Ο επιχειρηματίας Ν..Μ. ο οποίος δραστηριοποιείται στην εισαγωγή αφορολόγητων προϊόντων (ποτά, αναψυκτικά, μπίρες, καπνικά και τυποποιημένα είδη διατροφής) από τρίτες χώρες και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε απήχθη από τέσσερα άτομα με μεγάλη σωματική διάπλαση και με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, φορώντας μπλούζες που ανέγραφαν «ΕΚΑΜ», τον προσέγγισαν, τον άρπαξαν, τον έβαλαν μέσα σε ένα μαύρο αυτοκίνητο μάρκας Volkswagen και εξαφανίστηκαν.
Με αφορμή αυτήν την απαγωγή το EletherosTypos.gr θυμάται τις απαγωγές που συγκλόνισαν την Ελλάδα και σας τις παρουσιάζει.
Τρεις απαγωγές που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα κατέληξαν με νεκρούς τους ομήρους. Η μία από αυτές έχει καταγραφεί στην Κρήτη.
Από το σύνολο των απαγωγών που έχουν απασχολήσει τις ελληνικές διωκτικές Aρχές, περίπου οι 20 ήταν σοβαρές και μόλις μία έχει παραμείνει ανεξιχνίαστη (και αυτή έχει σημειωθεί στην Κρήτη).
Αυτή που εξελίχθηκε για 186 ημέρες στην Κρήτη είχε παρόμοια χαρακτηριστικά και ακολουθούμενη μεθοδολογία με την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, στις 12 Ιανουαρίου 2009, η οποία είχε οργανωθεί από αρχηγικά μέλη της Greek Mafia. Μάλιστα, ένας από τους τότε κατηγορούμενους εξετάζεται αν εμπλέκεται και αυτή τη φορά. Οι χαρακτηριστικότερες απαγωγές που εξελίχθηκαν στην Ελλάδα είναι οι παρακάτω, αρχίζοντας από τη μοναδική ανεξιχνίαστη:
– Υπόθεση Μαρσελίνο (18 Μαρτίου 1990)
Ο Γιάννης Τσατσάνης, ή αλλιώς Μαρσελίνο, όπως αποκαλούσαν το νεαρό ποδοσφαιριστή, καθόταν σε μια καφετέρια όταν τον πλησίασαν οι δύο κολλητοί του φίλοι Κώστας Σπινιάρης και Δημήτρης Αγαπητός και του ανέφεραν ότι γνωρίζουν ποιοι έχουν κλέψει το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου του και ότι μπορούσαν να το βρουν. Ο 17χρονος τους ακολούθησε. Οι απαγωγείς ζητούσαν 150.000.000 δραχμές. Μάλιστα στις τηλεφωνικές συνομιλίες ο απαγωγέας που έκανε τις διαπραγματεύσεις προσποιούνταν τον Ιταλό, ενώ έβαζε στον πατέρα του να ακούσει μαγνητοσκοπημένα μηνύματα του Μαρσελίνο. Ο πατέρας κατήγγειλε την απαγωγή στην Αστυνομία, ενώ οι δράστες αποφάσισαν να σκοτώσουν τον 17χρονο γιατί καθυστερούσε να τους δώσει τα λύτρα ο πατέρας αλλά και γιατί πίστευαν ότι είχε αναγνωρίσει τους δύο κολλητούς του. Οι απαγωγείς λοιπόν οδήγησαν το νεαρό σε ένα μαντρί στα Σκούρτα Βοιωτίας, όπου είχαν σκάψει ένα λάκκο για να τον θάψουν. Οι δράστες τον πυροβόλησαν στην καρδιά και στον αυχένα και τον έθαψαν στο συγκεκριμένο σημείο.
– Υπόθεση Οσκανιάν (12 Ιουλίου 1991)
Δύο άγνωστοι εισβάλλουν στο σπίτι της οικογένειας Οσκανιάν στο Πόρτο Ράφτη και αρπάζουν τη 12χρονη κόρη του εμπόρου πολύτιμων λίθων. Οι δράστες αναισθητοποίησαν την 55χρονη νταντά με χλωροφόρμιο. Η άτυχη γυναίκα πέθανε λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο από καρδιακό επεισόδιο. Οι απαγωγείς μαθαίνουν την εξέλιξη και τρομοκρατούνται. Αποφασίζουν να αφήσουν ελεύθερη τη μικρή χωρίς να πάρουν δραχμή από τα δύο εκατομμύρια δολάρια που είχαν ζητήσει από τον πατέρα της. Τη 12χρονη Βελγίδα βρίσκει ένας ταξιτζής και τη μεταφέρει στο σπίτι της. Η Αστυνομία δεν καταφέρνει να εντοπίσει τους δράστες, μέχρι την επόμενη απαγωγή ενός μικρού παιδιού.
Διαβάστε ακόμα: Οι απαγωγές που συγκλόνισαν τον κόσμο – Πλούσιοι, παιδιά και πολιτικοί στο στόχαστρο
– Υπόθεση Δαλάκα (Νοέμβριος 1995)
Ο 11χρονος Κωστάκης Δαλάκας επέστρεφε στο σπίτι του από το σχολείο. Αγνωστοι τον σταματούν στο δρόμο, τον βάζουν σε ένα φορτηγάκι και εξαφανίζονται. Πριν από λίγους μήνες η γιαγιά του είχε κερδίσει στο λαχείο 130 εκατομμύρια δραχμές, κάτι που γνώριζαν μόνο οι κοντινοί τους άνθρωποι. Οι απαγωγείς -που, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ήταν η ίδια σπείρα με εκείνη που απήγαγε τη 12χρονη Οσκανιάν- τηλεφωνούν στην οικογένεια και τους αναφέρουν ότι είναι φορείς του AIDS και ότι αν δεν έπαιρναν τα χρήματα, θα μετέδιδαν τον ιό στον 11χρονο. Πέντε ημέρες αργότερα τους παραδίδεται το ποσό των 41 εκατομμυρίων δρχ. και έτσι τον αφήνουν ελεύθερο. Ο Κωστάκης Δαλάκας ήταν εκείνος που οδήγησε τις αστυνομικές Αρχές στους δράστες, καθώς είχε παρατηρήσει ότι οι απαγωγείς τον είχαν μεταφέρει σε ένα σπίτι κοντά στο δικό του, μόλις πέντε λεπτά απόσταση. Μάλιστα, είχε συγκρατήσει ότι ανέβηκε επτά σκαλιά. Ετσι διαπιστώθηκε ότι το σπίτι ανήκε στον έμπορο αυτοκινήτων από τη Γλυφάδα, Γιάννη Χειλά, φίλο της οικογένειας, που διατηρούσε σχέσεις µε τη Φανή Ιωάννου Χατζηρουσέα, µακρινή θεία του 11χρονου.
Οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας: Ποιος τους πρότεινε, πόσες ψήφους πήραν - Πότε «έσπασε» η πρόταση αντιπάλου
– Υπόθεση Χαΐτογλου (Δεκέμβριος 1995)
Ο γνωστός βιομήχανος Αλέκος Χαΐτογλου πέφτει θύμα απαγωγής στο 2ο χιλιόμετρο της οδού Ωραιοκάστρου-Θεσσαλονίκης. Μπροστά του εμφανίστηκαν δύο οπλισμένοι άντρες (όπως έγινε αργότερα γνωστό ήταν οι αδελφοί Παλαιοκώστα), οι οποίοι ήταν και οι εγκέφαλοι της απαγωγής. Για ογδόντα ολόκληρες ώρες ο βιομήχανος βρισκόταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο το οποίο κινούνταν συνεχώς. Τελικά τον απελευθέρωσαν στα ΚΤΕΛ Καρδίτσας, αφού προηγουμένως ο αδερφός του είχε καταβάλει 260 εκατομμύρια δρχ. σε ερημική τοποθεσία στο Νομό Φθιώτιδας. Ο Κώστας Χαΐτογλου, πρόεδρος τότε στην ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή, ήταν ο υπερτυχερός του Λόττο, με κέρδη 160 εκατ. δρχ. Η οικογένεια Χαΐτογλου προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, καθώς θεώρησε ότι έγιναν λάθη και παραλείψεις στην υπόθεση, ζητώντας μάλιστα και αποζημίωση. Πρόσφατα το θύμα της απαγωγής έφυγε από τη ζωή.
– Υπόθεση Μεταξά (Φεβρουάριος 1996)
Ο 35χρονος Μιχάλης Μεταξάς, γιος του ιδιοκτήτη των ξενοδοχείων «Maris» στην Κρήτη, Νίκου Μεταξά, πέφτει θύμα απαγωγής. Πέντε άτομα τον άρπαξαν πριν μπει στο αυτοκίνητό του. Ζητούσαν ένα δισεκατομμύριο δραχμές, το οποίο, μετά από διαπραγματεύσεις, έπεσε στο μισό και τελικά στα 50.000.000 δραχμές. Κάποια χρόνια αργότερα, το 2001, αρχηγικό μέλος της Greek Mafia ανέφερε τη συμμετοχή του στην απαγωγή, χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του.
– Υπόθεση Ζώνα (2 Οκτωβρίου 2001)
Η Greek Mafia απάγει τον 34χρονο Γιάννη Ζώνα. Οταν ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το τελικό ποσό των λύτρων, που ορίσθηκε σε 1,15 εκατ. δολ., οι απαγωγείς είπαν στον πατέρα του θύματος ότι θα έπρεπε να είναι σε ετοιμότητα, καθώς θα τον ενημέρωναν πότε και πού θα παρέδιδε τα χρήματα. Εκαναν πολλές «πρόβες» παραλαβής των λύτρων. Αφού τα παίρνουν, αφήνουν τον όμηρο μετά από 64 ημέρες. Το θύμα της απαγωγής πέθανε μετά από μερικούς μήνες από ανίατη ασθένεια. Επρεπε να περάσουν 14 χρόνια, ώστε απολογούμενος ο Παναγιώτης Βλαστός να ομολογήσει πως είχε συμμετοχή στην απαγωγή του 34χρονου τότε επιχειρηματία Γιάννη Ζώνα, την οποία υποστήριξε πως είχαν διαπράξει οι Χριστόφορος Λασιθιωτάκης και Αλμπερτ Νουρούσνια.
– Υπόθεση Μυλωνά (9 Ιουνίου 2008)
Τρεις ένοπλοι απήγαγαν τον επιχειρηματία Γιώργο Μυλωνά. Οι απαγωγείς κρατούσαν το «βασιλιά του αλουμινίου» σε μια μονοκατοικία έξω από τη Θεσσαλονίκη, ζητώντας λύτρα από τη γυναίκα του. «Εγκέφαλος» της απαγωγής αποδείχθηκε ο Βασίλης Παλαιοκώστας, ο οποίος κατάφερε να αποσπάσει από τη σύζυγο του επιχειρηματία το αστρονομικό ποσό των 13.000.000 ευρώ. «Εσύ μπορεί να είσαι ο Μυλωνάς του αλουμινίου, αλλά εμείς είμαστε οι Βαρδινογιάννηδες στις απαγωγές», ήταν τα λόγια του Βασίλη Παλαιοκώστα στον Γιώργο Μυλώνα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος. Οι απαγωγείς συνελήφθησαν λίγο αργότερα και δικάστηκαν και για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
– Υπόθεση Κυπριωτάκη (20 Μαΐου 2009)
Ο 50χρονος ιδιοκτήτης εργοστασίου χρωμάτων από το Ηράκλειο Γιάννης Κυπριωτάκης βρίσκεται άγρια δολοφονημένος και απανθρακωμένος. Δύο μέρες νωρίτερα είχε απαχθεί, με τους απαγωγείς του να τηλεφωνούν στη γυναίκα του και να ζητούν λύτρα 300.000 ευρώ. Μετά από διαπραγματεύσεις οι απαγωγείς συμφώνησαν να λάβουν το πόσο των 150.000 ευρώ για να τον αφήσουν ελεύθερο. Η συνάντηση ορίσθηκε, τα λύτρα δόθηκαν, ο 50χρονος άνδρας όμως δεν αφέθηκε ποτέ ελεύθερος. Οι απαγωγείς του, υπό το φόβο ότι τους έχει αναγνωρίσει, τον στραγγάλισαν και μάλιστα, όπως αποδείχθηκε, πριν παραλάβουν τα λύτρα. Δράστες ήταν ένας Ηρακλειώτης και δύο Σύροι. Οπως αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο, οι τρεις τους είχαν συντάξει λίστα με εύπορους Κρητικούς που είχαν σκοπό να τους απαγάγουν.
– Υπόθεση Παναγόπουλου
Στις 12 Ιανουαρίου 2009 μια απαγωγή θα μονοπωλήσει τα ΜΜΕ. Πρόκειται για αυτή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Ενα βανάκι κλείνει το δρόμο στο πολυτελές αυτοκίνητο του εφοπλιστή στο Καβούρι και τρεις άνδρες κατεβαίνουν από το όχημά τους ντυμένοι στα μαύρα και κρατώντας όπλα. Σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και κυρίως στο «χρυσό» deal με τους απαγωγείς διαδραμάτισε η σύζυγός του Κατερίνα. Το μαρτύριό του κράτησε οκτώ ολόκληρες ημέρες και, όπως αποκάλυψε, φοβήθηκε ότι θα τον σκοτώσουν. Στις 13 Ιανουαρίου και στις 17 Ιανουαρίου 2009 η Κατερίνα Παναγοπούλου ταξίδεψε μέχρι το Ξυλόκαστρο, συγκεκριμένα στο 125ο χιλιόμετρο της Εθνικής Αθηνών-Πατρών, όπου οι απαγωγείς είχαν αφήσει μία βιντεοκασέτα και μία κασέτα ήχου που περιείχαν υλικό σχετικά με την απαγωγή. Η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση των λύτρων ξεκίνησε το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου. Η σύζυγός του μαζί με ένα ακόμη άτομο επιβιβάζονται σε ένα αυτοκίνητο και ακολουθώντας τις οδηγίες των απαγωγέων φθάνουν στη Θεσσαλονίκη. Εκείνη την ημέρα η παράδοση των λύτρων δεν έγινε ποτέ. Πραγματοποιήθηκε είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα και λίγο μετά ο Περικλής Παναγόπουλος εντοπίστηκε από αστυνομικούς στο Χαϊδάρι. Λίγους μήνες μετά, συλλαμβάνονται 18 ύποπτοι και οδηγούνται σε δίκη, μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Βλαστός.
– Υπόθεση Λεμπιδάκη (30 Μαρτίου 2017)
Είναι η μακροβιότερη απαγωγή που καταγράφηκε ποτέ στα ελληνικά χρονικά, αφού ο Μιχάλης Λεμπιδάκης παρέμεινε στα χέρια των απαγωγέων του για έξι ολόκληρους μήνες.
Ο επιχειρηματίας από την Κρήτη απήχθη στις 30 Μαρτίου 2017 την ώρα που κατευθυνόταν προς το σπίτι του. Αρχικά, οι δράστες ζητούσαν 100 εκατ. ευρώ αλλά μέχρι και λίγο πριν το τέλος της πολύμηνης απαγωγής είχαν ρίξει αρκετά τις οικονομικές τους απαιτήσεις.
Χωρίς τλεικά να λάβουν ούτε ένα ευρώ, στις 2 Οκτωβρίου 2017 ο επιχειρηματίας αφήνεται ελεύθερος. Συνολικά, για την υπόθεση, κατηγορούνται 12 άτομα για τις πράξεις της διακεκριμένης περίπτωσης αρπαγής, της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας εκβίασης, αλλά και της παράνομης οπλοφορίας και κατοχής πολεμικού όπλου.
Η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης άρχισε στις 10 Δεκεμβρίου 2018, με τον Μιχάλη Λεμπιδάκη να δηλώνει, με πρωτοφανές μεγαλείο ψυχής, ότι «οι απαγωγείς του είναι κακοποιοί αλλά όχι δολοφόνοι» και πως δεν τους μισεί αλλά τους λυπάται.
Όταν ο Μιχάλης Λεμπιδάκης επισκέφθηκε την επιχείρησή του, μετά την απελευθέρωσή του, δήλωσε απόλυτα ευτυχής και υγιής, ψυχικά και σωματικά, ενώ σημείωσε πως αυτό που κατάφερε η αστυνομία ήταν ένα «θαύμα». Όσο για τους 6 μήνες που παρέμεινε με τους απαγωγείς του, τους χαρακτήρισε «βασανιστικούς»:
Άλλες υποθέσεις
Υπόθεση Κουκέα (1996)
Επί τέσσερις ημέρες την κρατούσαν όμηρο. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τούς επικήρυξε με το ποσό των 200.000.000 δραχμών. Εξιχνιάσθηκε.
Υπόθεση Βενέτη (1996)
Οι δύο άγνωστοι απαγωγείς κακοποίησαν και κλείδωσαν τον επιχειρηματία στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του. Μετά από πέντε ώρες εντοπίστηκε και απελευθερώθηκε. Εξιχνιάσθηκε.
Υπόθεση Τσαμπάζη (1996)
Οι δράστες απέσπασαν 150 εκατ. δραχμές για την απαγωγή του 22χρονου Διαμαντή Τσαμπάζη και τον απελευθέρωσαν σε παραλία της Κέρκυρας. Εξιχνιάσθηκε.
Υπόθεση Λουλάκη (1997)
Η 6χρονη Ελενα απήχθη έξω από το Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο. Η «εγκέφαλος» της απαγωγής ήταν ιδιοκτήτρια βρεφονηπιακού σταθμού η οποία είχε δώσει εντολή οι απαγωγείς να σκοτώσουν το παιδί σε περίπτωση που βρίσκονταν υπό αστυνομικό κλοιό. Εξιχνιάσθηκε.
Υπόθεση Περιστέρη (2000)
Απελευθερώθηκε μετά από δύο ημέρες. Οι δράστες πόνταραν τα λύτρα στο καζίνο… με αποτέλεσμα να τα χάσουν όλα! Εξιχνιάσθηκε.
Υπόθεση Χαζάκη (2002)
Οι δράστες ζήτησαν 3 εκατομμύρια δολάρια για την 6χρονη Μαρκέλλα. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε ένα μήνα μετά. Από τα λύτρα δεν δόθηκε τίποτα.
Υπόθεση Μασούτη (2005)
Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν απαγωγή αλλά ομηρία έναντι λύτρων. Μερική εξιχνίαση.
Υπόθεση Γκόντα (2011)
Απήγαγαν την 22χρονη φοιτήτρια στα Ιωάννινα. Οι πολύωρες διαπραγματεύσεις βοήθησαν την Αστυνομία να εντοπίσει το σημείο μέσω του κοριού της ΕΥΠ. Εξιχνιάσθηκε.
Υπόθεση Παπαγεωργίου (2012)
Ο 26χρονος Μάριος έπεσε θύμα απαγωγής στις 9 Αυγούστου. Οι επαφές των δραστών με τη μητέρα του Μάριου συνεχίστηκαν μέχρι τις 17 Αυγούστου. Στις 16 Οκτωβρίου η Αστυνομία εντόπισε και συνέλαβε τους δράστες. Το πτώμα του Μάριου δεν βρέθηκε ποτέ.
Υπόθεση Μαρτίνου (2013)
Απόπειρα απαγωγής του εφοπλιστή Κίκου Μαρτίνου, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει. Εξιχνιάσθηκε.
Υπόθεση Καραμολέγκου (2014)
Ο επιχειρηματίας Μανώλης Καραμολέγκος καταφέρνει και πείθει τον έναν από τους απαγωγείς του ότι η περιοχή είχε γεμίσει με αστυνομικούς. Ο Μολδαβός απαγωγέας πείστηκε και τελικά μετέβησαν μαζί στο αστυνομικό τμήμα. Εξιχνιάσθηκε.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]