Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Σταματάς την ομιλία και βάζεις τα γέλια καθώς επαινείς τους υφισταμένους σου για την ευρηματικότητα της φάρσας τους. Αλλά είσαι ο μόνος που γελά. Την ίδια ώρα ακούς κάποιον να σου λέει: «δεν έρχεσαι στο γραφείο να τα πούμε λίγο»;
Αυτή η σκηνή θα μπορούσε να προέρχεται από σενάριο αμερικανικής κωμωδίας με πρωταγωνιστή τον Μπεν Στίλερ ο οποίος έχει καταφέρει να αναρριχηθεί στα ανώτατα κλιμάκια της δουλειάς του, ωστόσο εμφανίζεται πάντοτε ρομαντικά κατώτερος των περιστάσεων όταν πρέπει να συναναστραφεί με άλλους ανθρώπους. Όχι, όσο κι αν είμαστε θαυμαστές του, ο Μπεν Στίλερ δεν έχει πάθει κάτι τέτοιο ούτε σε ταινία του.
Ο άτυχος άνδρας που περιγράψαμε είναι ο επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ και εμπνευστής-σεναριογράφος της παραπάνω πραγματικής σκηνής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Θα ρωτήσει κανείς «κακό είναι να απολύει ο ηγέτης μίας χώρας τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών;». Για την Αμερική, ναι, είναι πρωτάκουστο. Συγκεκριμένα έχει συμβεί μόλις μία φορά στο παρελθόν, το 1993 όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, απέλυσε τον Ουίλιαμ Σέσιονς μετά από δικαστική απόφαση για καταφανείς ηθικές παραβιάσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Αυτό που έκανε ο Τραμπ δεν είναι παράνομο, αλλά θεωρείται μη ηθικό, καθώς ο αμερικανικός κώδικας σχέσεων του FBI με τον Λευκό Οίκο επιβάλλει το πρώτο να λειτουργεί αυτόνομα -γι’ αυτό και η θητεία του επικεφαλής του διαρκεί 10 χρόνια-. Ο Ντόναλντ Τραμπ λοιπόν, που μάλλον πεθύμησε τις μέρες που παρουσίαζε το δημοφιλές ριάλιτι σόου, «You are fired», aka «Απολύεσαι», πήρε μία απόφαση άνευ πειστικής δικαιολογίας και όπως είπαμε δίχως ιστορικό προηγούμενο αντιμετωπίζοντας τον Κόμεϊ σαν τον προσωπικό του ντετέκτιβ ο οποίος δεν κατάφερε να του φέρει αποδείξεις πως η σύζυγός του τον απατά. Nothing implied here…
Γιατί όμως τον απέλυσε; Οι σχέσεις Τραμπ-Κόμεϊ ήταν τεταμένες ήδη από την προεκλογική περίοδο, καθώς ο διευθυντής του FBI ήταν υπεύθυνος για τη διεξαγωγή της έρευνας σχετικά με το σκάνδαλο των e-mail, σε βάρος της υποψηφίας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. Ο Τραμπ ήδη πριν εκλεγεί κατηγορούσε τον Κόμεϊ για «απόκρυψη στοιχείων» και για «συγκάλυψη» πράξεων της συνυποψηφίου του.
Ο Κόμεϊ, όμως, μπορεί να δέχθηκε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, ωστόσο πολύ γρήγορα πέρασε στην αντεπίθεση. Παρά τις κατηγορίες για ανεπάρκεια στο έργο του, ο τέως επικεφαλής του FBI κατάφερε να γυρίσει την συζήτηση στον Τραμπ. Αφού τον κατηγόρησε λέγοντας πως είχε απαιτήσει την αφοσίωσή του, αποκάλυψε πως τον πίεζε να σταματήσει την έρευνα σε βάρος του πρώην Σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν, αναφορικά με τις τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ, κι επανειλημμένα του ασκούσε πιέσεις ώστε να δηλώσει δημοσίως πως δεν γινόταν έρευνα για τις ενέργειές του.
Τελικά μάλλον σε μία προσπάθεια να εγκαθιδρύσει το δικό του καθεστώς στην Ουάσινγκτον ο Τραμπ αδιαφορώντας για τις αβρότητες του πολιτικού κατεστημένου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ έδωσε άλλη μία αφορμή σε φίλους και εχθρούς του να σκέφτονται πως πρέπει να φύγει από το Οβάλ Γραφείο πολύ πριν την συμπλήρωση της τετραετίας.
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε ο «δημιουργός» μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας
Όλα όσα έχουμε γράψει μέχρι στιγμής είναι, όμως, μόνο ένα κομμάτι από ένα παζλ χιλίων κομματιών που αντιπροσωπεύει τι ακριβώς κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ όταν δεν παριστάνει πως κυβερνά.
Το αντιμεταναστευτικό διάταγμα
Ένα από τα πρώτα δείγματα γραφής ήταν το μπάχαλο που δημιούργησε σε όλο σχεδόν τον πλανήτη με το διάταγμά του για περιορισμό της μετανάστευσης. Έβαλε στο στόχαστρο συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρες και απαγόρευσε την είσοδο των πολιτών τους στο έδαφος των ΗΠΑ. Μέχρι η τήρηση της προεκλογικής του δέσμευσης να καταπέσει από τα αμερικανικά δικαστήρια είχε δημιουργήσει χάος στα αεροδρόμια πολλών χωρών ενώ πολλοί πολίτες των ΗΠΑ που ήταν πολιτογραφημένοι στις συγκεκριμένες χώρες δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.
Η ειδοποιός διαφορά ωστόσο, που φανερώνει για άλλη μία φορά πόσο ανίδεος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ από διεθνή πολιτική είναι πως καμμία θανάσιμη τρομοκρατική επίθεση δεν είχε πραγματοποιηθεί στο έδαφος των ΗΠΑ από πολίτες των έξι αποκλεισθέντων χωρών από το… 1975.
Η αποχώρηση από την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
«Εγώ, εκλέχθηκα να εκπροσωπώ τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού», είπε μεταξύ άλλων ο Ντόναλντ Τραμπ για να δικαιολογήσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την παγκόσμια προσπάθεια να ελεγχθεί η κλιματική αλλαγή. Η αλήθεια είναι πως, όσο κι αν στα social media οι δήθεν αναλυτές των εξελίξεων έχυσαν δάκρυα για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πρωτοπόρες στην προσπάθεια μείωσης των ρύπων. Ωστόσο επί προεδρίας Ομπάμα είχε γίνει κατανοητό πως σεβόμενη τις ιδιαιτερότητές της η Αμερική έπρεπε να συμμετάσχει στον κοινό αυτό σκοπό της ανθρωπότητας.
Για τον Ντόναλντ Τραμπ τα παραπάνω δεν ισχύουν αφού θεωρεί την συνθήκη επιζήμια για τις ΗΠΑ. «Η συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας του Παρισιού θα μπορούσε να κοστίσει στην Αμερική 2,7 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας έως και το 2025», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Τραμπ μετά την κατακραυγή δεσμεύτηκε ότι θα διαπραγματευτεί μια «καινούργια συνθήκη» με δίκαιους όρους για τις ΗΠΑ για να δει τους Ευρωπαίους να σηκώνουν για πρώτη φορά ανάστημα. Γερμανία και Γαλλία είπαν πως η συνθήκη δεν επαναδιαπραγματεύεται, ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έκανε την ιστορική δήλωση πως «ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη».
Έκανε τη Μέση Ανατολή… άνω κάτω Ανατολή
Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έχει μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη πάταξης της τρομοκρατίας διεθνώς ωστόσο το ταξίδι του στην Σαουδική Αραβία έδειξε πως δεν έχει γνώση ούτε των βασικών κανόνων της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Την ώρα λοιπόν που η Σαουδάραβες κατηγορούνται πως χρηματοδοτούν εδώ και χρόνια την ισλαμιστική τρομοκρατία, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ψέλλισε ούτε λέξη γι αυτό το ζήτημα όσο ήταν στο έδαφος του Εμιράτου.
Αμέσως μετά την αποχώρησή του, επεβλήθη ένας άνευ ιστορικού προηγουμένου, αποκλεισμός με οικονομικές κυρώσεις από αραβικές χώρες (μεταξύ αυτών και η Σαουδική Αραβία) στο Κατάρ για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο Τραμπ έτρεξε να χαιρετίσει το γεγονός λέγοντας πως σε συζητήσεις που είχε, όλες οι ενδείξεις για χρηματοδότηση τρομοκρατών έδειχναν το Κατάρ.
So good to see the Saudi Arabia visit with the King and 50 countries already paying off. They said they would take a hard line on funding…
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 6, 2017
…extremism, and all reference was pointing to Qatar. Perhaps this will be the beginning of the end to the horror of terrorism!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 6, 2017
Όλα τα παραπάνω θα ήταν πολύ ωραία εάν το δίκτυο MSNBC δεν αποκάλυπτε πως ο Τραμπ δεν γνώριζε πως στο Κατάρ βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις εκτός ΗΠΑ από την οποία συντονίζονται οι από αέρος επιθέσεις του αμερικανικού στρατού στο Ισλαμικό Κράτος.
MSNBC reporting White House sources says Trump "may not have known" the US has troops based in Qatar.
— Simon Marks (@SimonMarksFSN) June 8, 2017
Ποιος Ομπάμα και ποια Κούβα;
Σαν να μην έφταναν αυτά, μερικές μέρες μετά, ο Ντόναλντ Τραμπ ήρθε να χαλάσει άλλο ένα deal της κυβέρνησης Ομπάμα, αυτό με την Κούβα, χαρακτηρίζοντάς το μονόπλευρο και απαράδεκτο. Θυμήθηκε τα εγκλήματα του καθεστώτος προς τον λαό της Κούβας και δήλωσε πως το ακυρώνει άμεσα. Ωστόσο ως σωστός [sic] businessman** που είναι φαίνεται πως διατηρεί πολλές από τις αλλαγές του Ομπάμα στην πολιτική των ΗΠΑ προς την Αβάνα, όπως το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, καθώς και οι εμπορικές απευθείας πτήσεις ΗΠΑ – Κούβας. Η αμερικανική κυβέρνηση, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, δεν έχει καμία πρόθεση να «διαταράξει» τις υπάρχουσες επιχειρηµατικές δραστηριότητες, που έχουν συμφωνηθεί.
Fun facts για… κλάματα
Πράξη πρώτη: Διπλωματικό επεισόδιο με το Μεξικό για το τείχος που θα πλήρωνε… το Μεξικό.
Άσκοπος καβγάς με τον Αυστραλό πρόεδρο με αφορμή τους… μετανάστες που στέλνει η Αυστραλία στις ΗΠΑ.
Κατηγόρησε τον Ομπάμα πως τον παρακολουθεί. «Το διάβασα στους New York Times» είπε όταν τον ρώτησαν πώς προκύπτει αυτό. Oι ΝΥΤ ποτέ δεν έγραψαν κάτι τέτοιο.
Μοιράστηκε με Ρώσους απόρρητες πληροφορίες που έδωσε το Ισραήλ στις ΗΠΑ. Το παραδέχθηκε κατά λάθος στην… Ιερουσαλήμ.
Νομίζει πως ο Κιμ Γιον Ουν κυβερνά την Βόρεια Κορέα από το 1990. Τι κι αν η χώρα έχει αλλάξει τρεις ηγέτες.
Είναι ο πρόεδρος με την χαμηλότερη αποδοχή στην ιστορία των ΗΠΑ.
Διαφήμισε το resort του στην Φλόριντα στο σάιτ του State Department!
Last but not least
** Οι εταιρείες που διοικεί έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης συνολικά 4 φορές.
Το 1989 το Spy Magazine έστειλε σε μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη επιταγές των 13 cents για να δει ποιοι θα την εξαργυρώσουν. Ο μοναδικός που το έκανε ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ κάποτε προσπάθησε να κατοχυρώσει την φράση “Απολύεσαι”
*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής σύνταξης του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter