Εχουν καεί πάνω από 1.500 σπίτια, αλλά τα συνεργεία κατάφεραν να προχωρήσουν σε αυτοψίες μόλις στο 3% των εκτάσεων που έχουν καταστραφεί.
Δεν αποκλείεται οι νεκροί να ξεπεράσουν τους χίλιους και η φωτιά στο Μάουι θα αποτελέσει τη φονικότερη πυρκαγιά στην αμερικανική ιστορία.
Μετά το πρώτο σοκ διατυπώνονται πολλές επικρίσεις σχετικά με το ότι οι αρμόδιες Αρχές δεν μπόρεσαν να ενημερώσουν εγκαίρως τους κατοίκους προκειμένου να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Οπως έχει γίνει γνωστό από τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, λόγω των διακοπών ρεύματος το σύστημα προειδοποίησης δεν λειτούργησε σε όλο το νησί, ενώ οι 80 σειρήνες που είναι εγκατεστημένες στις ακτές και στην ενδοχώρα, καθώς η Χαβάη πλήττεται και από τσουνάμι, δεν ήχησαν ποτέ.
Ωρα να γκρεμιστούν παθογένειες στο ΕΣΥ
Ολα αυτά θα εξετασθούν από ειδική ερευνητική επιτροπή που θα συσταθεί από την Πολιτεία και τις ομοσπονδιακές Αρχές. Το βέβαιο είναι ότι και στην περίπτωση της Χαβάης αναδεικνύεται η σημασία της ταχείας εκκένωσης περιοχών σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.
Τον περασμένο μήνα, στη Ρόδο, πάνω από 19.000 ξένοι και Ελληνες επισκέπτες ειδοποιήθηκαν να αποχωρήσουν από τα καταλύματά τους, καθώς κινδύνευε η ζωή τους από τις φλόγες. Το σύστημα «112» λειτούργησε αποτελεσματικά ώστε να μην υπάρξουν εκατόμβες νεκρών και να μη θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινες ζωές, όπως είχε συμβεί στο Μάτι.
Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επικρίνει την κυβέρνηση για «κατάχρηση» του «112», λες και τα κόμματα έχουν μεγαλύτερη εξειδίκευση στη στάθμιση κινδύνου, και μάλιστα για ανθρώπινες ζωές, από τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, που λαμβάνουν τις αποφάσεις για την εκκένωση περιοχών.
Χρειάζεται μέτρο στην αντιπολιτευτική κριτική και κυρίως λογική. Το «112» είναι ένα σωτήριο σύστημα, το διαπιστώσαμε πρόπερσι στη Βόρεια Εύβοια, όταν εκκενώθηκαν πολλοί παραθεριστικοί προορισμοί, το είδαμε να λειτουργεί αποτελεσματικά και στη Ρόδο.
Οι ανθρώπινες ζωές προέχουν, το δόγμα αυτό δεν πρόκειται να ανατραπεί για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις.