Ενδεικτικά αναφέρονται η ενίσχυση του ρόλου του οικονομικού εισαγγελέα, ο Κώδικας Δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης, η στρατηγική καταπολέμησης της απάτης, η ψήφιση του νέου δικαστικού χάρτη, ενώ και ως προς το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου, η έκθεση βάζει θετικό πρόσημο στα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Στην έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται και ο πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική για δύο λόγους: Ο πρώτος αφορά στην πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της οικονομίας εάν αυτή δεν συνοδεύεται από ένα κράτος δικαίου, θεσμούς, νόμους και Δικαιοσύνη που λειτουργούν σωστά, γρήγορα και με βάση τα διεθνή πρότυπα.
Η πρόληψη σώζει ζωές
Και η έκθεση επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα, στην προσπάθειά της να γίνει μια διεθνώς ελκυστική οικονομία, βρίσκεται στον σωστό δρόμο ως προς τις νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για να βελτιώσει το κράτος δικαίου.
Και ο δεύτερος λόγος αφορά στη διάψευση όσων επιχειρούν εδώ και αρκετό καιρό μια συντονισμένη εκστρατεία σπίλωσης της διεθνούς εικόνας της χώρας. Ομως, σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα υποστήριζε η αντιπολίτευση, όπως με το περιβόητο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, κατηγορώντας όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και τη χώρα, θεσμοί και οργανισμοί όπως η Κομισιόν και ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζουν ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.