Η πρωτόγνωρη «επίθεσή» του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης -ο οποίος είναι θεσμικός παράγοντας- σόκαρε πολλούς και προκάλεσε πολιτική θύελλα. Αλλωστε, για την ελληνική πολιτική σκηνή δεν είναι συνηθισμένο ένας μεγαλοεπιχειρηματίας να ειρωνεύεται και να επιτίθεται σε έναν εν δυνάμει πρωθυπουργό, επειδή απλά δεν ψήφισε μία κυβερνητική τροπολογία με την οποία του διαγραφόταν πρόστιμο 38 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν στάθηκε όμως μόνο εκεί. Προχώρησε στην κίνηση να στηρίξει δημόσια τον πρωθυπουργό της χώρας και να καλέσει μάλιστα τους πολίτες να τον ακολουθήσουν. Και πάλι, δεν έμεινε μόνο εκεί. Σχεδόν απερίφραστα ξεστόμισε ότι θέλει να αποκτήσει ένα μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό και μία ιστορική εφημερίδα («ΤΑ ΝΕΑ» ή το «ΕΘΝΟΣ») προκειμένου να επηρεάζει με μεγαλύτερη άνεση τους πολίτες, ενώ ξεκάθαρα είπε ότι στα ΜΜΕ που θα αποκτήσει, τη στρατηγική θα την ορίζει ο ίδιος. Κοντολογίς, αν δεν χωνεύει κάποιον, το ΜΜΕ θα τον πολεμά και αν συμπαθεί κάποιον, το ΜΜΕ θα τον εκθειάζει. Τόσο δημοκρατικά…
Η συνέντευξη που παραχώρησε στο protothema.gr αποτέλεσε στην ουσία την κήρυξη πολέμου στη Ν.Δ. Ετσι, έχουμε πλέον έναν ομογενή επιχειρηματία, που έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική στη Βόρεια Ελλάδα, να στρέφεται ξεκάθαρα κατά ενός πολιτικού κόμματος, κατηγορώντας ακόμη και τον αρχηγό του. Τέτοιες καταστάσεις δεν έχει ζήσει ξανά η Ελλάδα. Επομένως, προκύπτουν ερωτήματα για το αν υπάρχει διαπλοκή πίσω από αυτή την κίνηση και αν ο κ. Σαββίδης ξεχρεώνει γραμμάτια προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Αλλωστε, με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση οι κυβερνητικοί βουλευτές έσπευσαν να διαγράψουν πρόστιμο 38 εκατομμυρίων, το οποίο επιβλήθηκε στη ΣΕΚΑΠ για υπόθεση που έλαβε χώρα πριν την αγοράσει ο κ. Σαββίδης. Εύλογα αναρωτιέται κανείς, τι έκταση θα είχε λάβει η επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν ο κ. Σαββίδης είχε ήδη αποκτήσει τηλεοπτικό σταθμό ή εφημερίδα;
Με απίστευτο πάθος, ο ομογενής επιχειρηματίας έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει τον Αλέξη Τσίπρα με τον… Βλαντιμίρ Πούτιν. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν είναι υποστηρικτής του Αλέξη Τσίπρα και αν θα τον ψήφιζε, απάντησε: «Σήμερα ναι. 100%. Οταν την Παρασκευή είδα την ομιλία του, αισθάνθηκα αυτό ακριβώς που είχα αισθανθεί το 2000, όταν άκουσα τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Εγώ θέλω έναν τέτοιο πρόεδρο. Οταν άκουγα τον κ. Τσίπρα, ήμουν έτοιμος να χειροκροτήσω»!
Αντίθετα, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε μόνο κακό λόγο να πει. Σύμφωνα με τον ίδιο, επέδειξε «πλήρη έλλειψη σεβασμού στη Βουλή και απουσία πραγματικής επιθυμίας να μιλήσει επί της ουσίας». Μάλιστα, με πολύ υποτιμητικό τρόπο, αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. με τη φράση: «Αυτός ο… κύριος»! Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, τον χαρακτήρισε «μελλοντικό πρωθυπουργό της Ελλάδας», διατύπωση που τη διόρθωσε με τη φράση «υποτιθέμενο πρωθυπουργό», για να προσθέσει αμέσως μετά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός!
«Η συνέντευξη του κ. Σαββίδη είναι αποκαλυπτική της διαπλοκής που επεκτείνεται με προκλητικό τρόπο, με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Δεν είναι στοιχείο Δημοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης οι σκανδαλώδεις χαριστικές τροπολογίες στη Βουλή. Δεν είναι δείγμα πλουραλισμού, τα τηλεοπτικά κανάλια με στελέχη των ΑΝ.ΕΛ., αυτών που ομολογούσαν ότι είναι «λαγοί» στον ακυρωμένο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Το μέλλον της χώρας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες. Ας μην προκαλούν την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατική συνείδηση των Ελλήνων», ήταν η αντίδραση της Ν.Δ. Αντιδράσεις υπήρξαν και από άλλα κόμματα, οι ηγεσίες των οποίων διέβλεψαν μία ξεκάθαρη διαπλοκή ανάμεσα σε έναν επιχειρηματία και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Ο ίδιος πάντως έχτισε σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου, με τον οποίο διατηρεί στενές σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη του υπουργού είχαν συμπεριληφθεί στο φάκελο Σαββίδη σε διευθυντικές θέσεις στον τηλεοπτικό σταθμό που διεκδικούσε με τη μία από τις 4 άδειες. Επίσης, καλές σχέσεις διατηρούσε με τον υπουργό Νίκο Παππά, όταν ακόμη βρισκόταν στο Μαξίμου και πριν από το ναυάγιο του διαγωνισμού, ενώ είχε συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα στο κυβερνητικό κτίριο, έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις, όπως έλεγε στους συνεργάτες του.
«Δούρειος ίππος» η αγορά του ΠΑΟΚ για να μπει στην ελληνική πραγματικότητα
Ο ΠΑΟΚ αποτέλεσε το «όχημα» για να μπει στην ελληνική ποδοσφαιρική-οικονομική-πολιτική πραγματικότητα. Τον Αύγουστο του 2006 έφτασε με γκρίζο μουστάκι και μαλλί, ριγωτό καφέ-γκρι κοστούμι και ριγέ γραβάτα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», με την πρόθεση να αγοράσει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τον Γιάννη Γούμενο. Παρά την προθυμία του να αποκτήσει την ομάδα, φάνηκε μάλλον ανενημέρωτος για το καθεστώς ιδιοκτησίας της και η εξαγορά δεν τελεσφόρησε, γεγονός που δημιούργησε σχετική πικρία στους οπαδούς. Ο πόθος του για τον ασπρόμαυρο δικέφαλο αετό δεν υποχωρούσε. Εξι χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2012, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη πιο έμπειρος και πολύ πιο διαβασμένος για το νέο εγχείρημα.
Αγόρασε τον ΠΑΟΚ και «πάτησε πόδι» στην Ελλάδα. Εριξε αμέσως 21 εκατ. ευρώ, σώζοντας την ομάδα από σίγουρες οικονομικές και όχι μόνο περιπέτειες και τον Μάιο του 2015, με προσωπικές ενέργειες, ολοκλήρωσε την αποπληρωμή έναντι 12 εκατ. ευρώ των χρεών που εκκρεμοδικούσαν και βάραιναν την ΠΑΕ ΠΑΟΚ από την προηγούμενη δεκαετία. Εχει ανακαινίσει τη σουίτα του στο γήπεδο της Τούμπας, εκεί όπου στις 16 Φεβρουαρίου 2017 έβλεπε το ΠΑΟΚ-Σάλκε παρέα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να εργάζεται για την ολοκλήρωση της πολύπαθης δεύτερης αξιολόγησης. Εχει επενδύσει πολλά λεφτά στον ΠΑΟΚ, αλλά ακόμη δεν πήρε τη χαρά να γευτεί ένα πρωτάθλημα.
● «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ»
Εχοντας αποκτήσει την ομάδα-«σύμβολο» της Βόρειας Ελλάδας, η επόμενη επιχειρηματική κίνηση θα έπρεπε να είναι το ίδιο εντυπωσιακή. Το 2013 ενοικίασε για 30 χρόνια, έναντι δέκα εκατομμυρίων ευρώ, το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», το οποίο αποτελεί σχεδόν τοπόσημο της Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνιά του αποτέλεσαν ίσως κορυφαίο κοσμικό γεγονός της Βόρειας Ελλάδας. Ολοι στριμώχτηκαν στην είσοδο του ξενοδοχείου για να βγουν μία φωτογραφία με το νέο ιδιοκτήτη…
● ΣΕΚΑΠ
Πριν ολοκληρωθούν τα «πανηγύρια» από την απόκτηση του «Μακεδονία Παλάς», ο ομογενής επιχειρηματίας κάνει μία ακόμη κίνηση. Στις 19 Ιουλίου 2013 αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ από την Αγροτική Τράπεζα έναντι δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η ΣΕΚΑΠ έγινε η αφορμή για να ξεσπάσει πολιτική θύελλα, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. πέτυχε, με τροπολογία, να διαγράψει πρόστιμο 38 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε από το τελωνείο Ξάνθης στην καπνοβιομηχανία. Το πρόστιμο αφορούσε σε απόπειρα λαθρεμπορίας τσιγάρων που παρασκευάστηκαν στη ΣΕΚΑΠ. Η υπόθεση εκτυλίχθηκε το 2009, δηλαδή όταν τη διοίκηση είχε η Αγροτική Τράπεζα, αλλά το πρόστιμο επιβλήθηκε πέντε χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2014, όταν πλέον η βιομηχανία είχε περάσει στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη αναφορά για το πρόστιμο σε ισολογισμό της ΣΕΚΑΠ γίνεται στις 9 Ιουνίου 2016 και αφορά στη χρήση του 2015. Ο ορκωτός λογιστής Γιώργος Παπακυρίλλου έκανε αναφορά στο γεγονός ότι «με σχετική καταλογιστική πράξη του τελωνείου Ξάνθης στη χρήση 2016, καταλογίστηκαν σε βάρος της εταιρίας πρόσθετοι φόροι και πολλαπλά τέλη ποσού 38,23 εκατ. ευρώ ως αστικά συνυπεύθυνης για τελωνειακές παραβάσεις του Ν. 2960/2001 που αφορούν εξαγωγές που έλαβαν χώρα το έτος 2009». Αυτή είναι η μοναδική αναφορά που γίνεται στον ισολογισμό της εταιρίας. Οπως ήταν φυσικό, η διοίκηση Σαββίδη προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, ζητώντας τη διαγραφή του προστίμου, με το σκεπτικό ότι δεν ασκούσε διοίκηση όταν τελέστηκε η πράξη. Δεν δικαιώθηκε και έχει ασκήσει έφεση. Προφανώς, ο κ. Σαββίδης δεν μπορούσε να περιμένει το Εφετείο και απευθύνθηκε στη κυβέρνηση, η οποία πρόθυμα του το διέγραψε.
● «Βίλα Ζαρντινίδη» – «Κόκκινο σπίτι» – «Εύξεινος Λέσχη»
Ξαφνικά, τον Ιανουάριο του 2014, ο Ιβάν Σαββίδης πραγματοποιεί ένα μπαράζ αγοράς ή πολυετούς ενοικίασης ιστορικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης. Πρέπει κάπου να στεγάσει το «στρατηγείο» του, την οικογένειά του και τις επιχειρήσεις του. Αποκτά την περίφημη «Βίλα Ζαρντινίδη», εμβληματικό αρχοντικό της Θεσσαλονίκης (βρίσκεται στο Ντεπό, δίπλα στο κτίριο της παλιάς νομαρχίας και νυν Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), η οποία φιλοξένησε στο παρελθόν προσωπικότητες όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Τζιάνι Ανιέλι (της FIAT). Το τίμημα που καταβλήθηκε στην οικογένεια Ζαρντινίδη κινήθηκε στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Το διατηρητέο, το οποίο χτίστηκε το 1906 από την εβραϊκή οικογένεια του Μορίς Μορπρούγκο, καλύπτει σχεδόν ένα οικοδομικό τετράγωνο και πιθανότατα θα αποτελέσει την κατοικία του κ. Σαββίδη.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, αγόρασε το «Κόκκινο σπίτι», το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας, στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης. Εδωσε 4,7 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του. Υποτίθεται πως το συγκεκριμένο ιστορικό κτίριο είναι «στοιχειωμένο» και ότι μετά την ανακαίνισή του -η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα- θα στεγάσει τις επιχειρήσεις του. Πριν από δύο χρόνια, ενοικίασε το κτίριο όπου λειτουργούσε επί χρόνια η «Εύξεινος Λέσχη» Θεσσαλονίκης. Εδωσε 2,4 εκατομμύρια ευρώ για να το νοικιάσει για μία πενταετία και άμεσα το μετέτρεψε σε «Σπίτι των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ». Εκεί πλέον κατοικούν περίπου 45 παιδιά, που ανήκουν στα τμήματα υποδομής της ομάδας και έχουν αφήσει τις οικογένειες τους για να έρθουν στη Θεσσαλονίκη.
● Ξενοδοχείο «ΞENIA» στο Παλιούρι
Η επόμενη επιχειρηματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη αφορά στον τουρισμό. Στα τέλη του 2013 αγόρασε από το ΤΑΙΠΕΔ έναντι 14 εκατ. για 99 χρόνια το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο «ΞENIA» στο Παλιούρι Χαλκιδικής, το οποίο αναπτύσσεται σε οικόπεδο 322 στρεμμάτων και πλαισιώνεται από μία πανέμορφη παραλία. Σκοπός του είναι η τουριστική αξιοποίηση, με την ανάπτυξη ενός οικιστικού συμπλέγματος με έμφαση στις εξοχικές κατοικίες και τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας και αναψυχής. Το επενδυτικό σχέδιο προϋπολογίζεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Ομως, μέχρις στιγμής δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα, με αποτέλεσμα το ξενοδοχείο να παραμένει κλειστό, ενώ στο δασικό χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής μέρος της έκτασης των 322 στρεμμάτων, τα οποία πέρασαν από το ΤΑΙΠΕΔ στον όμιλο επιχειρήσεων του κ. Σαββίδη, εμφανίζεται ως δασική. Αυτό δυναμιτίζει τα σχέδια του ομογενή επιχειρηματία.
● Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης
Το τελευταίο «απόκτημα» του ομογενή επιχειρηματία είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μαζί με Γάλλους και Γερμανούς συμμετείχε στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% του ΟΛΘ. Η κοινοπραξία, στην οποία η εταιρία του κ. Σαββίδη έχει ποσοστό συμμετοχής 20%, κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά. Με 232 εκατομμύρια ευρώ κέρδισε το διαγωνισμό. Η κοινοπραξία έχει σκοπό να «τρέξει» το επενδυτικό πρόγραμμα των 180 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης και να υλοποιήσει στο μισό από τον προβλεπόμενο χρόνο τις απαιτούμενες επενδύσεις. Θα επιδιώξει, με την ανάληψη της διοίκησης του λιμανιού, να εκτελέσει σε διάστημα μόλις 3,5 ετών τις επενδύσεις.
● ΑΠΘ – Διεθνές Πανεπιστήμιο
Με μία κίνηση που ξάφνιασε πολλούς, ο ομογενής επιχειρηματίας υπέγραψε τον Μάιο του 2016 Σύμφωνο Συνεργασίας με το ΑΠΘ! Το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα «Ιβάν Σαββίδη» ανέλαβε τη χορήγηση δωρεάς στο ΑΠΘ και το πανεπιστήμιο εξήγγειλε την ίδρυση δύο επώνυμων εδρών στη Φιλοσοφική Σχολή. Η μία θα αφορά στις Ποντιακές Σπουδές και η δεύτερη στη Ρωσική Γλώσσα και Πολιτισμό.
AΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου