Ύστερα από έντονη φημολογία για την κατάσταση της υγείας του δούκα του Εδιμβούργου και από την «γκάφα» βρετανικών εφημερίδων που έσπευσαν να δημοσιεύσουν την είδηση θανάτου του, τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν επισήμως πως ο Φίλιππος θα αποσυρθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε, θα παραστεί στις προγραμματισμένες δημόσιες εκδηλώσεις και θα πραγματοποιήσει τις καθορισμένες εμφανίσεις στο πλευρό της βασίλισσας.
Γνωστός και ως Φίλιππος της Ελλάδας, ο δούκας του Εδιμβούργου που θα συμπληρώσει σε ένα μήνα 96 του χρόνια, είχε τηρήσει τις βασιλικές υποχρεώσεις του την περασμένη χρονιά -συνολικά 110 ημέρες δημόσιων παραστάσεων. Από τις πρωινές ώρες χθες δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς η εφημερίδα «Sun» ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε, ερμηνεύοντας με αυτό τον τρόπο την επείγουσα σύγκληση σε έκτακτη σύσκεψη όλων των παραγόντων του παλατιού.
Στην επίσημη ανακοίνωση τονίζεται ότι «η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα, ο δούκας του Εδιμβούργου αποφάσισε από φέτος το φθινόπωρο να μην τηρεί πλέον δημόσιες υποχρεώσεις». Ωστόσο, «θα μπορεί να επιλέγει να παρευρίσκεται σε ορισμένες δημόσιες εκδηλώσεις», προστίθεται στο κείμενο, προκειμένου να διαλυθούν οι φήμες περί ασθένειας του πρίγκιπα. Ο βασιλικός ανταποκριτής του BBC τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα υγείας που να κρύβεται πίσω από αυτή την ανακοίνωση, εκτός από τις προφυλάξεις που λαμβάνει ένας άνθρωπος της ηλικίας του.
«Είναι το στήριγμά μου όλα αυτά τα χρόνια», είχε πει το 1997 η βασίλισσα Ελισάβετ, αναφερόμενη στο σύζυγό της, σε μια σπάνια προσωπική εξομολόγηση. Παρά το γεγονός ότι ο Φίλιππος είχε πολύ συχνή παρουσία στη δημόσια ζωή και εθεωρείτο πάντοτε ως πρόσωπο με μεγάλη επιρροή στο παλάτι, δεν είχε ποτέ συγκεκριμένα καθήκοντα που να προβλέπονται θεσμικά.
«Οταν ρωτώ τι θέλετε να κάνω; με κοιτάζουν με απλανές βλέμμα», έλεγε με το γνωστό του «μαύρο χιούμορ». Τα τελευταία χρόνια, ο πρίγκιπας Φίλιππος έχει αντιμετωπίσει ορισμένα προβλήματα υγείας, με πιο σοβαρά την επέμβαση για διάνοιξη φραγμένης καρδιακής αρτηρίας στην οποία υποβλήθηκε το 2011 και την εγχείρηση εντέρου το 2013.
Τα νεανικά χρόνια και η Ελλάδα
Ο Φίλιππος γεννήθηκε με πριγκιπικούς τίτλους της Ελλάδας και της Δανίας, στο παλάτι Μον Ρεπό της Κέρκυρας. Είναι γιος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας -ο οποίος είχε γερμανική καταγωγή- και της πριγκίπισσας Αλίκης ντε Μπάτεμπεργκ και εγγονός του βασιλιά Γεωργίου του Α’, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1913.
Λίγο μετά τη γέννησή του, ο πατέρας του πρίγκιπας Ανδρέας έφυγε για τη Μικρά Ασία όπου πολέμησε ως υποστράτηγος. Ωστόσο, θεωρήθηκε ως ένας από τους υπευθύνους για την αποτυχημένη εκστρατεία του Σαγγάριου, πέρασε από στρατοδικείο στην Αθήνα και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Γιατί φτιάχνουμε κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα - Πόσα γνωρίζετε για την ιστορία τους
Ο Φίλιππος σπούδασε στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία και εντάχθηκε στο Βρετανικό Ναυτικό. Μετά τον πόλεμο, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, απαρνήθηκε τους ελληνικούς βασιλικούς τίτλους και την ορθόδοξη θρησκεία. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησε στη μάχη της Κρήτης, στο Ταίναρο και στη Σικελία. Τρεις από τις μεγάλες αδελφές του παντρεύτηκαν Γερμανούς ευγενείς που είχαν σχέσεις με τους ναζί και το περιβάλλον του Γκέριγκ, με αποτέλεσμα να φέρει και ο ίδιος το στίγμα, αν και δεν είχε ποτέ ουδεμία επαφή.
Ο… πρίγκιπας της γκάφας!
Το χιούμορ του πρίγκιπα Φίλιππου έχει μείνει στην ιστορία. Συχνά, ξεπερνά τα όρια του «μαύρου» και είναι βιτριολικό ή ενοχλητικό! Στη διάρκεια εγκαινίων ενός γηπέδου κρίκετ, την Τετάρτη, σχολίασε ότι είναι «ο πιο έμπειρος, σε αποκαλυπτήρια πλακών».
Αλλα σχόλιά του, όμως, δεν είναι τόσο αθώα και έχουν χαρακτηριστεί σοβαρές γκάφες:
• 1981: (στη διάρκεια της ύφεσης) «Λένε ότι θέλουν περισσότερες άδειες. Τώρα παραπονιούνται που είναι άνεργοι»
• 1984: «Είσαι γυναίκα, έτσι δεν είναι;», απευθυνόμενος σε Κενυάτισσα που του προσέφερε ένα δώρο.
• 1986: «Αν μείνετε λίγο ακόμα, εδώ θα γίνετε σχιστομάτηδες», είπε σε Βρετανούς φοιτητές, στη διάρκεια ταξιδιού του στην Κίνα.
• «Κατάγεστε από πειρατές;» είπε απευθυνόμενος σε κάτοικο των νησιών Κεϊμάν.
• 1995: «Πώς κρατάτε τους ιθαγενείς μακριά από το αλκοόλ, ώστε να περάσουν το τεστ οδήγησης;», είπε σε δάσκαλο οδήγησης στη Σκωτία!
• 2002: (στην Αυστραλία) Ρώτησε ένα ιθαγενή Αβοριγίνα αν εξακολουθούν να ρίχνουν δόρατα ο ένας στον άλλον.
• 2010: «Είσαι στρίπερ;», ρώτησε μια νεαρή Βρετανίδα, η οποία του είπε ότι εργάζεται σε κλαμπ.
• 2013: «Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο επειδή οι γονείς δεν τα θέλουν στο σπίτι», είπε απευθυνόμενος στην Αφγανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, τη νεαρή που δέχθηκε επίθεση των Ταλιμπάν, επειδή ήθελε να πηγαίνει σχολείο.
Αλίκη Κοτζιά
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου