Εχει ήδη προχωρήσει σε δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει και μια τρίτη, η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, ενώ η συνολική αύξηση κυμαίνεται σε επίπεδα που δεν μπορούν να ανακόψουν την πτωτική πορεία της ανεργίας.
Επιπλέον, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών περιορίζει το κόστος για τον εργοδότη με τρόπο ώστε οι συνολικές καθαρές αποδοχές για τους εργαζομένους να αυξάνονται. Το ίδιο γίνεται και στο Δημόσιο, με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και με τις αυξήσεις που θα δοθούν στις συντάξεις από το τέλος Ιανουαρίου, για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια περικοπών λόγω των Μνημονίων.
Σε μια χρονιά κατά την οποία αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θα εισέλθουν σε ύφεση, η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να περιορίσει έτι περαιτέρω το χάσμα που υπήρχε με την υπόλοιπη Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις αποδοχές και τις κοινωνικές ανισότητες.
Στο πλαίσιο αυτό, χρήσιμη είναι επίσης η διευθέτηση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, όπως η αναδρομική διαγραφή χρεών 10ετίας, ώστε οι επαγγελματίες να έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται χωρίς οφειλές που έχουν δημιουργηθεί κατά την περίοδο της κρίσης.
Η αύξηση των αποδοχών δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία, ούτε γίνεται με διοικητικές πράξεις. Αλλωστε, όλοι είδαμε τι συνέβη το 2015, όταν ο Αλ. Τσίπρας υποσχόταν αύξηση του κατώτατου μισθού και έφθασε να δίνει επιμίσθια των 300 ευρώ. Η βελτίωση των εισοδημάτων γίνεται μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας και αυτός είναι ο πυρήνας της πολιτικής της κυβέρνησης.