Παρότι το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει ως επίσημη αιτία θανάτου “…φλεγμονήν του φάρυγγος, ήτις κατέληξεν εις απόστημα παραμυγδαλικόν. Παρά την έγκαιρον διάνοιξίν του, ως και την μετεγχειρητικήν κατάλληλον θεραπείαν, παρουσίασεν εν συνεχεία τοξιναιμικά φαινόμενα και επιπλοκάς, ως γαστρορραγίαν και ουρίαν, και απέθανεν σήμερον, 6 π.μ”, οι περισσότεροι, κρυφά ή φανερά δε φαίνεται να το πιστεύουν.
Ο αιφνίδιος θάνατος του κυβερνήτη της χώρας εν μέσω ενός παγκοσμίου πολέμου, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό προκαλεί “τσουνάμι” φημών και θεωριών συνωμοσίας, με δημοφιλέστερη εκείνη της δολοφονίας του από Βρετανούς που αρκετοί το υποστηρίζουν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με αυτή, ενώ ο ελληνοιταλικός πόλεμος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή ο Μεταξάς όχι μόνο αρνιέται τη δημιουργία αγγλικών σταθμών στη χώρα (θεωρώντας ότι αυτό θα αποτελέσει αιτία γερμανικής επίθεσης), αλλά διαπραγματεύεται μυστικά με τους Γερμανούς για ουδετερότητα και κατοχύρωση των κατακτημένων εδαφών στο αλβανικό μέτωπο. Γι αυτό το σκοπό μάλιστα στέλνει σε μυστική αποστολή στη Γενεύη τον υπουργό και πρέσβη Γιώργο Πεσματζόγλου. Διαβλέποντας αυτή τη στροφή σε μια κρίσιμη καμπή του πολέμου, οι Βρετανοί δηλητηριάζουν τον δηλητηριάζουν μέσω του Βρετανού γιατρού που βρίσκεται δίπλα του τις τελευταίες ημέρες, αφήνοντας έτσι τη πρωτοβουλία των κινήσεων στον φιλοβρετανό, βασιλιά Γεώργιο.
Η θεωρία αυτή καταρρίπτεται αρχικά από τον ίδιο από τα απομνημονεύματά του ίδιου του Μεταξά στα οποία γράφει μέχρι και τρεις εβδομάδες πριν το θάνατο του ότι :“…καλύτερα να πεθάνωμεν παρά να υποταχθώμεν στον Χίτλερ”. Στο ίδιο κλίμα και τα απομνημονεύματα του Γιώργου Πεσματζόγλου, που αναφέρει ότι η διπλωματική αποστολή που του δίνεται από τον Μεταξά είναι να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της Γιουγκοσλαβίας στο πόλεμο, ενώ εμφανίζει τον τον κυβερνήτη βέβαιο για την τελική ήττα των δυνάμεων του Άξονα, ορίζοντας έτσι το στρατόπεδο που πρέπει ν’ ανήκει η χώρα.
Τα παραπάνω βέβαια δεν αρκούν ώστε να κατευνάσουν τις φήμες περί δηλητηρίασης του κυβερνήτη από τους Βρετανούς, σε σημείο μάλιστα που στις 30 Ιανουαρίου, μια ημέρα πριν την κηδεία, η κυβέρνηση αναγκάζεται μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών να μεταδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία :“Ο δόλιος εχθρός απεπειράθει να εκμεταλλευθεί με ψευδολογίας τον θάνατο του Ιωάννου Μεταξά”.
Ανεξαρτήτως όμως στο πως οδηγείται στο θάνατο ο Μεταξάς, είναι βέβαιο ότι η ξαφνική απώλεια του συγκινεί μεγάλο τμήμα τον ελληνικό λαό, που εν μέσω πολέμου ξεχνά το δικτατορικό καθεστώς που εγκαθίδρυσε, και τον τιμά σαν τον αρχηγό του παλλαϊκού ΌΧΙ στο φασισμό.
Ειδήσεις σήμερα
Αποκάλυψη-Σήφης Βαλυράκης: Οι ψαράδες τον χτύπησαν με κοντάρι» – Τι αναφέρει το βούλευμα
Australian Open: Κυρίαρχος ο Τζόκοβιτς – 3-0 τον Τσιτσιπά στον τελικό
Εύα Καϊλή: Τι ανέφεραν οι βελγικές αρχές στο ένταλμα σύλληψής της – Ποια είναι η «Ολλανδέζα»
Τραγωδία στη Σπάρτη: Πέθανε 5 ετών κοριτσάκι – Έφτασε χωρίς σφυγμό στο νοσοκομείο