Ανησυχία αλλά και ερωτήματα προκάλεσε η επίθεση τριών Ουκρανών στρατιωτών εναντίον μιας παρέας Ελλήνων στο χωριό Γράνιτσα της Ανατολικής Ουκρανίας. Οι στρατιώτες του ουκρανικού στρατού συνεπλάκησαν με τους ομογενείς για ασήμαντη αιτία μέσα σε ταβέρνα και το κακό δεν άργησε να συμβεί, καθώς οι ένστολοι είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Αυτή είναι η επίσημη αιτία του φονικού, το οποίο συνέβη στην πολύ κρίσιμη στιγμή της νέας ουκρανικής κρίσης, ενώ οι μηχανές των ρωσικών αρμάτων μάχης στα σύνορα παραμένουν αναμμένες.
Στην Ουκρανία το ελληνικό στοιχείο είναι ζωντανό και δυναμικό. Αλλωστε, στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, έφθασαν οι πρώτοι Ελληνες τον 7ο αιώνα π.Χ. και δημιούργησαν αποικίες. Στο πέρασμα των αιώνων, οι Ελληνες συνέχισαν να κατοικούν στην περιοχή, ασχολούμενοι με το εμπόριο και στήνοντας κοινότητες με σχολεία και συλλόγους.
Σύμφωνα με την καταγραφή του 2001, διαμένουν 91.500 Ελληνες και το 85% κατοικεί στην περιφέρεια Ντονιέτσκ (στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, ίσως και 150.000, απλώς πολλοί έχουν πολιτογραφηθεί Ουκρανοί). Οι περισσότεροι Ελληνες ασχολήθηκαν με το εμπόριο και τη ναυτιλία και συνέβαλαν στην ευμάρεια των πόλεων συνδέοντας τις περιοχές αυτές με τη Δυτική Ευρώπη και φέροντας τις ιδέες του Διαφωτισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι η έδρα της Φιλικής Εταιρείας ήταν στην Οδησσό, σε μια περιοχή πολύ πλούσια και παραγωγική για την ελληνική διανόηση και τη δημιουργικότητα των ομογενών, οι οποίοι εξέδιδαν εφημερίδες, βιβλία και προωθούσαν κάθε μορφή τέχνης.
Μαριούπολη
Στην αρχή το κέντρο της ελληνικής παρουσίας ήταν η χερσόνησος της Κριμαίας. Ομως, οι περισσότεροι Ελληνες μετακινήθηκαν στην περιοχή της Αζοφικής όταν η Ρωσική Αυτοκρατορία κατέλαβε την Κριμαία.
Εκεί, οι Ελληνες ίδρυσαν μια νέα πόλη, στην οποία έδωσαν το όνομα της Παναγίας: Μαριούπολη (επί Στάλιν, μετονομάστηκε σε Ζντάνοφ, αργότερα όμως επανήλθε το όνομα της πόλης). Στην περιφέρεια της Μαριούπολης, όπου παραμένει ισχυρή μέχρι και σήμερα μια πολυπληθής ελληνική κοινότητα, υπάρχουν 29 χωριά Ελλήνων, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται Ρουμαίοι και μιλούν μια ελληνική διάλεκτο, στην οποία περιλαμβάνονται πολλές αρχαιοελληνικές λέξεις.
Εκτός από την περιφέρεια της Μαριούπολης, ελληνικές κοινότητες βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την έκταση της χώρας: από την Οδησσό μέχρι το Χάρκοβο και το Λβοφ.
Οδησσός
Στην Οδησσό, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, τον 19ο αιώνα υπήρχε μία καλά οργανωμένη ελληνική παροικία. Η πόλη είναι συνδεδεμένη με την Ιστορία του Ελληνισμού. Το 1814 ιδρύθηκε στην πόλη η Φιλική Εταιρεία, από τον Νικόλαο Σκουφά, τον Εμμανουήλ Ξάνθο και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ. Το 1819 το λιμάνι της Οδησσού έγινε ελεύθερο, έφθασαν πολλοί έμποροι και η πόλη απέκτησε κοσμοπολίτικο χαρακτήρα λόγω των διαφορετικών εθνοτήτων που κατοικούσαν σ’ αυτήν. Η ανάπτυξη της πόλης σταμάτησε με τους βομβαρδισμούς των Αγγλογάλλων στον Κριμαϊκό Πόλεμο. Το 1878 ανέλαβε κυβερνήτης της Οδησσού ο Γρηγόριος Μαρασλής, γόνος ευκατάστατου εμπόρου που είχε συμμετάσχει στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.
Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, οι Ελληνες της Ουκρανίας έχασαν πολλά από τα προνόμια και η ζωή τους άλλαξε. Στον Εμφύλιο συμμετείχε και ελληνικό στρατιωτικό σώμα εναντίον των Μπολσεβίκων. Πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να φύγουν για την Ελλάδα. Το 1937 ο Ιωσήφ Στάλιν οργάνωσε εκκαθαρίσεις εναντίον των Ελλήνων, με αποτέλεσμα 30.000 Ελληνες να μεταφερθούν στη Σιβηρία. Πολλοί Ελληνες άλλαξαν τα ονόματά τους και τα έκαναν ρωσικά για να διασωθούν. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, η Ομογένεια άρχισε και πάλι να παρουσιάζει άνθηση.
Η κρίση του 2014
Το 2014 αρκετοί Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής σκοτώθηκαν στις πολεμικές συγκρούσεις, ενώ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία ορισμένες ελληνικές κοινότητες εντάχθηκαν στη ρωσική επικράτεια. Ολα αυτά τα χρόνια, τα μικρά παιδιά στα σχολεία της Μαριούπολης μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται σε περίπτωση επίθεσης, ενώ οι νέοι γνωρίζουν να χρησιμοποιούν όπλα, αναμένοντας μια νέα σύγκρουση.
Αν και δεν συμφωνούν όλοι οι Ελληνες της Ουκρανίας μεταξύ τους -πολλοί στο παρελθόν είχαν ταχθεί υπέρ της ένταξης στη Ρωσία ή της αυτονόμησης της περιοχής του Ντονμπάς-, επισήμως οι εκπρόσωποι των Ελλήνων της Ουκρανίας ταυτίζονται με τη θέση του Κιέβου και τη Δύση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μητσοτάκης για αναγνώριση Ντονμπάς από Ρωσία: Η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών
- Πώς η ουκρανική κρίση επηρεάζει τον αθλητισμό – Το παράδειγμα της Κριμαίας
- Το Σ.τ.Ε εγκρίνει τις προσαυξήσεις για τις τριετίες ως τις 14/2/2012 – Τι θα συμβεί με αυτές από 14/2/2012
- Σολτς: Στον «πάγο» η πιστοποίηση του ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream 2
- Κορονοϊός – εμβόλια: Στη… δύση της η επιχείρηση «Ελευθερία» – Σε νέα φάση μπαίνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα
- Θεσσαλονίκη: Επιβεβαιώθηκαν δύο νέα ενεργά σεισμικά ρήγματα – Φόβοι για σεισμό 6,4 Ρίχτερ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr