Γράφει η Σοφία Βαλσάμη
Εγινε σταρ αμέσως, αλλά στα 27 της χρόνια η Εϊμι Γουαϊνχάουζ χτυπημένη από την κατάθλιψη, τη βουλιμία, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ έφυγε από τη ζωή προκαλώντας ένα παγκόσμιο σοκ. Ηταν 23 Ιουλίου του 2001 όταν την βρήκαν νεκρή από μεγάλη δόση αλκοόλ.
Στο νέο τεύχος του EThemagazine του Eleftherostypos.gr θυμόμαστε τη ζωή της χαρισματικής αυτής τραγουδίστριας, του μεγαλύτερου ταλέντου που έχει να επιδείξει μουσική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια , η οποία έφυγε τόσο νωρίς από τις καταχρήσεις…
Στο τραγούδι από μικρή
Πρόκειται αναμφίβολα για την καλύτερη φωνή που είχε εμφανιστεί τα τελευταία 20 χρόνια στη διεθνή μουσική σκηνή και αμέσως έκανε αίσθηση, έκανε τη διαφορά.
Γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1983 και από μικρή είχε δείξει την κλίση της προς την μουσική. Η γιαγιά της γνώριζε καλά τον διάσημο σαξοφωνίστα Ρόνι Σκοτ και ο αδερφός της Αλεξ είχε αρχίσει να τραγουδάει. Δεν ήθελε και πολύ για να…κολλήσει και μάλιστα στο σχολείο οι καθηγητές της δεν μπορούσαν να την ησυχάσουν, αφού τραγουδούσε μέσα στην τάξη. Οι γονείς της χώρισαν όταν εκείνη ήταν εννέα ετών και η ίδια τότε, όπως ανέφεραν οι μαρτυρίες, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Η γιαγιά της Σύνθια, για να την γιατρέψει από το πιθανό τραύμα, την έστειλε στη θεατρική σχολή Susi Earnshaw Theatre School. Μάλστα η Εϊμι Γουαϊνχάουζ είχε στο δεξί της χέρι ένα τατουάζ με μια όμορφη γυναίκα, μερικές καρδούλες και ένα όνομα: «Cynthia» δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την αγάπη για τη γιαγιά της.
Προς το τέλος της εφηβείας της έδειξε ότι πάσχει από βουλιμία κάτι το οποίο την ταλαιπώρησε στην σύντομη ζωή της. Μαζευονταν με τις φίλες της, έτρωγαν καθετί και μετά προκαλούσαν στους εαυτούς τους συνεχόμενους εμετούς.
«Ενοχλητική, σπαστική. Οπως όλες οι αδελφές. Αλλά ήταν και απίστευτα γενναιόδωρη και τρυφερή με τους ανθρώπους. Γινόταν θυσία για τους άλλους. Ηταν πιστή αδελφή, κόρη και φίλη. Ηταν σπουδαία και, την ίδια στιγμή, σε άλλους τομείς φρικτή», είχε πει σε συνέντευξή του ο αδερφός της Αλεξ.
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε ο «δημιουργός» μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας
Το πρώτο της συγκρότημα ήταν το Sweet ‘n’ Sour το οποίο έφτιαξε με μια φίλη της, ενώ στα 13 της απέκτησε και την πρώτη της κιθάρα και άρχισε να γράφει τραγούδια. Ένας φίλος της και τραγουδιστής της σόουλ, ο Τάιλερ Τζέιμς, θεωρώντας ότι χαραμίζεται, έστειλε ένα ντέμο της σε έναν μάνατζερ που αναζητούσε νέα ταλέντα. Από εκεί ξεκίνησαν όλα και το γεγονός αυτό στάθηκε η αφορμή για να αρχίσει να λάμπει το άστρο της.
Επιτυχία με το ξεκίνημα
Το πρώτης άλμπουμ, το «Frank απέσπασε καλές κριτικές και προτάθηκε για βραβείο Mercury. Ακολούθησε το «Back To Black», που κυκλοφόρησε το 2006 και έμεινε στην ιστορία, καθώς ήταν πρώτο σε πωλήσεις στη Βρετανία για τη δεκαετία 2000-2009.
Επίσης το συγκεκριμένο άλμπουμ προτάθηκε για έξι βραβεία Γκράμι, κέρδισε τα πέντε κι η Εϊμι Γουάινχάουζ έγινε η πρώτη Βρετανίδα καλλιτέχνιδα που απέσπασε πέντε βραβεία σε μια βραδιά (ανάμεσά τους αυτά για “Καλύτερο δίσκο”, ”Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη”, ”Τραγούδι της Χρονιάς”). Εχει επίσης κερδίσει ένα βραβείο Brit και τρία βραβεία Ιvor Novello.
Και το τραγικό είναι ότι ένα μήνα μετά το θάνατό της το Back to Back έγινε το πιο επιτυχημένο άλμπουμ του 21ου αιώνα σε πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σιγά σιγά σιγά ξεκίνησε και τις καταχρήσεις…. Σε αυτό συνέβαλε ακόμα περισσότερο και ο σύζυγός της, Μπλέικ Φίλντερ. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στο Μαϊάμι τον Μάιο του 2007. Έμειναν μαζί δύο χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων η Εϊμι υποβλήθηκε σε θεραπεία απεξάρτησης και ο Φίλντερ φυλακίστηκε.
Ο πατέρας της είχε πει σε συνέντευξή του: «Ο Μπλέικ δεν είναι ολοκληρωτικά υπεύθυνος φυσικά αλλά έχει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Είναι ξεκάθαρο ότι από τότε που είναι μαζί χάθηκε κάθε έλεγχος». Τελικά χώρισαν, αλλά ο σύζυγός της απαίτησε ένα εκατομμύριο λίρες για να μην βγάλει στη φόρα τα μυστικά και τις ασωτίες της. Μάλιστα λέγεται ότι ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα αυτά τα ξόδεψε για να σβήσει πίσω από το αυτί του το όνομά της.
Σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης, αλλά…
Το 2008 αποφασίζει να μπει σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης, λίγο μετά εμφανίστηκε να κάνει διακοπές στην Καραϊβική και έδινε την εντύπωση το πρόβλημα της ανήκει στο παρελθόν. Δυστυχώς γρήγορα τους διέψευσε και πάλι όλους.
«Δεν είναι δα και καμιά αποκάλυψη, το καταλάβαινες με το που την έβλεπες. Εάν δεν είχε τροφική διαταραχή θα ήταν πιο γερή σωματικά, θα άντεχε. Ημασταν συνέχεια στα τηλέφωνα, πηγαίναμε και την βλέπαμε. Αλλά τελικά ήταν δική της η ευθύνη. Οταν κάποιος δεν ενδιαφέρεται να συνέλθει, εσύ πρέπει να συνεχίσεις τη ζωή σου, αλλιώς θα σε παρασύρει μαζί του στην καταστροφή», είχε πει μέλος της οικογένειάς της
Κανείς δεν μπορούσε να συγκρατήσει την Εϊμι Γουαινχάουζ. Το Σεπτέμβριο του 2008, μάλιστα κατά τη διάρκεια ενός φιλανθρωπικού γκαλά χορού στο Λονδίνο βιαιοπράγησε σε βάρος μιας γυναίκας και λίγους μήνες μετά τις απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες. Οι παπαράτσι, πάντως, ήταν ένας ακόμα λόγος που την έκαναν πιο επιθετική, πιο μοναχική και βίαιη.
Η αρχή του τέλους
Τραγική εμφάνισή της στο Βελιγράδι τον Ιούνιο του 2011 λίγες ημέρες πριν φύγει από τη ζωή φαίνεται πως ήταν η αρχή του τέλους. Ανέβηκε στη σκηνή μεθυσμένη, ανήμπορη να κρατηθεί όρθια, με σπασμένη φωνή. Δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει σχεδόν ούτε ένα τραγούδι. Ζήτησε συγγνώμη από τους θαυμαστές της, καθώς, όπως είπε “έκανε το σωστό”.
Είχε προγραμματίσει να τραγουδήσει και στην Αθηνα στις 22 Ιουνίου, αλλά ακύρωσε όλες τις εμφανίσεις της μετά από αυτό.
Βρέθηκε νεκρή στις 23 Ιουλίου του 2011 μέσα στο σπίτι της στο Βόρειο Λονδίνο και τρεις μέρες μετά έγινε η κηδεία της.
Στο σπίτι είχε μπει ο σωματοφύλακάς της Άντριου Μόρις και άμεσα ήρθαν δυο ασθενοφόρα με την τραγουδίστρια να μην ανταποκρίνεται παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να την επαναφέρουν στη ζωή. Λίγο αργότερα, επιβεβαιώθηκε ο θάνατός της από την Σκότλαντ Γιαρντ.
Τις τελευταίες ημέρες πριν το τέλος ήταν μια ζωντανή νεκρή. Η κατάθλιψη σε συνδυασμό με τις καταχρήσεις έδειχναν ότι είχε πάρει απόφαση να φύγει… Την ημέρα του θανάτου της γύρω της υπήρχαν άπειρα μπουκάλια βότκα και μια οθόνη η οποία προέβαλε βίντεο με εμφανίσεις και συνεντεύξεις της. Επινε κι έβλεπε τον εαυτό της και μετά από λίγο έσβησε για πάντα…Τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης βγήκαν στις 26 Οκτωβρίου και έδειξαν ότι πέθανε από υπερβολική δόση αλκοόλ
Η Εϊμι Γουάινχάουζ πρόσθεσε το όνομα της στο club των 27άρηδων, των διάσημων της ροκ μουσικής που έφυγαν στα 27 τους χρόνια. Στην ίδια ηλικία πέθαναν μεταξύ των άλλων οι Τζίμι Χέντριξ, Τζιμ Μόρισον, Τζάνις Τζόπλιν και Κερτ Κομπέιν…