Η μεταρρύθμιση αυτή για το μετασχηματισμό του ΑΣΕΠ, χωρίς να θίγονται η αυτοτέλεια και η αξιοπιστία της Ανεξάρτητης Αρχής και το αδιάβλητο των διαδικασιών, απαντά σε μια μεγάλη παθογένεια δεκαετιών. Οτι δηλαδή χρειάζονται ακόμα και δύο χρόνια προκειμένου να αναλάβει κάποιος τα καθήκοντά του στο Δημόσιο, ή ακόμα και να μην εμφανίζεται καν όταν φθάνει η ώρα της επίσημης πρόσληψής του. Αυτό είχε ως συνέπεια και οι ίδιοι οι επιτυχόντες να ταλαιπωρούνται και να παραμένουν άνεργοι επί μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και οι υπηρεσίες που έχουν ανάγκες να μην μπορούν να τις καλύψουν, όπως για παράδειγμα στον τομέα της Υγείας.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «αποφασίζουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο για την ετήσια κατανομή των διορισμών. Στην πράξη, όμως, αυτή η απόφαση υπονομεύεται τελικά από διαδικασίες περίπλοκες, γραφειοκρατικές, χειροκίνητες εν πολλοίς, που δεν αντιστοιχούν ούτε στις ανάγκες ούτε στα επείγοντα χαρακτηριστικά τους».
Ο «Ε.Τ.», ο οποίος εδώ και δεκαετίες πρωταγωνιστεί στο χώρο του Τύπου στο πεδίο της αγοράς εργασίας, παρουσιάζοντας κάθε εβδομάδα όλες τις προκηρύξεις των διαγωνισμών του Δημοσίου, έχει επισημάνει από καιρό το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερήσεων, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να αλλάξει και όλα να γίνονται πιο σύντομα.
Ολα «οδηγούν» στη μείωση των άμεσων φόρων
Πλέον, με τις νέες παρεμβάσεις, θα αρθούν τα εμπόδια, ώστε να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση ελέγχων από το ΑΣΕΠ, καθώς πολλά στοιχεία για τα προσόντα των υποψηφίων θα αντλούνται ψηφιακά, θα εκδίδονται ταχύτερα αποτελέσματα με λιγότερες ενστάσεις και οι διορισμοί θα γίνονται πιο γρήγορα.