Συνολικά, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα εξακολουθεί να κινείται αυξητικά, κατά 6,7% σε ετήσια βάση. Ομως, τον περασμένο μήνα, είχαμε την πρώτη οριακή μείωση σε σχέση με τον Ιανουάριο. Κι αυτό οφείλεται κυρίως στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τις μειώσεις και τον έλεγχο των τιμών σε βασικά τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα αλαντικά και το χοιρινό κρέας.
Αναμένουμε επιπλέον να δούμε πόσο απέδωσαν τα μέτρα για καθαρές τιμές σε προϊόντα πολυεθνικών, όπως οι βρεφικές πάνες και τα είδη καθαρισμού, αλλά και πώς θα αποδώσει το νέο σύστημα που ισχύει στη διακίνηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκα, η Ελλάδα έλαβε τα πιο δραστικά μέτρα κατά της ακρίβειας. Ανεξάρτητα, ωστόσο, από τις μειώσεις που καταγράφονται, είναι γεγονός ότι υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης, καθώς εξακολουθούν να λειτουργούν θύλακες αισχροκέρδειας.
Εξάλλου θα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι ταυτόχρονα υπάρχουν μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά ακινήτων, οι οποίες προκαλούν έτσι άνοδο στις τιμές των ενοικίων και στις αγορές κατοικιών. Απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση, εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αρμόδιες Αρχές και, αν χρειαστεί, να ληφθεί και νέα δέσμη μέτρων για την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών.