Παράλληλα, η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις για την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου συνοδεύεται φέτος από μια σειρά νέων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου της παρεχόμενης εκπαίδευσης και θέτουν τις βάσεις για το σχολείο του μέλλοντος, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη Πολιτεία, ενώ σημαντικό ρόλο σε αυτό θα έχει η σωστή αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι καθιερώνονται από τη φετινή χρονιά μέντορες για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς, ενδοσχολικοί συντονιστές, εκπαιδευτικοί όμιλοι για τους μαθητές, επέκταση της λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων έως τις 5:30 το απόγευμα, ψηφιακές τάξεις με διαδραστικά εργαλεία και σετ ρομποτικής.
Και αυτά μαζί με την επέκταση της Τράπεζας Θεμάτων στη Γ’ Λυκείου, την εισαγωγή των εξετάσεων για την ελληνική Pisa σε όλα τα σχολεία και, βεβαίως, την αξιολόγηση των σχολικών δομών και των εκπαιδευτικών, ενώ επιπλέον, με τους 8.600 νέους διορισμούς δασκάλων και καθηγητών, τους μαζικότερους εδώ και πολλά χρόνια, επιχειρείται να καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία.
Ολα αυτά είναι αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που γίνονται και οι οποίες αποτελούν απαίτηση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών. Αλλωστε, κάποιες μικρές μειοψηφίες που αντιδρούν σε μεγάλες αλλαγές, όπως είναι για παράδειγμα η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η πανεπιστημιακή αστυνομία για την προστασία των ιδρυμάτων από τις καταστροφές και την παραβατικότητα, δεν έχουν καμία επιρροή στην κοινωνία.