Oπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι «μία πολύ σημαντική διάταξη για την προστασία της Δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα, αντίστοιχη με αυτή που ισχύει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, και αποβλέπει στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών».
Η κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία είναι μια ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα να δείξει ομοφωνία απέναντι στους νεοναζί που έχουν καταδικαστεί για τη δράση τους και επιχειρούν από το παράθυρο να εισέλθουν στη Βουλή. Για το λόγο αυτό άλλωστε και στη νέα νομοθετική ρύθμιση τονίζεται ότι η απαγόρευση θα ισχύει επίσης για όσους εικονικά θα προσπαθήσουν να στήσουν ένα πολιτικό κόμμα προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικοί επικεφαλής των σχηματισμών αυτών, που παραπέμπουν σε καταδικασθέντες για εγκληματική δράση.
Είναι σαφές ότι σε αυτό το σοβαρό θέμα για τη Δημοκρατία μας δεν χωρούν οποιοιδήποτε τακτικισμοί και κομματικά παιχνίδια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ανακοινώσει την αποχώρησή του από τις επόμενες ψηφοφορίες νομοσχεδίων, αλλά έχει εξαιρέσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, για την οποία έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στην ψηφοφορία, οφείλει να συναινέσει, όπως το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πρόκειται για αυτονόητα ζητήματα, αν και ταυτόχρονα θα πρέπει όλοι να αναρωτηθούν γιατί η κοινωνία, ύστερα από τόσες δοκιμασίες και ταλαιπωρίες και με νωπές ακόμα τις μνήμες από τη δράση των νεοναζί, επιλέγει να καταφεύγει, έστω σε ένα μικρό, αλλά όχι ανύπαρκτο ποσοστό, σε τέτοιου είδους κομματικά μορφώματα που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή.
Η τροπολογία είναι σαφής και δεν μπορούν να προβληθούν από κανέναν οποιεσδήποτε προφάσεις προκειμένου να μην υπερψηφιστεί από το σύνολο των κομμάτων της Βουλής. Ας συμφωνήσουν, λοιπόν, όλοι για τα αυτονό