ήταν λογικό, απέφυγαν να θίξουν στις συζητήσεις τους το θέμα της Ουκρανίας, όπου η Γαλλία εμφανίζεται πρόθυμη να συνταχθεί ακόμη και με στρατεύματα στο πλευρό του Κιέβου, τη στιγμή που ο Λούλα τηρεί ίσες -επικριτικές- αποστάσεις έναντι των εμπολέμων και αρνείται να απομονώσει τη Ρωσία.
Υπό αυτές τις συνθήκες προκάλεσε έκπληξη η απάντηση του Μακρόν σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν συμφωνεί με την πρόσκληση του Πούτιν στην επόμενη σύνοδο του G20, που θα γίνει στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Νοέμβριο. «Αν η βραζιλιάνικη διπλωματία καταφέρει να εξασφαλίσει τη συναίνεση των υπόλοιπων 19 μελών, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Εφόσον μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη, πρέπει να γίνει», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Να σημειωθεί ότι, πέρσι τον Σεπτέμβριο, ο Λούλα ξεκαθάρισε πως σε ό,τι τον αφορά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συλληφθεί ο Πούτιν στη Βραζιλία βάσει του εντάλματος που έχει εκδώσει σε βάρος του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ. Παρ’ όλα αυτά, ο Ρώσος πρόεδρος απέφυγε να πάει στο περσινό G20 στο Νέο Δελχί, για να μη φέρει σε δύσκολη θέση την ινδική κυβέρνηση. Η παρουσία του στο Ρίο παραμένει μέχρι στιγμής ένα αίνιγμα, που μάλλον είναι πρόωρο να απαντηθεί.
Κατά τα άλλα, Λούλα και Μακρόν καταδίκασαν την απόφαση του Νικολάς Μαδούρο να αποκλείσει υποψηφίους της αντιπολίτευσης από τις προεδρικές εκλογές του Ιουλίου στη Βενεζουέλα (ιδίως τη δημοφιλή Κορίνα Ματσάδο).
Στο πλαίσιο της γαλλο-βραζιλιάνικης συνεργασίας υπογράφηκαν συμφωνίες για την προστασία του Αμαζονίου, όπου η Γαλλία θα εισφέρει 1 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα τη συμπαραγωγή υποβρυχίων για λογαριασμό της Βραζιλίας. Ο Μακρόν, εξάλλου, χαρακτήρισε «κακή και για τις δύο πλευρές» την εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Mercosur λέγοντας ότι πρέπει να συζητηθεί από την αρχή, με τον Λούλα να μην εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις.
Ειδήσεις σήμερα
Telegram: Ο νέος γίγαντας των social media – Ο Ρώσος «Ζούκερμπεργκ» και η σκοτεινή πλευρά
Πυροβολισμοί στο Κολωνάκι με δύο τραυματίες – Συνελήφθησαν ένας άνδρας και μια γυναίκα
Φαίη Σκορδά: Απάντησε για τον Αραούχο!
Συναγερμός για τρομοκρατικό χτύπημα στο ντέρμπι Μπάγερν – Ντόρτμουντ
Μελέτη της ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Οι αποδοχές στο Δημόσιο ξεπέρασαν τον ιδιωτικό τομέα [πίνακας]
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανάρτηση από την επίσκεψη στο Μοσχάτο