Το πρόβλημα των αυθαιρέτων αντιμετωπίστηκε με μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, που οδήγησαν τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών να τα δηλώσει και να τα τακτοποιήσει. Παράλληλα, η σταδιακή ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών κάνει ξεκάθαρα τα δικαιώματα όλων των ιδιοκτητών.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που παραμένει άλυτο έως σήμερα αφορά τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, μια παγκόσμια πρωτοτυπία για τη χώρα μας. Προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις κατέπεσαν με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας εγκλωβίζοντας δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες. Η οριστική λύση θα δοθεί με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.
Ο ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ σχεδιασμός είναι συνταγματική επιταγή από το 1975, αλλά μέχρι σήμερα η Πολιτεία έχει καταφέρει να τον υλοποιήσει σε λιγότερο από το 30% της χώρας. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανέλαβε να προχωρήσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό για το 70% της χώρας που λείπει, με σχεδιαζόμενη διάρκεια υλοποίησης μέχρι το 2026. Ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός, με το πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» που εκπόνησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, περιλαμβάνει στις δράσεις που υλοποιεί το ΤΕΕ 227 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για 730 Δημοτικές Ενότητες, 18 Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια για 20 ευρύτερες ή μικρότερες περιοχές, μία ολοκληρωμένη Μελέτη Καθορισμού Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης για 83 Δημοτικές Ενότητες, 12 αυτοτελείς μελέτες για την οριοθέτηση οικισμών για 51 Δημοτικές Ενότητες και μία αυτοτελή μελέτη για τον χαρακτηρισμό δημοτικών οδών για 149 Δημοτικές Ενότητες.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια εμβληματική μεταρρύθμιση, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία. Μέχρι τότε, όμως, πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική ρύθμιση, ώστε να υπάρξουν σαφείς οδηγίες προς τις κατά τόπους πολεοδομίες και να ξεμπλοκαριστεί η οικοδομική δραστηριότητα.
ΣΥΜΦΩΝΑ με το ρεπορτάζ που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις αρχές της νέας χρονιάς. Θα ακολουθεί τις επιταγές των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να αποφευχθούν πιθανές μελλοντικές προσφυγές.
ΤΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ» της ρύθμισης θα είναι ο χρόνος κατάτμησης του οικοπέδου, ενώ παράλληλα θα καταργείται η «δουλεία διόδου» για τα «τυφλά» ακίνητα. Αυτό αφορά εκείνα τα οικόπεδα που προέρχονται από κατάτμηση μεγαλύτερων οικοπέδων προ του 1985 και δεν έχουν «πρόσωπο» σε κοινόχρηστο χώρο και το αποκτούν έπειτα από παραχώρηση της απαιτούμενης γης, σε κοινή χρήση, με συμβολαιογραφική πράξη.
ΥΣΤΕΡΑ από πολλές δεκαετίες για πρώτη φορά βρισκόμαστε πολύ κοντά στη δημιουργία μιας ολιστικής λύσης του προβλήματος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί μια εμβληματική μεταρρύθμιση στον χώρο των ακινήτων, ώστε να υπάρχουν διαυγείς και αυστηροί κανόνες και, πλέον, κάθε ιδιοκτήτης να μπορεί να αξιοποιήσει το ακίνητό του.