Την ίδια στιγμή, η Βρετανία αντιμετωπίζει τις υψηλότερες θερμοκρασίες της ιστορίας της με τα επίπεδα ζέστης να παραπέμπουν σε συνθήκες Σαχάρας, ενώ και στη χώρα μας οι μετεωρολόγοι αναμένουν θερμοκρασίες καύσωνα τις επόμενες ημέρες.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτά τα φαινόμενα, επισημαίνοντας πως παρατηρούμε πλέον ξεκάθαρα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Ως εκ τούτου, όπως προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είναι ανάγκη η ανθρωπότητα να αναλάβει επειγόντως δράση. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Αλλά ακριβώς επειδή είναι παγκόσμιο, απαιτεί και παγκόσμιες λύσεις.
Η Ευρώπη έσπευσε να υιοθετήσει την πράσινη μετάβαση και ορθώς έπραξε, είδαμε όμως ότι ανταγωνιστές της στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα δεν προχώρησαν σε αντίστοιχα φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα. Ετσι, οι καύσωνες στην Ευρώπη θα έρχονται συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση και αυτό αποτελεί ένα σήμα κινδύνου. Ειδικά για την Ελλάδα απαιτείται δράση, προκειμένου να αποτραπεί η ερημοποίηση περιοχών και σημαντικό μέρος των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης να αξιοποιηθεί για την πράσινη μετάβαση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ομως, το πρόβλημα παραμένει μπροστά μας και χρειάζεται διεθνής συμφωνία ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα πριν είναι αργά, όχι για τις επόμενες γενιές αλλά και για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Η κοινή δράση είναι αναγκαία, ώστε να μην υπάρχουν οι μαύρες τρύπες στις πολιτικές για την κλιματική κρίση. Ιδίως τώρα που με τον πόλεμο στην Ουκρανία όλες οι χώρες επέστρεψαν αναγκαστικά σε ρυπογόνες μορφές ενέργειας.