Στη χώρα μας, ο τουρισμός εξελίσσεται με θετικό πρόσημο, οι περισσότεροι προορισμοί έχουν πληρότητα κοντά στο 100% και όλα δείχνουν ότι το ρεκόρ του 2019 θα καταρριφθεί σε ό,τι αφορά τα έσοδα, καθώς είναι σημαντικό το ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη είναι αυξημένη έως και 20% σε σχέση με το συγκεκριμένο έτος αναφοράς.
Αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους
Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το βασικό, και όχι το απαισιόδοξο, σενάριο που θα επικρατήσει προβλέπει πως η ευρωζώνη στο τέλος της χρονιάς θα εισέλθει σε ύφεση. Ηδη οι πρόδρομοι δείκτες αποτυπώνουν στασιμότητα ή κάμψη στις παραγγελίες και τη βιομηχανική παραγωγή, ιδίως στη Γερμανία, που είναι η ισχυρότερη οικονομία στην ευρωζώνη. Αντίστοιχα, και στις ΗΠΑ καταγράφεται συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως λόγω πτώσης της κατανάλωσης εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού. Ειδικά για την ευρωζώνη, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα λόγω της αποδυνάμωσης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Κι αυτό γιατί όλα τα συμβόλαια για πρώτες ύλες, ενέργεια κ.λπ. συνάπτονται σε δολάρια τα οποία μετατρέπονται σε ευρώ, αλλά με ισοτιμία σε βάρος του ευρωπαϊκού νομίσματος.
Για το λόγο αυτό, αν και φέτος η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης πολύ υψηλότερο από το 3,1% που προβλέπει ο Προϋπολογισμός, θα πρέπει να προετοιμαστούμε και για το δυσμενέστερο σενάριο, το οποίο μπορεί να έχει εισαγόμενες αφετηρίες, αλλά θα πλήξει το σύνολο της ευρωζώνης και της Ε.Ε. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι, εφόσον υπάρξει μια λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας και η Ευρώπη δώσει μια ισχυρή ενιαία απάντηση στο κοινό ενεργειακό πρόβλημα.