Την συνθήκη υπέγραψαν από μέρους της Γεμανίας οι πληρεξούσιοι της ανώτατης γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης στρατάρχης Κάιτελ, ναύαρχος Φρίντεμπουργκ και στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ, ενώπιον των αντιπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων των Συμμάχων. Από μέρους της ΕΣΣΔ ήταν ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκοφ, της Αγγλίας ο στρατάρχης της Αεροπορίας Α. Τέντερ, των ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και της Γαλλίας ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινί.
Ήδη στις 30 Απριλίου 1945 και ενώ οι Σοβιετικοί ύψωναν την κόκκινη σημαία στην καρδιά του Βερολίνου, στο Ράιχσταγκ ο Χίτλερ αυτοκτονεί και οι επιζώντες διάδοχοί του υπογράφουν την άνευ όρων συνθηκολόγηση.
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
Η συνθηκολόγηση και η συντριπτική αυτή ήττα της ναζιστικής Γερμανίας ήρθε κατά κύριο λόγο από τον τεράστιο αγώνα και φόρο αίματος που έδωσε η Σοβιετική Ένωση, η οποία είχε πάνω από 20.000.000 εκατομμύρια νεκρούς, και ήταν αυτή στο έδαφος της οποίας η Γερμανία συγκέντρωνε το 80% των συνολικών της δυνάμεων.
Γι αυτό το λόγο ακόμα και σήμερα οι Ρώσοι τιμούν την «Ημέρα της νίκης» με πολύ μεγάλες εκδηλώσεις.
Συνολικά ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε πίσω του πάνω από πενήντα εκατομμύρια νεκρούς, άμαχους και στρατιώτες, διέλυσε οικονομικά και κοινωνικά τις χώρες της Ευρώπης που συμμετείχαν στον αγώνα κατά του ναζισμού και υπήρξε η αιτία τόσο για αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών, όσο και για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, που δημιουργήθηκε εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου.
Η ημέρα λοιπόν αυτή είναι μια ημέρα – σταθμός για την παγκόσμια Ιστορία, αφού έτσι σταμάτησε το κύμα του φασισμού και του ναζισμού, που με μεγάλη ταχύτητα απειλούσε να «αγκαλιάσει, όχι μόνο την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Τα όσα τραγικά προκάλεσε ο Β΄Παγκόσμιος πόλεμος μένουν χαραγμένα στην ιστορία, να μας διδάσκουν και να μας υπενθυμίζουν το αληθινό αποτρόπαιο πρόσωπο του φασισμού και του ναζισμού.