Ηδη έχει δημιουργηθεί σκηνικό κρίσης, με την Κίνα να κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι λειτουργεί σε βάρος των συμφερόντων της, ενώ οι Αρχές της Ταϊβάν υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη την Αμερικανίδα πολιτικό, η οποία στις δηλώσεις της τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να στηρίζουν την Ταϊβάν. Σημειώνεται ότι η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως αποσχισθείσα επαρχία της και έχει αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο γύρω από αυτήν. Από την πλευρά της, η Ταϊβάν δεσμεύεται να υπερασπιστεί το έδαφός της και έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της άμυνάς της με την τακτική διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων και ασκήσεων πολιτικής προστασίας.
Στοίχημα η σύγκλιση με την Ευρώπη
Είναι δεδομένο ότι όταν επιδεινώνεται το διεθνές κλίμα, κυρίως μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, οι επιπτώσεις είναι άμεσες και στην παγκόσμια οικονομία. Πέρα από την πτώση στα χρηματιστήρια, οι επενδυτές αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ανάπτυξη και να στρέφονται σε πιο ασφαλή καταφύγια.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα. Γιατί πλέον οι ούτως ή άλλως εύθραυστες ισορροπίες κινδυνεύουν να διαταραχθούν, καθώς από συνθήκες ασφάλειας έχουμε περάσει σε πολεμικό μέτωπο της Ρωσίας με τη Δύση. Αλλωστε, η κλιμάκωση της έντασης σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο δεινά μπορεί να φέρει για όλους.