Γεννημένος το 1985, «το θαύμα της Βαλτιμόρης» όπως ήταν το προσωνύμιο του, ξεχώρισε σε ηλικία 15 ετών και έγινε ο νεαρότερος Αμερικανός κολυμβητής που επιλέχθηκε για Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1932. Τερμάτισε μόλις πέμπτος το 2000 στο Σίδνεϊ στα 200 μέτρα πεταλούδα, αλλά δεν είχε σημασία, καθώς τότε άρχισαν όλα.
Τέσσερα χρόνια αργότερα στην Αθήνα, η εταιρεία-χορηγός του, τού υποσχέθηκε ένα εκατομμύριο δολάρια εάν καταφέρει να καταρρίψει το ρεκόρ του συμπατριώτη του, Μαρκ Σπιτς (7 μετάλλια σε μία μόνο διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Μόναχο το 1972). Ωτσόσο, ο Φελπς δεν τα κατάφερε, καθώς κατέκτησε… μόνο έξι χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια.
Ομως ο Φελπς, «αποκατέστησε την τάξη» το 2008 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, κατακτώντας οκτώ χρυσά μετάλλια, ενώ έγινε ο πρώτος αθλητής στην Ιστορία, που πέτυχε κάτι ανάλογο.
Η συναρπαστικότερη νίκη του Φελπς στο Πεκίνο ήταν στα 100 μέτρα πεταλούδα, όταν νίκησε τον Σέρβο, Μίρολαντ Κάβιτς για ένα εκατοστό του δευτερολέπτου! Μάλιστα ο Αμερικανός κολυμβητής, έχει αυτό το φωτογραφικό στιγμιότυπο σε περίοπτη θέση στο γραφείο του.
«Οχι μόνο αυτός ο τύπος είναι ο καλύτερος κολυμβητής όλων των εποχών και ο καλύτερος Ολυμπιονίκης όλων των εποχών, αλλά μπορεί επίσης να είναι ο καλύτερος αθλητής όλων των εποχών», δηλώνει εκείνη την εποχή ο Μαρκ Σπιτς.
Ο Φελπς δεν αρκέσθηκε σε όλα αυτά και κατέκτησε ακόμη έξι μετάλλια στο Λονδίνο το 2012 (4 χρυσά, 2 αργυρά). Ως εκ τούτου, ξεπέρασε τη Ρωσίδα γυμνάστρια, Λαρίσα Λατίνινα, η οποία κατέκτησε 18 Ολυμπιακά μετάλλια από το 1956 μέχρι το 1964.
Αφού τιμωρήθηκε με εξάμηνο αποκλεισμό για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ το 2014, ο διάσημος κολυμβητής, έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέϊρο, κατακτώντας άλλα έξι μετάλλια, εκ των οποίων πέντε χρυσά.
Ειδήσεις σήμερα
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι «ειδικές» περιπτώσεις – Αθλητές παντός καιρού