Τα στοιχεία αυτά έφερε στη δημοσιότητα η νέα έρευνα του Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας-ΚΜΟΠ για το πόσο ασφαλή είναι τα παιδιά ηλικίας 9-12 ετών κατά την πλοήγησή τους στον ψηφιακό κόσμο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 76,6% των παιδιών έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δικής του συσκευής, γεγονός που προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία και αυξάνει την έκθεση σε διαδικτυακούς κινδύνους.
Την ίδια στιγμή, περίπου ένα στα δώδεκα παιδιά έχει επικοινωνήσει τουλάχιστον με κάποιο άτομο κάτω των 18 ετών που γνώρισε διαδικτυακά και δεν είχε καμία άλλη σχέση με τη ζωή του, ενώ ένα στα είκοσι ήρθε σε διαδικτακή επαφή με κάποιο πρόσωπο άνω των 18 ετών.
Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 22,8% των ανηλίκων δήλωσε ότι έχει εκτεθεί τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο σε ακατάλληλο για την ηλικία του περιεχόμενο, ενώ ένα στους τρεις δεν γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί τα εργαλεία αποκλεισμού ή αναφοράς στο Διαδίκτυο.
Τα ευρήματα αυτά, δείγμα των οποίων παρουσιάστηκε από την πρόεδρο της Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων, Βάσω Αρτινοπούλου, στην εκδήλωση για την Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο, «υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη για συστηματική δράση και εξατομικευμένη προσέγγιση, με σκοπό την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο».
Η έρευνα, σύμφωνα με το ΚΜΟΠ, καταλήγει σε μια σειρά καίριων συστάσεων, οι οποίες φιλοδοξούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς διαδικτυακού περιβάλλοντος για τα παιδιά.