Είναι σαφές ότι κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει τις απώλειες και καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του πολέμου. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από τους Ευρωπαίους στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να προχωρήσουν στη λήψη κοινών μέτρων για όλα τα κράτη-μέλη, γιατί το πρόβλημα είναι κοινό.
«Καμπανάκι» για τα επιτόκια καταθέσεων
Ηδη, πάντως, η κυβέρνηση προχωρά σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως είναι το επίδομα ακρίβειας που θα δοθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα και η επιδότηση στα καύσιμα με ευρύ εισοδηματικό όριο 30 χιλιάδων ευρώ, ώστε να καλύψει τη μέση οικογένεια, ενώ έχει εξασφαλίσει ως εφεδρείες και πρόσθετα κονδύλια για περαιτέρω ανάγκες.
Τα μέτρα θα βαρύνουν το έλλειμμα και γι’ αυτό τα χρήματα θα πρέπει να δοθούν στοχευμένα και σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και ένα μέρος της δαπάνης θα καλυφθεί από την αύξηση του ΑΕΠ λόγω πληθωρισμού, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.
Σε κάθε περίπτωση, το βασικό είναι η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ενιαίο τρόπο. Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους φορολογούμενους και δεν θα πρέπει να αποτελέσουν το βατήρα για την άνοδο του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και της οικονομικής περιθωριοποίησης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται να λάβει κοινά μέτρα και έχει υποχρέωση να το πράξει, όμως, όσο αυτή αδρανεί, η κυβέρνηση είναι αναγκαίο να προχωρά σε εθνικές παρεμβάσεις για την προστασία των αδυνάμων, αλλά και της μεσαίας τάξης.