Οι οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη είναι μεγάλες. Το τίμημα είναι βαρύ, καθώς υπάρχει ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και η εκτίναξη των τιμών σε επίπεδα που δεν έχουν καμία σχέση με το νόμο της ζήτησης και της προσφοράς, αλλά με κερδοσκοπικά παιχνίδια, απειλούν την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ευστάθεια των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου.
Για αυτό και το τίμημα θα μεγαλώσει αν συνεχιστεί η αδράνεια από πλευράς της Ε.Ε. στη διαμόρφωση μιας ενιαίας πολιτικής διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων που έχει στην αγορά και στα νοικοκυριά. Ο πρωθυπουργός πρότεινε να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 230 δισ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί από τις χώρες, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και να σπάσει η σύνδεση της τιμολόγησης του ρεύματος μέσω φυσικού αερίου.
«Καμπανάκι» για τα επιτόκια καταθέσεων
Ας ελπίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου θα αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και θα λάβουν γενναίες αποφάσεις. Γιατί, όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν δεν γίνει αυτό, οι δυνάμεις του λαϊκισμού καραδοκούν και η υποστήριξη των λαών στο ενιαίο ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν πρέπει να χαθεί. Η Ελλάδα θα συνεχίσει με εθνικούς πόρους τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, αλλά το σημαντικό είναι η Ε.Ε. να έχει την τόλμη και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε κοινή πολιτική που θα λύνει τα προβλήματα στη ρίζα τους και όχι με κατά μόνας αντιδράσεις.