Υλικό που το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» παραχώρησε για δημοσίευση στην εφημερίδα μας και θέλουμε να ευχαριστήσουμε τόσο τον πρόεδρό του, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, όσο και τον ιστορικό κ. Χρ. Αναστασίου, συνεργάτη του Ιδρύματος.
Πλούσιο υλικό
Μεταξύ των ντοκουμέντων που αποκαλύπτουμε σήμερα είναι και ένα φυλλάδιο που είχε φτιάξει η Νέα Δημοκρατία στην επέτειο των δύο χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, όταν πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά και φωτογραφίες και πρωτοσέλιδα μεγάλων ξένων περιοδικών, που είχαν κάνει πρωτοσέλιδο την επιστροφή του Καραμανλή και την επιστροφή της Δημοκρατίας στη χώρα μας, ύστερα από επταετή δικτατορία.
Το δραματικό παρασκήνιο εκείνης της νύχτας που οδήγησε στην επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα περιγράφεται στον έβδομο τόμο του δωδεκάτομου αρχείου του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» και καταγράφει τι είχε διαμειφθεί στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, στρατηγού Γκιζίκη, και των πολιτικών που συμμετείχαν σε αυτήν τη σύσκεψη της 23ης Ιουλίου, που είχε γίνει, μάλιστα, σε δόσεις.
«…άπαντες δε ενεφανίζονται μάλλον αποδεχόμενοι μιαν κυβέρνησιν των κ.κ. Κανελλόπουλου-Μαύρου, τη εξαιρέσει του κ. Αβέρωφ, όστις ευθύς αμέσως έθεσεν επί τάπητος την λύσιν Καραμανλήν ως μοναδικήν διέξοδον. Συγκεκριμένως, ο κ. Αβέρωφ είπεν ότι παρά την εκτίμησιν ην τρέφει προς τους προαναφερθέντας, διά μιας λύσεως Καραμανλή θα αντιμετωπίζετο αποτελεσματικώτερον το εθνικόν μας θέμα, λόγω του κύρους και της προϊστορίας του ανδρός. Κατέληξεν δε δηλώσας ότι ως πιστεύει ο κ. Καραμανλής θα εδέχετο να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της διακυβερνήσεως της χώρας εις τοιούτας δυσκόλους στιγμάς. Ο στρατηγός Γκιζίκης απήντησεν εις τον κ. Αβέρωφ ότι δεν έχει αντίρρησιν, πλην η κατάσταση είναι εξαιρετικώς επείγουσα. Ο κ. Καραμανλής απουσιάζει, η χώρα στερείται κυβερνήσεως από της πρωίας. Δεν γνωρίζομεν αν ο κ. Καραμανλής επιθυμεί να αναλάβει την Κυβέρνησιν. Πώς θα επιστρέψη; Κατά την φάσιν ταύτην των συζητήσεων δεν ήλλαξεν η αρχική άποψις της λύσεως Κανελλόπουλου-Μαύρου, περί ώραν 17.00 οι πολιτικοί αρχηγοί αναχώρησαν διά την ενέργειαν ιδιαίτερων συνομιλιών. Ο κ. Αβέρωφ, όμως, επανήλθεν αμέσως εις το γραφείον του Προέδρου της Δημοκρατίας και επέμεινεν και πάλιν επί της λύσεως Καραμανλή. Του εζητήθη τότε υπό του Προέδρου της Δημοκρατίας και των αρχηγών να τηλεφωνήσει εις τον κ. Καραμανλή».
Επιστροφή
Μετά τις δραματικές τηλεφωνικές συζητήσεις, τελικά, παρά τους ενδοιασμούς του, ο Καραμανλής πείσθηκε και επιστρέφει στην Αθήνα από το Παρίσι με το σκάφος που του διέθεσε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. «Ο κ. Καραμανλής αφίχθη εις το γραφείον του Προέδρου της Δημοκρατίας, περί ώραν 03.10 της 24ης Ιουλίου. Αμέσως επραγματοποιήθη σύντομος αυτού ενημέρωσις επί της καταστάσεως. Παρεσχέθησαν εις αυτόν, εκ νέου, διαβεβαιώσεις εκ μέρους των Αρχηγών εις ό,τι αφεώρα εις την πειθαρχίαν και την υπακοήν των υπ’ αυτούς κλάδων. Επίσης, υφ’ απάντων των πολιτικών ανδρών παρεσχέθησαν διαβεβαιώσεις υποστηρίξεως του κ. Καραμανλή εις την προσπάθειαν άρσεως του αδιεξόδου εις ο είχεν περιέλθει η χώρα». Λίγο μετά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκιζόταν και η Ελλάδα άλλαζε σελίδα…