Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, για μία ακόμη φορά, είναι εντελώς διαφορετική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε οριστικό τέλος σε όλη αυτήν την παραφιλολογία. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Οι εθνικές κάλπες θα διεξαχθούν σε δυόμισι χρόνια από τώρα -την άνοιξη του 2027- με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.
Η ΧΩΡΑ διαθέτει σταθερή κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Βλέποντας κανείς τι συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιλαμβάνεται πόσο σημαντική είναι η πολιτική σταθερότητα. Στη Γερμανία η τρικομματική κυβέρνηση κατέρρευσε και οδεύουν προς πρόωρες εκλογές. Στη Γαλλία η αδύναμη κοινοβουλευτικά κυβέρνηση παλεύει να περάσει τον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Σε αρκετές ακόμα χώρες οι κυβερνήσεις συνεργασίας δυσκολεύονται να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες πολιτικές.
ΕΔΩ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ είναι διαφορετικά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει το πρόγραμμά της και τις δεσμεύσεις της προς τους πολίτες. Η πολιτική σταθερότητα μεταφράζεται σε οικονομική σταθερότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με τριπλάσιο ρυθμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπάρχει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ο φετινός Προϋπολογισμός κλείνει ισοσκελισμένος. Παράλληλα, υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας, από την Υγεία και την Παιδεία έως την ασφάλεια και το ψηφιακό κράτος. Ενώ το κορυφαίο στοίχημα της κυβέρνησης παραμένει η αύξηση των εισοδημάτων και η μείωση των φόρων, με στήριξη, κυρίως, της μεσαίας τάξης.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ δεν θα ήταν αυτονόητα, αν δεν υπήρχε η πολιτική σταθερότητα. Γιατί, ακόμα και αν η κυβέρνηση διέθετε όπως τώρα την πολιτική βούληση να προχωρήσει τη χώρα προς τα εμπρός, αν δεν είχε ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει όσα υλοποιεί.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ένα μάθημα για όσα έγιναν στο παρελθόν, αλλά και για όσα πρέπει να γίνουν στο μέλλον. Τώρα, αποδεικνύεται πως όταν έγινε η αλλαγή του εκλογικού νόμου το 2021, ο πήχης της αυτοδυναμίας θα έπρεπε να είχε τοποθετηθεί χαμηλότερα. Προφανώς, όμως, όπως προαναφέραμε, δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος εν όψει της κάλπης του 2027. Το πολιτικό σύστημα οφείλει να ωριμάσει. Να σταματήσουν τα μικροκομματικά παιχνίδια.
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ εκλογές του 2027, θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την υιοθέτηση ενός νέου εκλογικού νόμου, ίσως, και συστήματος. Ο πήχης της αυτοδυναμίας θα πρέπει να μπει αρκετά πιο χαμηλά, ίσως, και κάτω από το 35%, ώστε να προκύπτουν ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Εχει αποδειχθεί πως το μοντέλο των συνεργασιών δεν ευδοκιμεί στο εξωτερικό και πολύ περισσότερο στη χώρα μας. Η πολιτική αβεβαιότητα φέρνει οικονομική αστάθεια και αδυναμία προάσπισης των εθνικών συμφερόντων.