Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί περίπου 18% τα τελευταία χρόνια και υπολείπεται μόλις κατά 3,3% από τα υψηλά επίπεδα του 2009, δηλαδή πριν αρχίσουν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Βέβαια, η αγοραστική δύναμη είναι μικρότερη, καθώς έχουν μεσολαβήσει η εκτίναξη του πληθωρισμού τα τελευταία 2,5 χρόνια, λόγω της ενεργειακής κρίσης, και η επιστροφή της οικονομίας στα προ της πανδημίας επίπεδα.
Είναι σαφές ότι η αύξηση των εισοδημάτων είναι η μοναδική πραγματική ασπίδα απέναντι στην ακρίβεια. Η ανάπτυξη τροφοδοτεί την αγορά εργασίας και γι’ αυτό βλέπουμε ότι ήδη ο κατώτατος μισθός, μέσα σε τέσσερα χρόνια, έχει αυξηθεί πάνω από 25%, ενώ επιπλέον έχουν γίνει και δύο αυξήσεις στις συντάξεις.
Ο δρόμος της σύγκλισης με τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης είναι ακόμα μακρύς, καθώς η Ελλάδα πέρασε σχεδόν δέκα χρόνια μέσα στα Μνημόνια και έχει υποστεί την ολική κατάρρευση της οικονομίας το καλοκαίρι του 2015 με τις κλειστές τράπεζες, την παρ’ ολίγον έξοδο από το ευρώ και τους μισθούς των 300 ευρώ της κυβέρνησης Τσίπρα.
Η ανασύνταξη της οικονομίας, ωστόσο, είναι σημαντική και αποτελεί το βασικό όπλο της κυβέρνησης απέναντι στους τυχοδιωκτισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και τη θολούρα του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και οι πολίτες εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να συνεχιστεί η πορεία της σύγκλισης και να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες του κράτους.