Ταυτόχρονα, στην Ισπανία, ο επίσης σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που ήταν δεύτερος στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, προσπαθεί με εντατικές διαβουλεύσεις να σχηματίσει μια εύθραυστη κυβέρνηση, έχοντας πλέον απέναντί του την ισπανική Δικαιοσύνη και τους θεσμούς της Ε.Ε., καθώς καταλήγει σε μια άκρως αμφιλεγόμενη νομικά και πολιτικά συμφωνία γενικής αμνήστευσης της καταλανικής αποσχιστικής ανταρσίας του 2017. Η παροχή αμνηστίας στους αυτονομιστές της Καταλονίας προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Μη ανεκτές παθογένειες του παρελθόντος
Ολα αυτά τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ιβηρική χερσόνησο καταδεικνύουν την αξία της πολιτικής σταθερότητας. Η Ελλάδα θα έμπαινε σε περιπέτειες ακυβερνησίας με το σύστημα της απλής αναλογικής που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να δυσκολέψει την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί, όπως είδαμε, παρά τα υψηλά ποσοστά του 41% που έλαβε η Ν.Δ., χρειάστηκε να στηθούν δύο φορές εθνικές κάλπες, προκειμένου να μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Τα όσα συμβαίνουν στην Πορτογαλία και την Ισπανία θα πρέπει να προβληματίσουν όλους για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και τη μεγάλη σημασία που έχει, τόσο για την πορεία της οικονομίας και τις επενδύσεις όσο και για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και την ευημερία των πολιτών.